De færreste kan i dag spare negative renter ved at flytte penge fra en opsparingskonto til en aldersopsparing. De fleste banker kræver nemlig også negative renter af indestående på aldersopsparing.

69-årig betalte for meget ind til pension: Nu skal bank dække strafafgift

Kvinde ville slippe for negative renter på opsparing, og Nordea opfordrede hende til at betale fuldt ind på aldersopsparing. Det kunne hun bare ikke, og nu er banken dømt for dårlig rådgivning.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

En 69-årig kvinde skal have næsten 18.000 kroner udbetalt fra Nordea. Det er dækning for en afgift, som Skattestyrelsen har opkrævet hos hende.

Kvinden kom til at betale for meget ind på en aldersopsparing, men det skete efter råd fra banken. Derfor skal Nordea nu betale strafafgiften.

Det har Det finansielle ankenævn netop afgjort.

Bank har rådgiveransvar

Kvinden havde i 2020 betalt 50.000 kroner ind på en aldersopsparing. Men hun havde to år tidligere fået udbetalt et mindre beløb fra en anden pensionsordning. Dermed kunne hun ifølge reglerne kun betale 5.300 kroner ind på aldersopsparingen.

Det opdagede Skattestyrelsen og forlangte 40 procent af forskellen i afgift. Derefter klagede kvinden over Nordea til ankenævnet.

”Banker har et rådgiveransvar. Hvis de anbefaler en løsning til en kunde, så skal de hjælpe med at kontrollere, at kunden faktisk også er berettiget til at gøre, som banken foreslår,” siger direktør Hans Peter Christensen fra det uvildige Beierholm Finansiel Rådgivning.

Han kan ikke udtale sig om den konkrete sag, men kun sige noget generelt om rådgivning.

Læs hele ankenævnets afgørelse

Sådan gik det galt

Den kvindelige bankkunde er en af de mange, som er irriterede over negative renter på indlån.

I slutningen af 2020 fik hun brev fra Nordea om, at nu faldt grænsen for, hvornår hun skulle betale for at have penge stående. Derfor kontaktede hun banken.

Den ansatte hos Nordea opfordrede hende til at skyde yderligere 50.000 kroner ind på den aldersopsparing, som hun havde i forvejen. Det underskrev hun en aftale om.

I den står der, at hvis hun tidligere har fået udbetalt forskellige pensionsordninger, så kan hun kun indskyde 5.300 kroner på aldersopsparing. Det har Nordea peget på i sit forsøg på at slippe fri af klagen.

Nordea har for nylig haft en anden sag om rådgiveransvar.

Hjælpe kunderne

Men ankenævnet afviser undskyldningerne fra banken. Når banken opfordrede til at betale mere ind, så har de ”en skærpet rådgivningsforpligtelse”, fastslår et enigt nævn. Den ansatte i Nordea skulle have udspurgt kunden nøjere om eventuelle tidligere pensionsudbetalinger.

Den tidligere pensionsudbetaling to-tre år i forvejen var på 16.000 kroner og kom ud på én gang.

Hans Peter Christensen har set, at nogle banker beder kunder bekræfte særskilt, at de ikke har fået udbetalt pensionsordninger tidligere.

”Men banken kan også hjælpe ved for eksempel at kigge i kundens skatteoplysninger. Man kan også spørge kundens pensionsselskab, om der er udbetalt tidligere,” siger Hans Peter Christensen.

Nordea meddeler i en mail til Faglige Seniorers nyhedsbrev, at banken tager ankenævnets afgørelse til efterretning og ikke har andre kommentarer.

Først publiceret: tirsdag 1. februar 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.