Tænk langsigtet, når du planlægger din pensionsindbetaling.

Kan det betale sig at spare op til pension? Se grænser for fradrag for pensionsindbetaling

15 år før din pensionsalder vokser gevinsten ved at betale ekstra ind til pension, og 5 år forinden bliver det endnu bedre, men du risikerer, at det hele og mere til forsvinder igen

Senest opdateret: mandag 14. februar 2022

Banker og pensionsselskaber vil inden længe begynde at annoncere massivt. De vil opfordre danskerne til at betale mere ind til pension inden nytår. For mange kan det være en fin idé, men for andre kan det være tåbeligt. De risikerer at blive modregnet i folkepensionstillæg og miste andre goder i pensionsalderen. I værste fald taber de endnu mere end skatteværdien af fradraget.

Den advarsel kommer fra uafhængig finansiel rådgiver Karsten Engmann Jensen fra virksomheden Pengeministeriet. Han siger, at den eneste sikre vinder på ekstra pensionsindbetalinger er banken eller pensionsselskabet.

” Hvis du for eksempel betaler 50.000 kroner ekstra ind på en pensionsordning i banken, så sparer du måske cirka 18.000 kroner i skat. Men du risikerer at miste 1.500 kroner eller mere om året i folkepensionstillæg. Det kan hurtigt blive en dårlig forretning, påpeger Karsten Engmann Jensen. “Banken til gengæld vil om ti år typisk have tjent 7.500 kroner på den ekstra pensionsindbetaling.”

Karsten Engmann Jensen råder derfor til, at seniorer kræver svar fra pengeinstitut eller pensionsselskab inden de indbetaler ekstra. De skal spørge, hvilken konsekvens det vil få for deres økonomi i pensionisttiden. De skal forlange udregninger. Seniorer kan også kontakte en uvildig økonomisk rådgiver og høre, om det betaler sig for dem at betale mere ind.

Skattereglerne lyder tillokkende. Her er en lille guide.

Pensionsopsparing via arbejdsgiveren

Indbetaling via din arbejdsgiver fungerer normalt helt automatisk. Der trækkes en bestemt procentdel af lønnen, ofte bestemt af overenskomsten. Beløbet indberettes til Skattestyrelsen, og dermed kommer dit fradrag på årsopgørelsen af sig selv.

Privat pensionsopsparing

De private indbetalinger til pensionsordning bestemmer du mere over. Men her sørger bank eller pensionsselskab også for indberetning og sikrer, at du får fradraget.

Lille og stort ekstra fradrag

Det kan være særligt interessant eventuelt at begynde at indbetale ekstra, når du kommer over de 50 år, og der er mindre end 15 år til din pensionsalder. Fra det tidspunkt får du nemlig et ekstra stort fradrag for indbetalinger til for eksempel ratepension. Det er på 32 % af indbetalingen, men dog kun op til en indbetaling på 74.700 kroner.

Det ekstra fradrag kommer på årsopgørelsen fra Skattestyrelsen som et ligningsmæssigt fradrag. Det vil sige, at det har en skatteværdi på omkring 25 %. Det betyder, at du sparer ekstra omkring 6.000 kroner i skat, hvis du udnytter muligheden maksimalt.

Grænsen på de 74.700 kroner gælder for din samlede indbetaling til forskellige pensionsordninger, både hos arbejdsgiver og privat. Men dog ikke for den del der betales ind til aldersopsparing (aldersforsikring).

Aldersopsparing 

Når du kommer i starten af 60’erne, og der er mindre end 5 år til din folkepensionsalder, opstår en ny mulighed. Så kan du årligt indbetale op til 52.400 kroner til aldersopsparing (aldersforsikring). Indtil 5 år før pensionsalder kan du kun indbetale 5.400 kroner årligt.

Aldersopsparing er interessant, fordi udbetalinger i pensionstiden ikke medfører fradrag i folkepensionstillæg eller andre offentlige ydelser. Til gengæld giver den intet skattefradrag. Men det kan stadig være en god forretning, fordi afkast på aldersopsparing beskattes lempeligt ligesom på andre pensionsordninger.

Alle beløb nævnt i denne artikel gælder for 2021. De reguleres hvert år.

Læs mere om fradrag for pensionsindbetaling

Skat.dk: Skat af og fradrag for pension og efterløn 

Skat.dk: Ekstra pensionsfradrag 

Læs også mere hos dit pengeinstitut eller pensionsselskab, for eksempel her fra Sampension

 

Grænser for fradrag for pensionsindbetaling

Livsvarig alderspension - livrente

 • Der er ingen grænse for, hvor meget der kan indbetales fra arbejdsgiveren. Du kan sådan set også selv indbetale uden begrænsninger, men i nogle tilfælde skal fradraget så fordeles over flere år.
 • Hvis du betaler topskat, så kan indbetalinger give fradrag helt op i topskatten, altså op til lidt over 52 %.
 • Ellers er fradraget på omkring 35-37 %.
 • Derudover giver indbetalinger til livrenter det ekstra pensionsfradrag for samlede pensionsindbetalinger op til højest 74.700 kroner. Indtil 15 år før pensionsalderen er det ekstra fradrag på 12 % og derefter på 32 %.
 • Skatteværdien af det ekstra pensionsfradrag er som for andre ligningsmæssige fradrag – det vil sige cirka 25 %.
 • Totalt set kan gevinsten ved pensionsindbetaling være på op til 60 % for personer, der betaler topskat.
 • Ved udbetaling kan den give fradrag i folkepensionstillæg og andre ydelser.
 • Ved store udbetalinger kan den også føre til topskat i pensionisttiden.

Ratepension

 • Her kan der indbetales op til 58.500 kroner i 2021.
 • Den kan også give fradrag i topskat.
 • Den berettiger til ekstra pensionsfradrag ligesom ved livsvarig livrente, men samlet kun op til 74.700 kroner.
 • Den kan give fradrag i folkepensionstillæg og ved store udbetalinger føre til topskat i pensionisttiden.

 Aldersopsparing - aldersforsikring

 • Indtil 5 år før din folkepensionsalder kan du indbetale 5.400 kroner årligt. Derefter op til 52.400 kroner årligt.
 • Den giver intet skattefradrag.
 • Men den giver heller ingen modregning i folkepensionstillæg og andre ydelser.
 • Når du begynder løbende at få udbetalt fra en pensionsordning, kan du fra året efter igen højest indbetale 5.400 kroner

Først publiceret: søndag 14. november 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 14. februar 2022 kl. 15:48

 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.