Nu kan kommunen forbyde din brændeovn, hvis den er fra før 2008.

Nu kan kommunen forbyde din gamle brændeovn

Har du en ældre brændeovn fra før 2008 kan kommunen nu forbyde den.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

Nu får kommunerne mulighed for helt at forbyde ældre brændeovne og pejseindsatser produceret før juni 2008 i områder med fjernvarme og naturgas.

Forslaget, som er en del af den politiske aftale “Miljøinitiativer i grønne byer og en hovedstad i udvikling” mellem regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, er netop stemt igennem efter tredjebehandling i Folketinget.

Ældre brændeovne skønnes at udlede op til fem gange så mange partikler som nye brændeovne, og derfor er det et vigtigt skridt i retning af grønnere og renere byer, oplyser  miljøminister Lea Wermelin.

Obligatorisk siden 2021

“Luftforurening er skyld i, at tusindvis af danskere dør for tidligt hvert år. Derfor skal vi have renere luft i byerne og på villavejene i hele landet. Nu får kommunerne et nyt værktøj til at sikre renere luft, når vi giver dem mulighed for at forbyde gamle brændeovne, uden at borgerne er nødt til at etablere en ny varmekilde,” siger Lea Wermelin.

Siden april 2021 har det været obligatorisk at skifte eller nedlægge en gammel brændeovn fra før 2003 i forbindelse med boligkøb. Den øgede udskiftning af gamle brændeovne er derfor allerede i gang over hele landet.

Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne og Alternativet stemte for forslaget. Efter planen kan kommunerne vælge at anvende forbuddet mod de ældste brændeovne fra 1. januar 2023.

Tusindvis af brændeovne fra før 2008

Der er i alt omkring 700.000 brændeovne og pejseindsatse i Danmark, heraf er cirka. 400.000 med stor usikkerhed vurderet at være før 2008.

Omkring. 55 procent af landets brændeovne er placeret i områder med fjernvarme eller naturgas. Det vurderes med stor usikkerhed, at der i 2020 var ca. 220.000 brændeovne fra før 2008 i områder med fjernvarme og naturgas

Ifølge DCE dør  4.000 danskere for tidligt hvert år som følge af luftforurening, heraf tilskrives 850 dødsfald udledning fra alle danske kilder.

Hvad mener du?

Er det OK, at kommunerne nu kan forbyde brændeovne produceret før 2008? Din holdning er velkomen på Faglige Seniorers Facebook-side

 

Først publiceret: torsdag 5. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.