7 nemme råd til at holde på varmen

Er det koldt i din bolig, når kulden hersker udenfor? Læs, hvad du nemt kan gøre for at få din bolig til at blive eller føles varmere.

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

 1. Træk gardinerne og persienner for om aftenen og natten – det er med til at forhindre varmetab fra vinduerne. Træk gardiner og persienner fra om dagen, så den sparsomme sol kan bidrage med varme til rummene.
 2. Hold nogenlunde ensartet temperatur i huset. Det kan føles som træk i huset, hvis nogle rum er meget koldere end andre, og hvis den varme luft trænger ind i de kolde rum, kan det skabe kondens og risiko for skimmelsvamp.
 3. Flyt sofaen væk fra radiatoren. Når en sofa eller andre møbler står lige foran en radiator, giver radiatoren mindre varme, og varmen har svært ved at fordele sig ud i rummet. Der bør være en afstand på 15-20 cm mellem radiator og sofa/møbel.
 4. Brug et tæppe, tykke sokker eller vame sutsko. Hvis du fryser om fødderne, kan det føles meget koldere.
 5. Luft ud hyppigere, men mere kortvarigt, når det er rigtig koldt – så sænkes temperaturen indenfor mindre. Luft ud med gennemtræk 2-3 minutter 5 gange om dagen frem for de normale 5-10 minutter 2-3 gange om dagen. Sluk varmen imens.
 6. Test om dit vindue slutter tæt til karmen med papirstrimmel-testen:
  – Åbn vinduet og sæt en papirstrimmel i klemme mellem vinduet og karmen, og luk så vinduet igen.
  – Træk strimlen ind mod dig selv.
  – Hvis strimlen yder meget modstand, og måske endda går i stykker, når du river, er vinduet ret tæt.
  – Smutter den derimod ud meget let, slutter dit vindue ikke tæt nok til karmen, og derved får du kulde og træk i din bolig.
 7. Læg et tæppe eller andet for vinduer og døre, hvor det trækker. Den bedste løsning er dog at montere nye tætningslister, men det er lidt større arbejde.
  Hvis kulde og træk et generelt og større problem, kan du bl.a. i nedenstående artikel læse mere om, hvad du kan gøre for at afhjælpe problemerne.

Sådan tjekker du om dine vinduer er tætte

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Først publiceret: torsdag 14. oktober 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:38

Emner: