Tæpper kan være med til at få hjemmet til at føles varmere.

Hold på varmen: Nu lægger danskerne tæpper i hjemmet

Danskerne energioptimerer nu med tæpper og gardiner på grund af de stigende priser på el og varme, lyder det fra tæppeforhandlerkæde.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

De stigende el- og varmepriser har fået danskerne til at tænke over deres energiforbrug.

Og der er meget at hente på både el-, vand- og varmeregningen, uden at man behøver at lave store energioptimerende investeringer i boligen, forklarer rådgiver hos energiselskabet NRGI, Bo Halm Andersen:

“Hvis man ikke kan eller vil ud at bruge mange tusinde kroner på den store energioptimering med solceller eller nye vinduer og døre, kan man stadig spare meget med små justeringer. Man skal tænke mere ligesom mormor gjorde: Koge kartoflerne på eftervarmen og trække gardinerne for vinduerne, når det bliver koldt,” siger Bo Halm Andersen.

Energioptimerere med tæpper og gardiner

Hos landets største frivillige kæde af selvstændige forhandlere inden for tæpper og gardiner, Garant, oplever man, at gulvtæppet er stærkt på vej frem i indretningsbilledet igen.

“Vi ser, at flere og flere overvejer tæppet som et isolerende og energibesparende element i boligen. I løbet af de seneste tre til fire år har vi set et øget fokus på energioptimering, som primært har handlet om at spare på energien af miljømæssige hensyn, men på det seneste ser vi flere, der overvejer økonomien i det,” siger Kate Hovgaard-Mikkelsen, der er kategorichef for tæpper hos Garant.

Bo Halm Andersen oplyser, at tæpper kan være gode til at holde kulden fra kælderen væk, man skal dog aldrig lægge tæpper i selve kælderen, hvis den er fugtig.

“Man kan også overveje at sænke temperaturen bare en grad, når man skal til at tænde for varmen. Det sparer typisk fem procent af regningen i løbet af et år,” siger han.

Oplever mere varme

Når der skrues ned for termostaterne, kan tæpperne faktisk skrue op for, hvor varmt vi oplever et rum, fortæller Kate Hovgaard-Mikkelsen.

“Undersøgelser fra European Carpet Community viser, at vores fødder faktisk oplever, at tæpper hæver temperaturen i et rum med op til to grader. Det er selvfølgelig et spørgsmål om, hvordan en temperatur opleves, men tæpper og bløde underlag generelt føles varmere,” siger Kate Hovgaard-Mikkelsen.

Fremtidens gardiner er energivenlige

Det estimeres, at op mod halvdelen af husets varme forsvinder ud gennem vinduerne. Derfor har man videreudviklet gardiner og solafskærmning til at have mere isolerende egenskaber, der kan holde varmen inde i huset.

Der er blandt andet udviklet plisségardiner med luftlommer, der skaber en isolerende, nærmest termoeffekt, der holder på varmen.

“Energioptimering er generelt blevet et vigtigt parameter for forbrugerne, fordi det også er miljøvenligt at minimere sit energiforbrug. Lige nu handler det også om at spare penge, og det giver det et naturligt boost,” siger Kate Hovgaard-Mikkelsen.

Nogle af de første energioptimerede gardiner blev skabt som en reaktion på 70’ernes oliekrise.

Først publiceret: fredag 7. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 12:01

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.