Man kan også sy sit eget stofmundbind.

8 gode råd: Se guiden til de bedste stofmundbind

Stofmundbind er for mange et godt alternativ til engangsmundbind. Der er dog nogle ting du skal har styr på, før du køber eller syr et stofmundbind.

Senest opdateret: tirsdag 2. marts 2021

Der er mange smarte, farvestrålende og praktiske stofmundbind, men det kan være svært at vælge, og er et stofmundbind overhoved bedre end et engangsmundbind?

Både Forbrugerrådet TÆNK og Statens Seruminstitut har skrevet en række råd, som kan være gode at have i baghovedet, når man kigger på stofmundbind.

Først og fremmest er stofmundbind noget du skal bruge, hvis du er rask og rejser med tog, bus og fly, går på cafe (hvis man må det!) og lign. Er man smittet eller har mistanke om at man er smittet eller måske er særligt sårbar, så skal man holde sig til engangsmundbind, som skiftes hyppigt.

8 gode råd, når du skal vælge

Et stofmundbind skal leve op til den Danske Standard. Kig efter teksten DS3000:2021 på pakken. Hvis du ikke kan finde et mundbind med DS mærket, så kig efter at stofmundbindet:

 1. Har tre lag
 2. Har certificeringer fra andre lande. F.eks. det franske AFNOR
 3. Har et blødt stof
 4. Giver mulighed for justeringer
 5. Sidder til – jo bedre du kan få mundbindet til at sidde tæt, jo mere trækker du vejret gennem stoffet og dermed bliver mundbindet mere effektivt
 6. Har næseklemme
 7. Kan tåle maskinvask ved minimum 60 grader
 8. Har elastrikker til ørerne

Sådan bruger du et stofmundbind

 1. Stofmundbind skal skiftes, når de er snavsede eller fugtige. Vask dem en gang om dagen ved mindst 60 grader
 2. Hav flere at skifte med, også når du er på farten
 3. Læg det tørre nyvaskede mundbind i en lukket pose, når du medbringer dem i tasken
 4. Når du er færdig med at bruge stofmundbindet, så smid det direkte til vask, eller læg det i en lukket pose, indtil det skal vaskes
 5. Mundbind er personlige. Del ikke med andre
Et stofmundbind skal vaskes ved mindst 60 grader.

Sy selv

Man kan også sy sit eget mundbind selv, og da er der et par enkle regler man skal huske.

 1. Der skal helst være tre lag stof
 2. Brug f.eks. tætvævet bomuld. Stoffet skal være tæt nok til at filtrere, men stadig være åndbart
 3. Det indre lag skal være fugtabsorberende. Brug gerne lyst stof, så man kan se om det er snavset.
 4. Det yderste lag skal være fugtafvisende
 5. Mundbindet skal kunne vaskes flere gange ved 60 grader
 6. Mundbindet skal sidde tæt ved ansigtet

I modsætning til engangsbind skal stofbind ikke være godkendt, og der er ikke krav om, at de skal testes for hvor godt de virker. Nogen reklamerer med antibakterielle mundbind. Men da Covid-19 er en virus, så rammer en antibakteriel effekt ikke virus. Andre reklamerer med en overflade behandlet med flour. Men flour-stoffer kan være skadelig for både mennesker og miljø.

450 år om at blive nedbrudt

En undersøgelse fra Waste Free Oceans peger på, at engangsmundbind er 450 år om at blive nedbrudt i naturen. Det taler jo lidt for at bruge stofmundbind.

Prisen er til gengæld ikke nogen rettesnor. Et stofmundbind i TÆNKs test koster tre kroner, og det bedste stofmundbind i TÆNKs test, Chanelle, koster 36 kroner og kan vaskes 50 gange. Det svarer til 0,72kroner per brug, men så er der ikke regnet vaskemiddel og strøm med i regnskabet.

Hvis man vælger at bruge engangsmundbind, opfordrer Danmarks Naturfredningsforening kraftig til, at man tager sine bruge engangsmundbind med hjem i en pose og smider dem i skraldespanden.

Først publiceret: tirsdag 2. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. marts 2021 kl. 15:03

Emner: