Oktober: Tid til D-vitamin siger Sundhedsstyrelsen
Spis D-vitamin dagligt hele vinterhalvåret lyder anbefalingen. Især ældre anbefales at øge indtaget. Se her, hvor meget du skal have.
Senest opdateret: onsdag 9. oktober 2024
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du skal tage et dagligt tilskud af D-vitamin fra oktober til april.
I 2018 lavede Kræftens Bekæmpelse en undersøgelse, som viste, at hver 5. dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel om foråret.
Fødevarestyrelsens anbefaling er, at alle spise D-vitamin.
Disse personer anbefales at tage 20 mikrogram D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året:
- Personer over 70 år
- Personer i plejebolig og hjemmepleje og personer i øget risiko for knogleskørhed – uanset alder.
Hvorfor skal man have D-vitamin?
Mangel på D-vitamin kan svække dine knogler og muskler.
Vitaminet er meget vigtigt for at kroppen kan optage kalcium i tarmene.
Hvis du mangler D-vitamin kan du få bløde knogler (osteomalaci).
D-vitamin-mangel øger også risikoen for knogleskørhed, og kan give dig nedsat muskelstyrke.
Hvor meget D-vitamin skal jeg spise?
Voksne anbefales et kosttilskud på 5-10 mikrogram D-vitamin i vinterhalvåret fra oktober til april.
Er du over 70 år anbefales en dosis på 20 mikrogram hele året. Det glæder også, hvis du bor i plejebolig uanset din alder
Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge?
Her er to ting, du kan gøre for at få mere D-vitamin i din hverdag:
1. Ophold dig i solen
Ophold dig i solen 5 til 30 minutter to til tre gange om ugen midt på dagen, så dit ansigt, hænder og arme får sol. I sommerhalvåret vil det normalt give nok D-vitamin.
2. Spis fede fisk
Der er også D-vitamin i mad. Det er dog meget svært at få dækket D-vitaminbehovet alene via den mad, du spiser.
Undersøgelser af danskernes kost viser, at danskerne kun får dækket en mindre del af deres D-vitaminbehov via den mad, de spiser. Det skyldes, at D-vitamin kun findes i større mængder i fede fisk. Derudover findes der D-vitamin i begrænset mængde i mælk, ost og æg, men stort set ikke i planter.
Du kan øge dit indtag af D-vitamin:
- Spis fede fisk som laks, torskelever, sild, makrel, hellefisk og ørred.
- Fed fisk er den eneste danske madvare, som indeholder væsentlige mængder af D-vitamin, men der er også D-vitamin i æg, nødder, kød, margarine, smør, olier og fed mælk.
Husk at tjekke, om den D-vitamin du køber, har det rette styrke. Det kan du se på varedeklarationen.
Først publiceret: torsdag 7. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret onsdag 9. oktober 2024 kl. 12:54