Med alderen svækkes vores lugtesans, men man kan stadig have en erindring om, hvad man kan lide, og hvad man ikke kan lide.

Denne mad har ældre sværere ved at dufte

Hvor kraftigt man kan lugte en duft, er slet ikke ensbetydende med, hvor godt vi kan lide den. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Når vi kokkererer, og duften breder sig, har familiens ældste medlemmer sværere ved at fornemme, hvad der bliver lavet af mad end de yngre.

Fra 55-års alderen svækkes vores lugtesans. Men hvor man hidtil har troet, at lugtesansen med årene bliver svagere generelt, viser et studie fra Future Consumer Lab på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet, at visse maddufte er mere påvirket end andre.

“Det er velkendt, at salt er den grundsmag, der påvirkes mest af aldring. Og da smag og duft er stærkt associeret, kan vores duftopfattelse muligvis blive forstyrret, hvis ens smagsopfattelse af salt er nedsat”, siger ph.d.-studerende Eva Honnens de Lichtenberg Broge.

Testpersonerne, som var mellem 60 og 98 år, kunne godt lide duften af stegt kød, løg og champignoner, selv om deres evne til at lugte disse ting var nedsat.

Nedsat duft ved det vi bedst kan lide

Forskergruppen håber, at resultaterne kan være med til at forbedre måltider til ældre.

“Hvor godt man kan lide en duft, er ikke så påvirket af nedgangen, som man måske kunne have forestillet sig. Faktisk er nogle af de dufte, hvor vi ser det allerstørste fald, noget af det, folk bedst kan lide”, siger Eva Honnens de Lichtenberg Broge.

“Vil man forbedre de ældres spiseoplevelser, er det mere relevant at se på, hvad ældre kan lide, end at se på hvilke dufte de ikke opfatter så kraftigt”, siger hun.

Selv om den fysiologiske processering svækkes, kan den emotionelle pendant stadig være stabil.

Lugtesans reager på minder

Duftindtryk afkodes i det limbiske system, som involverer processing af følelser og hukommelse. Derfor kan specifikke dufte vække stærke minder, gode som dårlige.

“Man kan stadig have en erindring om, hvad man kan lide, og hvad man ikke kan lide, selv om ens lugtesans bliver svækket. Det er noget, vi kan holde fast i igennem et liv”, siger Eva Honnens de Lichtenberg Broge.

“Det giver os et fingerpeg om, at der er mange knapper at trykke på, når man laver et måltid til en person, der er i den fase i livet, hvor man langsomt mister sanserne”.

Sanser kan stimuleres

Studier har vist ifølge lektor og læge Alexander Wieck Fjældstad fra Klinik for Lugte- og Smagsforstyrrelser, at vi med alderen kan miste op til 30 procent af lugtesansen.

Men man kan faktisk mindske faldet.

“Nervebanerne skal aktiveres, stimuleres og bruges, så forbindelserne bliver stærkere. Det er en relativt simpel opgave. Men det kræver, at man får nye vaner, som man nødvendigvis ikke skal bruge ekstra tid på, for ellers er det svært at holde koncentrationen”, siger Alexander Wieck Fjældstad.

“I løbet af en dag har vi mange lugte ved hånden. Vænner man sig til at dufte til maden, man laver, og tænke over andre associationer i stedet for bare at følge en opskrift, kommer man langt. Uanset alder har unge som ældre gavn af lugtetræning. Og man kan allerede se et målbart løft efter nogle måneder”, fortæller Alexander Wieck Fjældstad videre.

“Man kan se i studier af folk, som virkelig bruger deres lugtesans meget – som parfumeskabere – at de også får aktiveret lugtesansens område i hjernen, så det faktisk kan blive større”, siger Alexander Wieck Fjældstad.

Først publiceret: søndag 4. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:06

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.