Fra 1. januar 2023 vil der ikke længere ske modregning i pensionen, hvis ægtefælle eller samlever arbejder.

Over 100.000 danskere slipper for modregning i pension

Faglige Seniorer jubler: Folketinget har vedtaget ny lov, der sætter stopper for modregning i pensionen, hvis din samlever arbejder.

Senest opdateret: mandag 13. juni 2022

Fra nytår er det slut med at blive modregnet i pensionen, hvis din samlever har arbejdsindkomst.

Det har et flertal i Folketinget vedtaget tirsdag.

Omkring 100.000 danskere forventes af få gavn af de nye regler, der betyder, at der fra 1. januar 2023 ikke længere sker modregning i pensionen, når partner får udbetalt løn, efterløn, sygedagpenge eller arbejdsløshedsdagpenge.

Det gavner den enkelte, som kan se frem til flere penge mellem hænderne.

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister

”Jeg er selvsagt enormt glad for at vi nu vinker helt farvel til modregning i social pension på grund af partners arbejdsindtægt. Det kommer op mod 100.000 danskere til gode, som dermed ikke længere vil blive straffet økonomisk, fordi deres ægtefælle eller samlever arbejder,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Mere attraktivt at arbejde

Reglerne gælder folke-, senior- og førtidspensionister.

Med de ændrede regler er det regeringens hensigt at gøre det mere attraktivt for flere at tage en tørn mere på arbejdsmarkedet, oplyser beskæftigelsesministeren.

”Det gavner den enkelte, som kan se frem til flere penge mellem hænderne. Men ikke mindst gavner det os alle i den nuværende situation, hvor virksomhederne råber på flere hænder,” siger Peter Hummelgaard.

Mærkesag for Faglige Seniorer

Hos Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer har man også armene oppe over afskaffelsen af modregning i pension.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev Lige Nu - om politik.

Det er gratis.

”For Faglige Seniorer har det i flere år været en af vores vigtigste mærkesager, og derfor glæder vi os over, at ægtefællemodregningen nu bliver afskaffet. Ægtefællemodregning rammer 100.000 danskere. Så når Folketinget i dag har besluttet sig for at ændre reglerne, så er det en kæmpemæssig håndsrækning til de mange danskere, der indtil nu er blevet straffet, hvis de arbejder lidt mere,” siger direktør i Faglige Seniorer Palle Smed.

Han glæder sig over, at de lønmodtagere, der er gift med en folkepensionist eller ægtefæller til en førtidspensionist, nu får gavn af de nye regler.

”De har hidtil oplevet, at deres lønindtægt er blevet modregnet i partnerens sociale ydelse. En fuldstændig tåbelig regel, som både føles uretfærdig, men også lægger en dæmper på lysten til at give den ekstra skalle på arbejdsmarkedet i en tid hvor virksomhederne skriger på arbejdskraft,” siger Palle Smed.

Det vurderes, at ændringen vil øge arbejdsudbuddet svarende til 1.650 fuldtidspersoner.

Læs også nyhedsbrevets tema: SENIORKLAR

Modregning af egen indtægt fjernes

Det er samtidig besluttet at afskaffe modregning i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg som følge af egen arbejdsindtægt.

Denne del af aftalen vil blive udmøntet i et selvstændigt lovforslag, som forventes fremsat i slutningen af året med tilbagevirkende kraft til 1. januar 2023.

Bag loven står regeringen, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF, Alternativet. De radikale og Kristendemokraterne.

Lovforslaget blev vedtaget med 72 stemmer for og ingen imod. 24 stemte hverken for eller imod.

Læs mere om loven HER.

Hvad mener du?

Fra 1. januar 2023 afskaffes modregning i pensionen, hvis ægtefælle eller samlever arbejder. Hvad mener du om det?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: tirsdag 7. juni 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:45