Kommunerne vil nu gøre det mere attraktivt eksempelvis for skolelærere at fortsætte i jobbet, selv om de nærmer sig pensionsalderen.

Seniorer i job: Nu vil kommuner holde på ældre ansatte

En styrket seniorindsats i kommunerne skal give ældre medarbejdere lyst og mulighed for at tage en ekstra tørn. "Godt initiativ", lyder det fra Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 4. oktober 2022

“Vi vil gerne have, at du bliver lidt længere”.

Det kendte reklameslogan tager en række af landets kommuner til sig, når det gælder ansatte over 55 år.

For med den nuværende tilbagetrækningsalder er der udsigt til, at 100.000 kommunale medarbejdere går på pension frem mod 2030. Samtidig med at kommunerne kommer til at mangle arbejdskraft til blandt andet pleje og omsorg af et stigende antal ældre borgere.

Det er en udfordring, som 43 af landets kommuner – samlet i et nyt såkaldt Seniorpartnerskab – nu griber.

”Seniorindsatsen er relevant for alle kommunale arbejdspladser og rummer et stort potentiale. Vi behøver ikke sige tidligt farvel til vores allermest erfarne kolleger. Vi vil meget hellere holde på dem, så længe vi kan,” siger Mona Striib, formand for Forhandlingsfælleskabet, der sammen med Kommunernes Landsforening har taget initiativ til Seniorpartnerskabet.

Forhandlingsfællesskabet repræsenterer 565.000 ansatte i kommuner og regioner.

I første omgang skal det undersøges, hvordan der kan skabes de rette forudsætninger for, at de ældre ansatte både har lyst og mulighed for at blive længere på arbejdspladserne.

Faglige Seniorer: I skal blive bedre

Fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer giver tomlen op for det nye samarbejde mellem kommunerne og kalder det “et rigtigt godt initiativ.”

“Der er virkelig brug for at kommunerne bliver bedre til at fastholde deres ældre medarbejdere,” siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, der med over 260.000 medlemmer fra 18 forskellige fagforbund er landets næststørste ældreorganisation.

“Jeg vil opfordre kommunerne til at genbesøge deres senioraftaler, for noget tyder på at aftalerne har ligget lidt for længe i skrivebordsskuffen, og jeg er ret sikker på, at de fleste kommuner faktisk allerede har nogle fornuftige rammer for seniorer, som blot skal opdateres,” siger Palle Smed, der betegner det som “værdifuldt, at kommunerne deler deres gode erfaringer”.

Seniorpartnerskabet

Disse 43 kommuner er med i Seniorpartnerskabet.

Albertslund, Bornholm, Brøndby, Dragør, Esbjerg, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikshavn, Frederikssund, Faaborg-Midtfyn, Gentofte, Gladsaxe, Guldborgsund, Greve, Halsnæs, Helsingør, Hjørring, Holbæk, Hvidovre, Høje-Taastrup, København, Køge, Lemvig, Norddjurs, Næstved, Odsherred, Randers, Rebild, Rudersdal, Rødovre, Samsø Skanderborg, Slagelse, Struer, Svendborg, Syddjurs, Tønder, Varde, Vejle, Vordingborg, Aabenraa, Aalborg og Aarhus.

“Det vil i samme ombæring være fornuftigt, hvis der også bliver kigget på, hvorfor der er så store forskelle i sygefraværet fra kommune til kommune,” siger han.

 

Bedre rammer for seniorer

Michael Ziegler, der er formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, glæder sig over, at næsten halvdelen af kommunerne har meldt sig ind i Seniorpartnerskabet.

”Kommunerne er parate til at skabe bedre rammer for et langt og godt seniorarbejdsliv, og der er vilje til at udvikle og afprøve nye tilgange i den seniorpolitiske værktøjskasse.”

Han har store forventninger til, at Seniorpartnerskabet kommer til at dele masser af viden og erfaringer, som kan ende ud i gode lokale løsninger, der gør en forskel.

“Både for den enkelte senior og for vores samfund, som jo også har gavn af erfaren arbejdskraft,” siger Michael Ziegler.

3 om arbejdet i Seniorpartnerskabet

1. Seniorpartnerskabet løber frem til september 2023 og vil løbende afholde webinarer og udviklingsdage for de tilmeldte kommuner.

2. Kommunerne skal i åartnerskabet dele inspiration og arbejde med at udvikle konkrete redskaber og løsninger, som kan medvirke til at flere kommunale seniormedarbejdere får lyst og mulighed for at blive længere på deres arbejdsplads.

3. De erfaringer, redskaber og løsninger, som skabes i Seniorpartnerskabet, skal komme alle 98 kommuner i landet til gode.

Hvad skal der til?

Hvad mener du, der skal til, for at gøre det attraktivt at blive nogle ekstra år på arbejdsmarkedet?

Din kommentar er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

 

 

Først publiceret: torsdag 29. september 2022
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 4. oktober 2022 kl. 09:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.