Der er stor forskel på, hvor længe hunde lever. Jack Russell terriere har den længste forventede levetid i følge nyt studie.

Disse hunderacer lever længst – og kortest

Forskerne bag håber, at nyt studie kan få potentielle hundeejere til at overveje en hunds forventede livskvalitet, inden de vælger race.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

4,5 år.

Så få år lever franske bulldogs i gennemsnit. Det er tre år mindre end andre fladnæsede bulldogs.

Det viser et nyt britisk studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Nature Scientific Reports, ifølge Videnskab.dk.

Rapporten har opgjort den gennemsnitlige forventede levetid for forskellige hunderacer – 18 i alt.

“Det er en god artikel. Studiet er fornuftigt, det er lavet på baggrund af gode analyser. De store forskelle, der er observeret i forventet levetid mellem racer, er ikke overraskende,” siger Merete Fredholm, professor i husdyrgenetik ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

“Men det er da lidt overraskende, at den forventede levetid for franske bulldogs ikke er mere end 4,5 år. Det er jo ingenting,” siger Merete Fredholm.

Se hvor lang tid du har med hunden

Vejrtrækningsproblemer, rygsygdom og dystoki (fødselsbesvær, red.). Det er bare nogle af de lidelser, de fladnæsede bulldogs døjer med.

Og det er netop de her helbredsproblemer for hunderacer med flade ansigter, såsom franske og engelske bulldogs og mops, som forskerne, der arbejder ved Royal Veterinary College’s (RVC) i London, ønsker at adressere.

De håber, at studiet, der giver et overblik over racernes forventede levetid og deres generelle helbred, kan få potentielle hundeejere til at overveje en hunds forventede livskvalitet, når de beslutter sig for, hvilken race de skal købe.

Som én af forskerne bag studiet, Dan O’Neill, ved Royal Veterinary College, siger:

“Den her nye VetCompass-tabel gør det muligt for ejere at estimere, hvor lang tid de har sammen med deres hunde. Den korte forventede levetid for racer med flade ansigter – som franske bulldogs – opfordrer til, at alle ejere ‘stopper op og tænker, før de køber sådan en race’,” siger Dan O’Neill i en pressemeddelse, ifølge Videnskab.dk.

Disse hunderacer lever længst

I studiet har forskerne indsamlet data om alder ved død for i alt 18 forskellige hunderacer.

I alt 30.563 hunde, der døde mellem 1. januar 2016 og 31. juli 2020, indgår i den videnskabelige artikel.

Jack Russell terriere havde den længste forventede levetid; 12,7 år – efterfulgt af Border collies (12,1 år) og Springer spaniels (11,9 år).

Hos de større hunde havde Labrador retrievere den længste forventede levetid (11,77 år), efterfulgt af Schæferhunde og Boksere (10,04 år), og Siberian husky (9,53 år)

Hunde med flade ansigter havde den korteste forventede levetid ved fødslen: Franske bulldogs lever kortest; i gennemsnit 4,5 år – efterfulgt af engelske bulldogs (7,4 år) og mops (7,7 år).

Forskerne noterer selv i studiet, at den lave gennemsnitsalder for eksempelvis fransk bulldog kan være påvirket af, at der generelt er høj dødelighed blandt disse hvalpe, skriver Videnskab.dk.

Desuden skal man være opmærksom på, at racer som fransk bulldog, mops og andre populære hunderacer, der har oplevet en stigende efterspørgsel fra 2011-2020, kan forvride resultaterne. Det skyldes, at ændringen i popularitet gør, at der indgår flere yngre (og dermed mere sårbare) hunde af disse racer i studiet.

Fladnæsede er mest populære

De sidste år er især de her fladnæsede hunderacer blevet ekstremt populære.

“De meget flade ansigter har tilsyneladende en “cuteness”-effekt – disse hunde er i hvert fald blevet mere og mere populære,” siger Merete Fredholm til Videnskab.dk.

“De meget flade ansigter bevirker, at der ikke er plads i svælget til drøblen, og deres næsebor er forsnævrede, så de ikke kan trække vejret ordentligt.”

Men ved hundeejere, at deres hunde lever i så kort tid?

“Det tror jeg ikke, at de gør,” siger Merete Fredholm.

Og der har da også været store diskussioner i forhold til de her racer.

“Der har været en retssag i Norge, hvor navngivne hundeavlere har fået forbud mod at avle franske bulldogs. Og i Holland har man faktisk også lavet lovgivning, der siger, man kun må avle på de her racer, hvis man er sikker på, at forældredyrene kan trække vejret.”

Det har også fået Dansk Kennel Klub, Danmarks største organisation for hundeejere, til at indføre funktionstest.

“Det vil sige, at man kun må avle, hvis forældredyrene kan gennemføre funktionstest – som at gå eller løbe i en vis tid og bagefter have en normal vejrtrækning,” slutter Merete Fredholm.

 

Først publiceret: onsdag 4. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:37

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.