Nu er der ingen undskyldning for ikke at komme afsted til træning igen. Stort set hele Danmark åbner igen fra på fredag.

Corona: Gode nyheder fra på fredag

Fra på fredag er Danmark næsten normalt igen. Coronapasset skal udfases, og bliver flere stedet et "kørtekort", som kun skal vises ved stikprøver. Læs alt det du nu må.

Senest opdateret: torsdag 20. maj 2021

Så er vi kommet endnu tætte på at få en normal hverdag i Danmark tilbage, efter stort set hele Folketinget har vedtaget den næste genåbningsfase.

Fra på fredag 21. maj vil alt i Danmark genåbne – bortset fra nattelivet som f.eks. diskotekerne. Men det bliver nok ikke seniorernes største afsavn!

Aftalen indebærer udfasning af kravet om mundbind og coronapasset hen over sommeren, mens der er enighed om en gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladserne. Her har især de offentlige ansatte været hjemsendt i meget lang tid.

Kontrollen med coronapasset på biblioteker og i frivillige foreninger lempes også fra fredag, så der bliver tale om en såkaldt ‘kørekortordning’. Det betyder, at det er den enkeltes ansvar at have et gyldigt coronapas, men at kontrollen med det skal udgøres af en daglig stikprøvekontrol.

Her er hovedpunkterne

  • Coronapasset vil begynde at blive udfaset i juni, og der er aftalt en såkaldt ‘solnedgangsklausul’ for endelig afskaffelse af coronapasset. Det gælder for alt andet end rejser og turisme.
  • Kravet om mundbind bliver udfaset og vil efter planen være ophævet, når alle på 16 år eller derover, der ønsker det, er færdigvaccinerede. Der fremlægges en plan for udfasningen i juni.
  • Idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er åbnet i forrige faser, åbner med krav om coronapas. Det gælder blandt andet musik- og kulturskoler for personer over 18 år, aftenskoler, sangaktiviteter i foreningslivet samt lokaler, der anvendes til saunaer og dampbade.
  • Indendørs faciliteter i forlystelsesparker og zoologiske haver åbner med krav om coronapas. Det gælder også spillehaller, kasinoer, legelande og badelande.
  • Der åbnes også for, at folk 14 dage efter de har fået første vaccinationsstik kan bruge dokumentation for dette som coronapas, altså i stedet for at skulle have en negativ test.

Hjemmearbejde udfases i tre omgange. Fra 21. maj kan 20 procent vende tilbage, mens halvdelen skal være tilbage 14. juni, når alle over 50 år ventes at have modtaget mindst et stik mod coronavirus.1. august er det ifølge aftaleteksten planen, at 100 procent vil kunne vende tilbage til arbejdspladsen.

Der åbnes også for 100 procent fremmøde for alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser.

Først publiceret: tirsdag 18. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret torsdag 20. maj 2021 kl. 14:00

Emner: