gril grøntsager i stedet for kød

Grillen er perfekt til at lave mange små retter i stedet for en stor hovedret.

Giv pølserne baghjul med sommerens store grillhit

Med nogle få tricks fra bålentusiast Nicolai Tram kan grøntsagerne ende med at give de kullede pølser og andre kødtravere baghjul til sommerens grillaftener.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Kokken og bål-eksperten Nicolai Tram er forfatter til en bog om grøntsager på bål, og på DR’s temaside om mad, kommer han med gode råd til hvordan grøntsager kan blive en endnu større succes en de lidt forkullede pølser og kotelletter på de varme sommeraftener.

I princippet kan stort set alt lægges på en grillrist eller direkte ind i flammerne, fortæller Nicolai Tram til DR Mad.

“Majskolben er en af de grøntsager, som vi oftest smider på grillen side om side med kyllingefiletter og ostepølser. Men der findes et utal af andre grøntsager derude, der også bare venter på at lune sig og blive møre over ilden – og indtage pladsen som hovedperson på din tallerken. Ofte er det også en billigere fornøjelse end kød og fisk”.

“Alt fra tomater og asparges til squash, kål og ananas kan smides på den varme grillrist eller direkte ind i gløderne. Og de fortjener at blive taget seriøst. Så vi skal holde op med at se grøntsagerne som det tynde øl”, fortæller Nicolai Tram til DR.

Hvis du savner inspiration til, hvordan du skal grille dine grøntsager, så har DR Mad fået fingrene i et par gode tips – og skønne opskrifter – fra Nicolai Tram, som du kan læse HER på DR Mad

Lad skrællen sidde

– Det gælder både for en knoldselleri, en rødbede, et løg, en gulerod, en asparges, en ananas: Hvis du normalt ville skrælle lortet, så lad være. Bare fyr det direkte ind i gløderne, siger Nicolai Tram.

Lav flere små retter

Ofte kan vi have en tendens til at tænke, at der skal være et hovedelement på vores tallerken, for eksempel et stykke kød.
Men går man lidt væk fra den tanke, kan man få nogle helt nye smagsoplevelser, mener Nicolai Tram.
– Det er en meget sjovere måde at spise på, og man får en meget større smagsoplevelse, i stedet for man bare sidder og spiser den samme bid gange 30 gange, indtil man er mæt.

Brug sien som gryde

– Der er nogle madvarer, der er så fysisk udfordrede af deres lille størrelse, at de simpelthen ikke kan ligge på grillristen uden at falde igennem. Der kan jeg anbefale at tage den der gamle sigte, der ligger i den nederste køkkenskuffe, og så bruge den som en slags åben kasserolle. Den der stålsi med nettet og håndtaget på. Det virker perfekt, siger Nicolai Tram.

Forbered det hele, inden du skal grille

En hyggelig grillaften kan let blive ødelagt, hvis halvdelen af selskabet ender med at stå med rod i køkkenet, mens den anden halvdel kæmper med kullene ved grillen. Derfor handler det hele om forberedelse, mener Nicolai Tram.

Kilde: DR Mad

Først publiceret: fredag 23. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:09

Emner: