Mange af os pakker bøger, dokumenter og billeder ned i en kasse og stiller kassen op på loftet, ned i kælderen eller ud i garagen. men det er måske ikke så smart.

Disse 3 ting opbevarer du muligvis forkert

Hvis du stiller gamle dokumenter, bøger og billeder på loftet, i kælderen eller i garagen, skal du måske genoverveje dit valg af opbevaringssted.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Dåbsattesten, feriebillederne og bogklassikeren, som man læser med et par års mellemrum, fylder altså godt i hjemmet.

Især når det er ting, man sjældent bruger, men som man alligevel gerne vil gemme.

Derfor pakker mange af os bøger, dokumenter og billeder ned i en kasse og stiller kassen op på loftet, ned i kælderen eller ud i garagen.

Men det er faktisk ikke særlig hensigtsmæssigt, hvis man spørger Thomas Witterseh, som er seniorspecialist ved Teknologisk Institut.

– Man skal være meget opmærksom på indeklimaet – altså temperaturen og luftfugtigheden – i det rum, man bruger. Disse ting kræver nemlig en stabil temperatur og en lav luftfugtighed, hvis de skal bevares, siger han.

Der gror skimmel

Især uisolerede loftsrum og garager vil blive meget varme om sommeren og meget kolde om vinteren. Og det fremskynder altså aldringsprocessen.

– Lav temperatur medfører en høj luftfugtighed, som kan forårsage, at der gror skimmel på dokumenter og bøger. Gamle bøger kan godt lugte lidt hengemt, og det er tegn på skimmel, selv om man ikke kan se det, siger Thomas Witterseh og fortsætter:

– Omvendt vil høje temperaturer gøre papiret skørt og skrøbeligt.

Helst tæt på 15 grader

Så selv om man måske gerne vil gemme tingene væk, er det faktisk værd at overveje, om man i stedet skal have dem stående i de rum, hvor man opholder sig mest.

Og det er Asger Svane-Knudsen enig i. Til daglig arbejder han som bevaringsteknisk koordinator i Rigsarkivet.

– Det er bedst at opbevare disse genstande ved en temperatur på mellem 15 og 25 grader. Men helst så tæt på 15 grader som muligt, siger han og fortsætter:

– Papir består af træmasse og andre stoffer, der udvider sig i varme og trækker sig sammen i kulde. Til sidst vil det altså gå i opløsning, og ældre blæk kan kemisk begynde at angribe papiret eller løbe ud ved fugt, siger han.

Og så skal man også helst holde genstandene væk fra sollyset.

– Mange hænger gamle fotografier, dokumenter og breve op i rammer på væggen. Men de vil falme med tiden, hvis de får for meget lys. Derfor er det bedre at hænge en kopi op og gemme originalen et sikkert sted, lyder rådet fra Asger Svane-Knudsen.

Hold øje med luftfugtighed

Hvis man bruger en isoleret og opvarmet kælder til opbevaring, er temperatursvingningerne begrænsede. Man skal dog stadig være opmærksom på luftfugtigheden.

– Fugt fra jorden kan trænge ind i konstruktionen, hvorfra den så bliver afgivet til luften i rummet. Derfor er der ofte en meget høj luftfugtighed i kældre, siger Thomas Witterseh.

Man kan måle luftfugtigheden i rummet med et hygrometer. Den må ikke være for høj.

– Den må meget gerne komme under det, der hedder 50 procent relativ fugtighed. Det kan dog være svært at leve op til i et almindeligt hjem. Men så skal man i stedet gå efter, at fugtigheden er stabil, siger Asger Svane-Knudsen.

Derudover skal man være bevidst om risikoen for oversvømmelse af kælderen.

– Det er nok ikke det bedste sted til dine uerstattelige ting. Men hvis du bruger kælderen til opbevaring, er det en god idé at placere tingene så højt som muligt, i tilfælde af at der kommer oversvømmelse, siger Thomas Witterseh.

Sådan opbevarer du bedst fotografier

* I stedet for at have fotoalbum fyldt med fotografier er det en bedre idé at placere billederne i konvolutter eller i plastiklommer af polyætylen eller polypropylen. Andre plasttyper kan efter nogle år blive stive og klistre fast til billederne.

* Ældre fotoalbum lavet af pap og papir vil med tiden gå i opløsning, så billederne kan falde ud og blive beskadiget. Fugt og svingende temperaturer fremskynder den proces.

Kilde: Asger Svane-Knudsen, bevaringsteknisk koordinator ved Rigsarkivet.

Først publiceret: onsdag 1. september 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:18

Emner: