Det er planen, at folkepensionister fra 1. januar 2023 ikke længere skal risikere at få mindsket grundbeløb og pensionstillæg, hvis de tjener penge ved at arbejde. Men forslaget er ikke vedtaget endnu.

Valg kan skabe usikkerhed om at droppe modregning

Folketinget har endnu ikke vedtaget at fjerne modregning i folkepension af pensionisters egen arbejdsindtægt, og hvis der kommer en ny regering, kan forslaget blive droppet. Det tror politisk kommentator dog ikke.

Senest opdateret: mandag 13. februar 2023

Opdatering: Nu er lovforslaget på vej

Radikale Venstre kræver folketingsvalg inden for de næste par måneder, og mange tror, vi skal stemme i august eller september. Det kan få konsekvenser for et forslag, som vil gavne mange pensionister.

Regeringen har endnu ikke nået at gennemføre en aftale om, at folkepensionister fra 1. januar 2023 ikke længere skal risikere at få mindsket grundbeløb og pensionstillæg, hvis de tjener penge ved at arbejde.

Forslaget er en del af en aftale fra januar 2022. Her besluttede et flertal at gennemføre flere forbedringer for pensionister. Herunder også at der ikke længere skal ske modregning af partners arbejdsindkomst i folkepension, førtidspension og seniorpension. Den del har Folketinget vedtaget som lov i forsommeren, og det træder i kraft 1. januar 2023.

Regeringens plan var derefter i slutningen af året at fremsætte lovforslag om at fjerne modregning af egen arbejdsindkomst. Men det kan et valg nu spænde ben for. Sådan er det altid, når der udskrives valg, siger politisk kommentator på Faglige Seniorers nyhedsbrev, Peter Lautrup-Larsen.

”Når noget ikke er vedtaget og ikke trådt i kraft, så er der en risiko for, at et forslag kasseres. For eksempel hvis der kommer en ny regering, som siger, at riget mangler penge,” siger Peter Lautrup-Larsen.

Flertal forduftet

Aftalen fra januar 2022 om blandt andet at forbedre pensionisters økonomi er indgået af den socialdemokratiske regering sammen med SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. De havde dengang samlet flertal i Folketinget.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Læs aftalen her: En ny reformpakke for dansk økonomi 

Men siden har Dansk Folkeparti mistet mange folketingsmedlemmer. Ifølge de seneste meningsmålinger kan de fire partier også få besvær med at opnå flertal efter et valg.

Men Peter Lautrup-Larsen tror alligevel, at pensionister kan være nogenlunde trygge. Han mener, at de andre partier vil være tilbageholdende med at sige, at der stadig skal ske modregning i folkepension af egen arbejdsindtægt.

”Venstre har allerede bebudet, at de ikke vil røre ved Arne-pensionen. Faglige Seniorer og andre vil under valgkampen spørge, om de borgerlige partier vil fastholde at fjerne modregning. Så tænker jeg, de vil svare, at det forslag rører vi ikke. Men intet er garanteret,” siger Peter Lautrup-Larsen.

Venstre undlod at stemme

Ingen i Folketinget stemte imod, da Folketinget vedtog at fjerne modregning af partners indkomst. Men de fleste i Venstres gruppe undlod at stemme. Det samme gjorde Nye Borgerlige og Liberal Alliance. Kun Ellen Trane Nørby fra Venstre stemte for sammen med de øvrige partier og herunder også Enhedslisten.

Det viser, at det ikke bare går automatisk med at gennemføre den slags forbedringer for pensionister. Der findes forskellige holdninger.

Dokumentation: Sådan stemte Folketinget om at fjerne modregning af partners indtægt 

Nogle har undret sig over, at regeringen ikke fremsatte begge forslag i foråret og dermed også straks fik gennemført at fjerne modregning af egen arbejdsindkomst. Det har været begrundet med blandt andet tekniske omstændigheder. Udbetaling Danmark skal tilpasse sine systemer. Men den nuværende regering har gentagne gange slået fast, hvis forbedringen ikke kan indføres før nytår, så skal den træde i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2023.

Se det her: Sådan skriver beskæftigelsesministeren om blandt andet modregning af egen arbejdsindtægt 

Ingen garanti

Peter Lautrup-Larsen siger, at der siden aftalen i januar i fjor er kommet endnu en grund til at fjerne modregning af egen arbejdsindkomst. Det er de stigende priser på mange varer og inflation på fuld kraft.

”Mange vil sige, at så er det rimeligt, at pensionister får mulighed for at tjene lidt ekstra uden at blive trukket i folkepensionen, så de ikke skal falde i levestandard. Der er jo også stadig snak om mangel på arbejdskraft rundt om i landet og i en række brancher, og derfor skal ældre fristes til at arbejde længere” siger Peter Lautrup-Larsen.

”Det vil overraske mig, hvis ikke et nyt folketing gennemfører at fjerne modregning af egen arbejdsindkomst, uanset hvordan sammensætningen bliver, og uanset hvem der danner regering. Men jeg kan ikke garantere,” gentager Peter Lautrup-Larsen.

Forsinket forbedring

”Hvis der kommer et magtskifte, og den nye regering godt vil fjerne modregninger, risikerer det så at blive forsinket?”

”Et magtskifte kan altid give komplikationer. Ny regering, ny minister osv. Indkøringen tager tid.

Men pensionister kan i valgkampen spørge Ellemann, Pape og andre borgerligere politikere, om de vil fjerne modregningen for egen arbejdsindkomst? Og hvornår de vil fjerne modregningen,” opfordrer Peter Lautrup-Lassen.

Først publiceret: fredag 29. juli 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. februar 2023 kl. 16:42

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.