par lufthavn pas kufferter

Alle vil ud og rejse nu, men man har glemt at tjekke deres pas under corona-krisen.

Nyt pas inden ferien? Så skal du være meget hurtig

De rejselystne dansker har betydet en stor pas-pukkel i mange kommuner. Du risikerer lang ventetid hos Borgerservice. Helt op til 33 dage.

Senest opdateret: tirsdag 29. juni 2021

Danskerne vil ud af coronaens skygge og nyde en ferie sydpå.

Men der er massivt pres på Borgerservice for at udstede pas til rejselystne danskere. Udstedelsen af pas er tidoblet på få måneder, viser nye tal.

I januar i år blev der hos Rigspolitiet produceret 7.396 pas. I maj var produktionen ti gange så stor – nemlig 73.717 pas.

Ekstra stort sommerpres

Der er altid pres på Borgerservice om sommeren, når det gælder pasudstedelse. Men i år er der et efterslæb, fordi mange borgere er blevet i Danmark i coronaepidemien i vinter og foråret, og derfor ikke har tjekket deres pas for udløb. Nu, hvor coronaen er ved at forsvinde i Europa, føler mange rejselyst, men deres pas er ikke gyldigt.

“Vi har en paspukkel fra coronatiden, som gør, at mange gerne vil have et pas nu,” fortæller Henrik Kjeldsen, som er chef for borgerservice i Herning Kommune til online-mediet NB Kommune.

I Københavns Kommune taler borgerservicechef Line Friedrichsen om et stort efterslæb.

“Vi oplever massiv efterspørgsel på pas nu. Vi har 10 til 12 dages ventetid for borgerne på at kunne møde op i borgerservice for at få klaret formalia og blive fotograferet. Der er et stort efterslæb fra coronatiden på udstedelse af pas,” siger Line Friedrichsen til online-mediet NB-Kommune.

“Vi har lært det af coronaen, at det har været en god idé at holde borgerservice åben hele vejen gennem corona for udstedelse af pas, kørekort og NemID. Det har været en god ting,” fortæller Line Friedrichsen.

Hyret ekstra personale

Mange kommuner har også gjort noget ekstraordinært for at imødekomme pas-hungrende borgere.

I Herning har man ansat en ekstra person til udelukkende at arbejde med pasekspedition. I Esbjerg har man udvidet åbningstiderne i borgerservice. I København trækker man alle de folk ind, man kan.

“Vi har omrokeret rigtig mange medarbejdere internt og hyret eksterne vikarer ind for at kunne indhente noget af efterslæbet på udstedelse af pas. Og alle, der vil tage ekstra timer med pasarbejdet, får det for tiden. Og vi kommer til at hyre flere eksterne vikarer ind,” fortæller Line Friedrichsen.

I København skal borgere som nævnt indstille sig på at vente 10 til 12 dage fra booking af tid, til de kan møde op i borgerservice. Når de så har været der, kan der gå 14 til 21 dage, før Rigspolitiet har lavet passet, og PostNord har bragt det ud. Altså i værste fald kan der gå 33 dage med at få et nyt pas.

“Der kommer nogle borgere, som har har akut brug for et nyt pas. Dem prøver vi selvfølgelig på at hjælpe for eksempel med en forlængelse af et udløbet pas eller med et hastepas – altså et midlertidigt pas. Men generelt anbefaler vi folk at være ude i god tid, hvis de skal have pas,” siger Line Friedrichsen i København.

Først publiceret: søndag 20. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 29. juni 2021 kl. 10:42

Emner: