Hvad er sjovere end at vise gamle smalfilm, når familien kommer til kaffe?! Nu kan du gøre det på TV'et.

Har du sikret dine minder? Guide til at gøre gamle film og billeder digitale

Få nogle hyggelige timer sammen med familien, mens I genser de gamle billeder og film, der har samlet støv på loftet i så mange år.

Senest opdateret: tirsdag 23. marts 2021

Grisefesten på Mallorca, bilferien i Harzen og sommerferien hos bedsteforældrene. Sammen med børnefødselsdagen, de runde fødselsdage og bryllupsdagene blev det hele filmet på smalfilm eller foreviget på dias i gamle dage.

Men i dag ligger filmspolerne, VHS-båndene og dias-kasserne på loftet og samler støv, og vi har ikke mere fremviserne til at gense de store oplevelser.

Men det er der råd for. Det hele – både film, billeder og lyd – kan nemlig lægges over digitalt på et lille USB-stik. Stikket sætter du i din computer, og vupti, kan du pludselig se alle dine gamle minder på TV’et. Og når materialet først er digitaliseret, så er det gemt og kan gives videre til næste generation.

Flemming Rasch digitaliserer både danskernes, men også museer og professionelles gamle film og billeder.

Gemt for altid

Faglige Seniorer har talt med Flemming Rasch hos Video C i København, som gennem mange år har sikret gamle billeder og lyd til eftertiden, og fået gode råd til hvad du gør, når du vil gemme dine familiebilleder.

“Før fik folk lagt deres minder over på først VHS bånd, og senere blev det DVD’er. Men i dag bliver gamle film, billeder og lyd lagret digitalt, og så er de fuldstændig fremtidssikret. Kunden får sine film på et USB-stik, og så kan man gemme filmene på computeren, i skyen, og måske også give en kopi til børnene eller børnebørnene, fortæller Flemming Rasch, der også hjælper flere museer med at sikre gamle film og billeder.

De gamle revy-film, der kan ses på Revymuseet på Frederiksberg, er f.eks. nogle som Flemming har bragt ind i den digitale tidsalder.

11 timers smalfilm, VHS og MiniDV – altsammen nu gemt på et lille USB-stik.

Pas på loftet

Hvis du opbevarer stadig dine gamle billeder og film på loftet, bør du have i tankerne, at temperaturen kan svinge helt op til 60-70 grader på sådan et loft fra sommer til vinter, og det har film og papir ikke godt af i længden. Flemming Rasch oplever derfor også kunder, der kommer med film, som er rådnet og ikke kan reddes.

“Der er tre ting som folk altid siger til mig. Det er hvad koster det, hvor lang tid det tager, og så at jeg skal love, at passe på deres gamle billeder, for de har en ganske særlig betydning for kunden”, siger Flemming med et smil.

Guide til gøre dine minder digitale

  1. Saml alle dine billeder og videoer sammen på en gang. Ellers skal du betale opstartsgebyr flere gange
  2. Spørg i din bekendtskabskreds, om der er andre, der har fået digitaliseret deres minder og om de kan anbefale stedet, de har brugt. Der kan nemlig være forskel i kvaliteten af digitaliseringen.
  3. Få en samlet pris. Det koster ikke samme pris for smalfilm/VHS/MiniDV og andre. Nogle medier koster pr. minut og andre pr. time. Der kan være også være gebyr for opstart og spoleskift, rensning, etc.
  4. Ofte kan du sende dit materiale med pakkeposten, og få det retur igen med pakkeposten.
  5. Spørg om du skal have det på USB eller på DVD. DVD er der nu ikke mange, der bruger mere.
  6. Du får selvfølgelig dine gamle film og billeder retur også.

Har du spørgsmål, om du kan få digitaliseret dine minder, eller hvad det koster, så er du velkommen til at ringe eller skrive til Flemming Rasch HER

Arver film og billeder

“Vi har både unge og ældre kunder. De unge kommer iblandt med en stor kasse med mange forskellige bånd og billeder, som de har arvet, og som de nu gerne vil opleve. Vores ældre kunder kommer ofte med film, de ikke har set i flere årtier, som de gerne vil gense og vise til børn og børnebørn.”.

“Men selvfølgelig kommer der også mange med en enkelt eller to film. Det kan være et gammelt VHS-bånd med en håndboldkamp, der har en særlig betydning, eller en bryllupsfilm, som skal sendes digitalt til familie og venner”, siger Flemming Rasch, der har en fortid som grafiker hos 3F, men som altid har været bidt af teknik og billeder.

Derfor arbejder der konstant 6-7 forskellige maskiner – VHS, BETA, smalfilm, MiniDV og mange andre – i kælderen hos Video C.

“Jeg holder hele tiden øje med at digitaliseringen kører korrekt, og jeg kan af et ærligt hjerte sige, at danskernes juleaftener ligner hinanden rigtig meget, og det samme gør vores børnefødselsdage, for jeg har efterhånden set mange tusinde af den slags optagelser, griner Flemming.

Først publiceret: onsdag 17. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 23. marts 2021 kl. 12:36

Emner: