Få svaret her: Hvor farligt er abekopper for ældre?
Er der grund til at ældre skal være særligt bekymret for at blive smittet med abekopper? Se Sundhedsstyrelsens svar.
Senest opdateret: mandag 20. juni 2022
Der er konstateret to tilfælde af abekopper, efter Storbritannien første gang rapporterede om et bekræftet abekoppertilfælde 7. maj.
Siden er der blevet fundet 200 tilfælde af abekopper uden for Afrika, og ifølge WHO har vi sandsynligvis kun set toppen af isbjerget.
Vender man blikket mod Sundhedsstyrelsen herhjemme, er der ingen grund til bekymring – i hvert fald ikke for den ældre generation.
“Sundhedsstyrelsen vurderer ikke, at ældre udgør en særlig risiko for hverken at blive smittet eller alvorligt syg med abekopper,” udtaler styrelsen.
De forklarer ligeledes, at i forhold til risikoen for alvorlig sygdom, så vil langt de fleste ældre være vaccineret mod kopper.
I Danmark stoppede vi med at vaccinere mod kopper i 1976.
“Det er forventningen, at personer, der er vaccineret mod kopper, har beskyttelse over for alvorlig sygdom med abekopper,” lyder det videre.
Man kender ikke den præcise immunitet over for abekopper.
Sådan smitter sygdommen
Smitte med abekopper overføres ved, at der er direkte kontakt med væske fra hudblære, ved smitte fra blære i luftveje eller ved direkte berøring med smittespredende genstande, som fx at sove i det samme sengetøj som den smittede eller lignende.
Smitte vil derfor primært overføres til personer, der bor sammen med en smittet, og hvor der er tæt kontakt.
En person, der er smittet med abekopper, smitter først fra de første symptomer viser sig.
Symptomerne er feber, hovedpine, muskelsmerter, rygsmerter, hævede lymfekirtler, kulderystelser og træthed.
Man får også udslæt – små blærer på en halv centimeter – der ofte begynder i ansigtet og kan sprede sig til andre dele af kroppen.
Vaccineret mod kopper?
Først publiceret: mandag 30. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 20. juni 2022 kl. 11:50