Sådan opbevarer du dine bildæk
Nu er det tid til vinterdæk, og sommerdækkene skal have en velfortjent pause. Men hvordan er det lige med opbevaring af dækkene? Har de bedst af at ligge ned eller stå oprejst, som når de sidder på bilen?
Senest opdateret: mandag 7. oktober 2024
Er du en af dem, der selv skifter til sommerdæk hjemme i indkørslen, så følger her nogle gode råd fra benzin- og energiselskabet OK til opbevaring af sommerdæk.
Dæk må både ligge og stå
Tidligere sagde man, at dæk med fælge skal stables, og dæk uden fælge skal stå op. Men faktisk er dækkene slet ikke så sarte.
Er de monteret på fælge og pumpet op til anbefalet tryk, så er det ligegyldigt, om de ligger ned eller står op. Og selv dæk uden fælge må gøre begge dele, hvis det bare er for én vinter.
“Det vigtigste ved opbevaring af dæk er, at de ligger tørt og ikke er i kontakt med kemikalier eller olie. De må heller ikke ligge for varmt – så et sortmalet uisoleret skur er for eksempel ikke et optimalt opbevaringssted,” siger teknisk chef hos Bridgestone Danmark, Jesper Sørensen.
Den rette temperatur er vigtig
Jesper Sørensen påpeger, at opbevaringstemperaturen bør være under 25 grader, da høje temperaturer kan give permanente forandringer i dækkets materialer, der især kan påvirke dækkets levetid negativt.
Man bør ikke stable noget oven på dækkene, som kan deformere dem. Det er også en god idé at stille dem på en palle eller lignende, så man er sikker på, at de ikke bliver fugtige nedefra. Men fire dæk kan sagtens ligge i lag eller stå side om side vinteren over.
Rengør fælgene inden de pakkes væk
Skal det være helt perfekt, så går du dækkene igennem, inden du stiller sommerdækkene væk.
Tjek dem fx efter for sten – de kan fjernes med en flad skruetrækker. Skal dine fælge skinne og stå skarpt til oktober, så vasker du salt og snavs af med en syrefri fælgrens, tørrer dem og slutter af med gang voks.
Mange glemmer dæktrykket
Når vinterdækkene er kommet på, bilen har fået en hovedrengøring og eventuelt en tur i vaskehallen, så man ved samme lejlighed også tjekke dæktrykket, lyder rådet fra Rasmus Boserup, kommunikationschef hos energiselskabet OK.
“Dæktrykket er vigtigt. Med det korrekte dæktryk får man det bedste vejgreb, slider mindre på dækkene og optimerer brændstoføkonomien. Vores anbefaling er, at man tjekker dæktrykket hver anden uge. Det er i hvert fald en god idé at tjekke luften, når man alligevel tanker.”
Hvor opbevarer du dine bildæk?
Tjekliste: Dækopbevaring
- Opbevaringsrummet skal være køligt, tørt og moderat ventileret og dækkene må ikke udsættes for sollys eller kraftigt kunstigt lys
- Opbevaringstemperaturen bør være under 25 grader og over -15 grader.
- Har dækkene været opbevaret ved meget kolde temperaturer under -15°, så bør man varme dem langsomt op før brug.
- Opløsningsmidler, brændstoffer, kemikalier, syrer, desinficeringsmidler og lignende må ikke komme i kontakt med dækkene.
- Undgå deformation. Sæt ikke dækkene i klemme, og placér ikke noget ovenpå dækkene.
- Ved opbevaring i en kortere periode kan dækkene stables oven på hinanden. Ved opbevaring i en længere periode bør dækkene opbevares stående i en dæk-reol.
Først publiceret: tirsdag 2. november 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 7. oktober 2024 kl. 14:33