Det er en dyr fornøjelse at gå på indkøb. Inflationen er den værste i 40 år.

Ekstra ældrecheck: Hvor bliver de 5.000 kroner til pensionister af?

Regeringen vil hjælpe pensionister med en ekstra ældrecheck på 5.000 skattefrie kroner i en tid med stigende priser. Men hvornår kommer checken?

Senest opdateret: torsdag 22. september 2022

En liter mælk. 12 kroner. En pakke oksekød. 50 kroner. Smør. 25 kroner.

Må du også gribe dybere i pungen for at opdage, at der kun er fnuller tilbage, når du skal betale for varerne i supermarkedet?

Så var det godt nyt, da regeringen i foråret lovede 5.000 skattefrie kroner til pensionister i en ekstra ældrecheck.

Men hvor bliver checken af, er der mange der spørger sig selv.

Svaret er, at checken fortsat er på regeringens dagsorden. Men at ingen ved, hvornår checken bliver udstedt. Og om den overhovedet bliver til noget.

Regeringen vil finde pengene

Statsminister Mette Frederiksen appellerede i Folketingets afslutningsdebat forleden til, at Folketingets partier bakker op bag udbetaling af den ekstra ældrecheck.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev Lige Nu - om politik.

Det er gratis.

”Det er et forslag, der har mødt bred opbakning her i Folketinget. Det er samtidig et forslag, der er målrettet. Som er midlertidigt. Og som derfor også er ansvarligt. Vi har nu foreslået, at pengene findes ved at nedjustere de offentlige anlægsinvesteringer i år og næste år. Det håber jeg på Folketingets opbakning til,” lød det fra statsministeren.

Udstedelsen af checken blev i første omgang lagt død i maj, da De Radikale forlod forhandlingerne om inflationshjælp til målrettede grupper – herunder om en ekstra ældrecheck på 5.000 kroner. Venstre og Konservative ville heller ikke være med.

Det var ellers regeringens plan at lande en hurtig politisk aftale, så ældrechecken kunne udbetales før varmechecken, der forventes at blive udbetalt til august eller september.

Den plan er foreløbig kuldsejlet. Men de politiske forhandlinger fortsætter.

Falder på et tørt sted

Regeringen holder fast i, at checken er nødvendig og vil falde på et tørt sted hos de næsten 300.000 pensionister, der har ret til ældreceheck.

”De pensionister, der kun har deres folkepension. Måske en lille opsparing. Som ikke har muligheden for at komme i arbejde. Og som på ingen måde lever i sus og dus.”

“Det er pensionister, der er vant til at planlægge deres indkøb. Bladre tilbudsaviserne igennem. Og for hvem det ikke handler om at droppe en ferie. For den havde de næppe råd til i forvejen. Men hvor det nu simpelthen handler om at få hverdagen til at hænge sammen. Her betyder 5.000 kroner noget. Skattefrit,” lød det fra Mette Frederiksen under afslutningsdebatten i Folketinget.

Seniorer bakker op

Danmarks næststørste ældeorganisation Faglige Seniorer bakker regeringen op og håber på, at det lykkes at samle et flertal.

“Regeringens forslag om en ekstraordinær ældrecheck på 5.000 skattefrie kroner er tiltrængt i en tid, hvor vi har den højeste inflation i årtier. Derfor håber jeg, at der alligevel kan samles et flertal også selv om den politiske aftale ser ud til at trække ud,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Hvad tror du?

Tror du, at der kommer en ekstra ældrecheck til pensionisterne? Dit gæt/vurdering er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 31. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret torsdag 22. september 2022 kl. 10:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og