5 typiske fejl når du maler

Skal du i gang med at male væggen, vinduer eller andet, bør du undgå disse fem fejl - ellers kan du et rigtig dårligt resultat.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

En ny, frisk farve på væggen kan gøre underværker for dit køkken eller din stue. Men det gode resultat hænger i en tynd tråd, hvis du for eksempel slækker på forarbejdet eller ikke maler nok gange.

Få et overblik over, hvilke fem fejl du bør undgå, når du skal male din bolig.

1. Glemmer forarbejdet

En typisk fejl er at springe direkte til pensel og malerbøtte. Men faktisk er forarbejdet lige så vigtigt som selve malerarbejdet og bør tage lige så lang tid.

En væg kan være fyldt med buler, huller, fedt, nikotin og ujævnheder, og det kan du ikke male væk. Du kan endda risikere, at malingen skaller af, hvis du maler ovenpå en beskidt væg.

I stedet bør du som minimum starte med at rense væggen med grundrens – nogle gange er det også nødvendigt at grunde, spartle og slibe væggen, inden du åbner malerbøtten.

2. For dårlig afdækning

Rigtigt mange sørger heller ikke for at dække ordentligt af, inden de begynder at male. Et par aviser eller lidt plastik på gulvet er nemlig ikke nok til at tage alle de malersprøjt, der især kommer, når du maler med rulle.

I stedet bør du være meget omhyggelig med at dække alt af – lige fra gulv til paneler og radiator.

3. Malertape sidder for længe

Når paneler eller vinduesrammer skal beskyttes mod pletter, kommer malertapen typisk i brug. Men mange lader tapen sidder for længe. Og så kan tapens klister risikere at brænde fast på for eksempel ruden eller væggen. Tapen kan også være svær at få af, eller den kan trække malingen med.

Faktisk skal du allerede fjerne malertapen et par timer efter, at du har malet – når malingen er tør nok til, at den ikke løber. Med mindre du skal male igen, så venter du naturligvis med at fjerne tapen, til du har malet sidste gang.

4. Maler kun én gang

En fjerde typisk fejl er, at mange undervurderer, hvor meget der skal males, for at resultatet bliver pænt. Malerarbejde tager tid, og du bør altid male minimum to gange hver gang – også selvom du maler væggen hvid.

Husk at tjekke malerbøtten for, hvor lang tid der skal gå, inden du maler anden gang. Hvis du maler ovenpå noget, som ikke er knastørt, kan du nemlig lave ridser og mærker.

5. Forkert maling

Mange glemmer at tjekke, om malingen er beregnet til det, de skal male. For eksempel skal vægmaling ikke bruges til træværk, da det ikke binder så godt på træværk, mens udendørs maling kun bør benyttes udendørs formål, da det indeholder stoffer, som kan være skadelige indenfor.

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Først publiceret: mandag 4. april 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:14

Se, hvad vi ellers skriver om: