Bevægelse og aktivitet er et godt middel mod slidgigten.

Guide: Sådan kommer du slidgigten til livs

Hofterne har godt af, at man får brugt kroppen. Blandt andet gælder det brusken, som får næring ved forskellige former for aktivitet. Så vil du have stærkere hofter med bevægelse, er det især cykling og løb, der batter.
 

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Selv om det kan være fristende at slænge sig i sofaen i stedet for at hoppe i træningstøjet, er det vigtigt, at man får brugt kroppen.

Sådan er det også, når det kommer til vores hofter og deres brusk, siger Kjeld Søballe, der er professor og overlæge ved Privathospitalet Mølholm i Vejle, hvor han foretager hofteoperationer.

“Aktivitet stimulerer brusken til at holde sig i god form,” siger han.

 Flere kvinder med slidgigt end mænd

* Fra 1994 til 2017 er 425.983 personer blevet diagnosticeret med slidgigt.

* Knap 242.500 af dem er kvinder. Her er forekomsten højest i aldersgruppen 65 år eller derover.

* Hos mændene er knap 183.500 blevet diagnosticeret med slidgigt. Også her er forekomsten højest i aldersgruppen 65 plus.

Kilde: Undersøgelsen "Muskel- og skeletlidelser i Danmark", marts 2022.

Fra 1994 til 2017 er knap 426.000 personer blevet diagnosticeret med slidgigt.

Det viser rapporten “Muskel- og skeletlidelser i Danmark”, som er fra i år og er lavet for Gigtforeningen af Statens Institut for Folkesundhed.

Hoften er hyppigst

Ifølge foreningen er hoften et af de led, der rammes hyppigst.

“Hvis brusken ikke får den næring, den skal have, degenerer den. Så bliver den mindre, og til sidst bliver det knogle mod knogle. Og det er det, man kalder slidgigt,” siger Jens Gram, der er medejer af samt fysioterapeut og osteopat hos Aarhus Fysioterapi.

Han anbefaler såkaldte vægtbærende øvelser, som kan være alt fra styrketræning til løb.

Derudover er der det generelle råd om at bevæge sig minimum en halv time dagligt.

“Det kan være gåture eller generel bevægelse. Og så at man to gange om ugen har cirka en times træning, løb eller crossfit, hvor man får kredsløbet i gang og får bevæget alle muskler, sener og knogler,” siger han.

Alle led kan rammes af artrose, altså slidgigt, men hoften er altså et af de fire led, som oftest rammes af gigtsygdommen ifølge Gigtforeningen. De tre andre er knæ, tommelfingeren og storetåen.

Daglig aktivitet

Overlæge Kjeld Søballe anbefaler også daglig aktivitet.

“Om det så er en gå, løbe- eller cykeltur, siger han og fortæller videre, at også musklerne og knoglerne har godt af aktivitet. Det er også derfor, at patienter med knogleskørhed anbefales at være aktive og gå lange ture dagligt. Det stimulerer deres knoglevæv og nedsætter risikoen for, at sygdommen ikke forværres,” siger han.

Når det gælder hofterne, er det ifølge fysioterapeut Jens Gram også godt at lave øvelser, hvor man involverer så mange muskler og led som muligt. Her anbefaler han squats, dødløft og lunges.

Tag alderen i betragtning

Dog kan det være, at alderen skal tages i betragtning, når det gælder hårdheden af øvelserne. Eksempelvis kan det være, at dødløft skal udskiftes med lette øvelser med kettlebells eller step ups på en stepbænk.

Fysioterapeuten nævner også søvn som en faktor.

“Det er her, kroppen heler alt. I løbet af dagen bliver brusken en lille smule trykket, og i løbet af natten heler den, og der kommer nyt væske til,” siger han.

Derudover skal man sørge for at spise godt med grønt, så man får de mikro- og makronæringsstoffer, man skal have.

“Det bruger kroppen som byggesten. Så når den skal genopbygge brusken og hoften, skal den også have nogle gode næringsstoffer,” siger Jens Gram.

Først publiceret: tirsdag 13. september 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:56

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.