Rotter i hjemmet

Rotter kommer typisk ind i dit hjem ved at gnave sig gennem kloakrør, og så er de ude i et for eksempel et skab under vasken.

Eksplosion i rotteskader: Hold øje med dette

Hvis du får rotter på uanmeldt besøg, er du langtfra alene. Antallet af anmeldte rotteskader er nemlig steget de seneste år, viser nye tal.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Der er mystiske huller i havregrynspakken, og tingene står lidt anderledes, end de plejer.

Og så får du øje på det: et lille spor af aflang afføring.

Man skal ikke være mesterdetektiv for at opdage, at der så har været rotter på spil i boligen. Og bliver du ramt af skadedyrene i år, er du langtfra alene.

Tal fra Alm. Brands skadesafdeling viser, at antallet af anmeldelser om skader forårsaget af rotter har været støt stigende de seneste år.

Sidste år fik forsikringsselskabet 713 anmeldelser om rotteskader, og det er en stigning på 32 procent i forhold til året før. Sammenligner man med 2016, er stigningen næsten 300 procent.

“Vi ser typisk, at rotterne render rundt i kloakken og så kravler opad, til de eksempelvis rammer din håndvask, siger Brian Wahl Olsen”, som er direktør i Skadespartnerskaber & Forebyggelse hos Alm. Brand.

“Så gnaver de sig gennem rørene, og så er de ude i et skab under vasken. Herfra kan de turnere rundt i køkkenet og lede efter mad”, fortæller han.

Ikke sikkert forsikring dækker

Det kan variere meget, hvor store skader rotterne forårsager i din bolig. Men den gennemsnitlige omkostningsskade lyder på 8.000 kroner hos Alm. Brand.

Disse rotter kommer i dit hjem

* Rotter bliver delt op i to kategorier: kloakrotter og overfladerotter.

* Kloakrotterne, som du oftest vil stifte bekendtskab med i byerne, kommer op fra kloakken, hvis de fornemmer luftgennemstrømning og duften af mad. De søger primært efter et tørt sted at bygge deres rede.

* Overfladerotterne bor altid oppe, og de søger indenfor, når det bliver koldt udendørs. Det er typisk i oktober og november.

Kilde: Claus Schultz, som er formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer og indehaver af Rentokil Skadedyrskontrol.

 

Det er ikke sikkert, at din almindelige husforsikring dækker omkostningerne. Det vil typisk kræve en udvidet forsikring eksempelvis rørforsikring. Og det forudsætter også, at det er der, rotterne kommer ind.

Er de derimod vandret ind ad et hul i boligen eller en åben hoveddør, skal du have en decideret forsikring mod dyr som rotter, flagermus, mår og ildere.

Kontakt kommunen

Rotteekskrementer er det sikreste tegn på, at der har været ubudne gæster. Og det første, du så skal gøre, er at kontakte kommunen. Faktisk er det lovpligtigt, fordi rotter kan være smittebærere af alvorlige sygdomme.

Dernæst bør du kontakte forsikringen.

“Man har nok ikke lyst til at lade rottelortene ligge, så tag nogle billeder inden, og fej eventuelt nogle af lortene og det, de har spist af, ned i en pose”, siger Brian Wahl Olsen.

Han forventer dog ikke, at dokumentation vil være et stort problem, da en ekspert hurtigt kan spotte rotteskaderne.

Stands ulykken

Dernæst handler det om at afværge flere problemer, siger Claus Schultz, som er formand for Brancheforeningen for skadedyrsfirmaer og indehaver af Rentokil Skadedyrskontrol.

“Ligesom Falck bruger vi udtrykket “stands ulykken”, siger Claus Schultz.

For er der først kommet én ind, står hullet åbent til den næste kloakrotte. Derfor gælder det om at få tætnet kloakken af en professionel.

Er man i tvivl om, hvor rotterne er kommet ind, kan skadedyrsbekæmpere tjekke kloakkens tæthed med røg eller ved hjælp af kameraer.

Se efter huller

Vil du være på forkant for at undgå fremtidige rotteproblemer, kan du også se efter huller, du kan få en hånd ind ad, på grunden.

“Hvis der ikke ligger noget jord omkring hullet, så bør man være mistænksom. Rotterne graver nemlig næsten lige op, så jorden rasler ned i hullet. Så hvis der er en kloak i nærheden, kan det være en god idé at ringe til kommunen”, siger Claus Schultz.

Hold også øje med sætningsskader udendørs, hvor fliserne pludselig synker. Så kan kloakken nemlig være defekt.

Først publiceret: søndag 27. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:05

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.