Det kan være en god investering at ansaffe en varmepumpe. Men før du kaster dig hovedkulds ud i udskiftningen, er det vigtigt, at du har styr på tilladelserne.

Her skal du passe på, når du får varmepumpe

Sørg for at få de rigtige tilladelser i hus, før du skifter energikilden ud. Ellers risikerer du at skulle pille den ned igen.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Varmeregningen kan i øjeblikket få de fleste til at spærre øjnene op. Og måske har det ligefrem fået dig til at overveje at skrotte gasfyret eller skifte til en anden energikilde.

Men før du kaster dig hovedkulds ud i udskiftningen, er det vigtigt, at du har styr på tilladelserne.

Det fortæller Alexander May-Worre, som er advokat og partner hos Bremer Advokater og bestyrelsesmedlem hos Danske Boligadvokater.

“Mange vil gerne udskifte til en mere energirigtig varmekilde. Men sagen er den, at man i nogle tilfælde skal have tilladelse fra kommunen eller Energistyrelsen. Den skal gerne forelægge, inden man går i gang. Ellers risikerer man i yderste konsekvens at skulle nedrive eller fjerne den nye energikilde igen,” siger han.

Styr på tilladelser

Hvad du må, kan afhænge af, om du bor i land- eller byzone. Advokaten råder også til at tjekke servitutterne – som kan betyde en indskrænkning af råderetten for netop din ejendom – samt lokalregulativer.

Få styr på støjen fra din varmepumpe

* Vil du have en luft til vand-varmepumpe, skal du sikre dig, at den kan overholde støjkravene til naboskel.

* Du kan få en indikation af støjen ved hjælp af Energistyrelsens støjberegner på stoejberegner.ens.dk.

* Nogle leverandører tilbyder at lave en test af, hvor varmepumpen vil kunne placeres henne. Installatøren vil sandsynligvis også være opmærksom på det.

* På nogle modeller er det også muligt at lave nogle foranstaltninger - som en støjreducerende skærm - så larmen kan sænkes med et par decibel, uden at det går ud over effekten.

Kilder: fagekspert Henrik Bisp fra Videncentret Bolius, Energistyrelsen.

Det er relevant at få styr på tilladelserne, hvis du ønsker at få et jordvarmeanlæg, som udnytter jordens temperatur til at danne varme.

Her kan kommunen nemlig godt sige nej, fortæller Henrik Bisp, som er fagekspert i blandt andet huseftersyn og energi hos Videncentret Bolius.

“I områder, hvor der er en vandboring, kan man få afvist at etablere jordvarme,” siger Henrik Bisp og fortsætter:

“Jordvarmeslangerne har en form for frostvæske, så hvis der skulle ske en brist eller et læk, kan man være bange for, at frostvæsken kan trænge ud og påvirke vandboringen. Så kommunen vil gå ind og se på, hvor man bor – og eventuelt kunne afvise en ansøgning.”

Tjek op på regler

Overvejer du en luft til vand-varmepumpe, skal du ikke søge om tilladelse.

Sådan en må du nemlig gerne få sat op – medmindre der skulle gemme sig en særlig servitut for netop din bolig om, at der ikke må installeres en varmepumpe, siger Henrik Bisp.

Men det er alligevel værd at tjekke op på reglerne, før du svinger dankortet.

En varmepumpe er nemlig ikke lydløs, og derfor skal du sikre dig, at du ikke generer naboen og overstiger reglerne for støj i forbindelse med skel.

“Bor man i et område med naboer tæt til alle sider, kan det være, at det ikke kan lade sig gøre, fordi den støjer for meget og derfor ikke vil kunne overholde støjkravene til naboskel, uanset hvor du placerer den. På Energistyrelsens hjemmeside har de en støjberegner, man kan bruge som udgangspunkt, i forhold til om det kan lade sig gøre på ens matrikel,” siger Henrik Bisp.

Ifølge Videncentret Bolius er der ikke nogen præcise krav til varmepumpers støjniveau. Din kommune fastlægger den støjgrænse, du skal overholde, og de fleste bruger Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser.

Servitutter for solvarme

Hvis I overvejer at supplere energikilden med en vedvarende løsning som solceller, er det også vigtigt at have styr på det praktiske først, siger advokat og partner Alexander May-Worre.

“Solcelleanlæg kræver som udgangspunkt ikke en tilladelse, men et tilsagn fra Energistyrelsen. Der kan også være begrænsninger i servitutter for ens bolig i forhold til udformningen. Så få det undersøgt til bunds,” siger han.

Først publiceret: mandag 10. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.