Myndighederne er indimellem slet ikke er sporet ind på, at det kan være en forbrydelse, når et gammelt menneske bliver fundet død i sit hjem.

Chok-tal om drab på ældre kvinder i Danmark

Ældre kvinder bliver dræbt uden det vækker stor opmærksomhed. Det skyldes ældre kvinder er en overset gruppe, som også tit lever socialt isoleret og som befolkningsgruppe er marginaliseret på grund af aldersdiskrimination, fortæller ny bog.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Vi kender alle navnene Emilie Meng og Kim Wall. Unge kvinder der umotiveret og grusomt bliver dræbt ganske meningsløst. Men der myrdes nogenlunde lige så mange ældre kvinder over 65 år som unge kvinder. Men vi kender bare ikke deres navne. Deres død vækker nemlig ikke samme interesse og opsigt, som de unge kvinders død.

Ny bog: En forudsigelig forbrydelse - kvindedrab i Danmark

Journalist Line Vaaben og speciallægen i retsmedicin, Asser Hedegård Thomsen, har netop udgivet en usædvanlig, men desto vigtigere bog om kvindedrab i Danmark.

I indledningen fortæller parret, at de har haft 536 grunde til at skrive bogen - så mange drab på kvinder blev der nemlig begået i perioden 1992 til 2016. Den årrække, hvor Line Vaaben og Asser Hedegård Thomsen er gået i dybden med kvindedrab i Danmark.

Det er blevet en voldsom, men også nødvendig bog, hvor Asser Hedegård Thomsen, der har skrevet en Ph.d. om drab i Danmark, fortæller om sin livslange forskning i drab på især kvinder. 40 eksperter fra ind- og udland medvirker i bogen, ligesom syv danske kvinders livshistorie fortælles - seks blev dræbt. En overlevede.

Bogen har også fokus på hvordan myndigheder og omgangskreds kan identificere faktorer, der øger risikoen for drab på kvinder i alle aldre.

Bogen "En forudsigelig forbrydelse - kvindedrab i Danmark" er udkommet på forlaget 28B, og koster 350 kroner.

Journalist Line Vaaben og speciallæge i retsmedicin Asser Hedegård Thomsen har i deres helt nye bog, “En Forudsigelig Forbrydelse”, kigget nærmere på kvindedrab i Danmark gennem 25 år, og blandt andet også set på drab på ældre kvinder. Og det er der kommet nogle chokerende og tragiske oplysninger ud af.

Parret giver i bogen eksemplet med den 28-årige James Schmidt, der blev idømt livstid i 2021 for tre drab – heraf to på ældre kvinder. Begge dødsfald blev i første omgang af Politiet henregnet som naturlige dødsfald. Kun fordi et barnebarn til den ene afdøde griber fat i uregelmæssigheder efter bedstemorens død, kommer Politiet på sporet af seriemorderen.

“Sagen siger ikke kun noget om, at ældre mennesker er sårbare, men også at myndighederne indimellem slet ikke er sporet ind på, at det kan være en forbrydelse, når et gammelt menneske bliver fundet død i sit hjem”, skriver forfatterne i bogen.

For lidt fokus

I den 25-årige periode, som forfatterparret har kigget på, udgør kvinder over 65 år godt 13 % af ofrene, mens mænd over 65 år kun udgør 6,5 %. Ældre kvinder bliver simpelthen udsat for seksualdrab og partnerdrab i et omfang man slet ikke ser hos mændene.

Men hvorfor er der så lidt fokus på mord på ældre kvinder?

Det skyldes, at ældre kvinder ofte er en overset gruppe, men også tit lever socialt isoleret og som befolkningsgruppe i forvejen er marginaliseret på grund af aldersdiskrimination, fortæller den engelske forsker, Jennifer Storey i bogen.

Drab på ældre kvinder kan inddeles i tre grupper; drab i forbindelse med tyveri, drab i forbindelse med seksuelle overfald og endelig partnerdrab/familiedrab, som jævnlig er efterfulgt af selvmord.

En amerikansk undersøgelse viste for nogle år siden, at 17% af drabsmændene i USA er dømt for drab på kvinder over 60 år. Ofte efter overdreven anvendelse af vold, selv om den meget yngre gerningsmand i princippet kunne tage hvad han ville og så gå sin vej. Men en af årsagerne til den overdrevne vold kan skyldes, at “den gamle kone på 80 år” nægter at give slip på sin taske, råber op, skælder ud, osv. Det kan provokere unge mænd, som tænker “Det kan hun ikke tillade sig”, og derefter kommer et element af had til ældre til udtryk, som viser sig som voldsom vrede og vold.

Tallene taler simpelthen sit eget sprog i forbindelse med denne typer kvindedrab. I Danmark udgør drab i forbindelse med et røveri  18% af sagerne blandt kvinder over 65 år – men kun 4,5 % af drab på kvinder totalt set. Ældre kvinder er altså mere udsat for denne type drab end yngre kvinder.

Seksuelle drab

De amerikanske sociologer, Rebecca og Russel Dobash, som er nogle af de mange specialister, der medvirker i bogen, fokuserer specielt på mord på ældre i deres forskning.

Det overraskede dem, at gennemsnitsalderen på de gerningsmænd, der begik rovmord eller seksualdrab på ældre kvinder, kun var 30 år. I Danmark udgør seksualdrab på kvinder over 65 år knap 6% – og det er faktisk nogenlunde samme andel som alle kvindedrab totalt set.

“Teoretisk set burde  ældre kvinder være den gruppe, der var mindst i risiko for rovmord. De er ikke særlig meget ude, specielt ikke om aftenen, de er ældre og derfor ikke dem, man umiddelbart forbinder med målet for et seksuelt overgrab”, siger Eric Beauregard, professor i kriminologi i Canada.

Men det er en sårbar gruppe, og seksualdrabene på de ældre kvinder har også jævnlig karakter af planlægning og tortur, hvilket også giver en indikation af et vredesmotiv, siger han.

Partnerdrab i Danmark

Partnerdrab udgør cirka hver tredje drab på kvinder over 65 år i Danmark, skriver Line Vaaben og Asser Hedegård Thomsen i bogen.

“Det er sager, hvor der overhovedet ikke har været indikationer om problemer, før det sker. Mennesker, der har levet helt regulære liv, som har været gift i måske 50 år, og så lige pludselig…”, siger Shilan Caman, der er adfærdsforsker ved Karolinska Instituttet i Stockholm i bogen. Rene medlidenhedsdrab, hvor manden slår hustruen ihjel, og iblandt tager sit eget liv bagefter, udgør kun 1,3 % af kvinderne under 65 år, men hele 17% for kvinder over 65 år.

Othello-syndromet kan også forklare nogle af partnerdrabene. Syndromet er opkaldt efter Shakespeares tragedie om hærføreren Othello, der slår sin hustru ihjel i et anfald af uberettiget jalousi. Det bruges i kriminologien om demente partnere, der bliver jaloux uden grund og udøver vold og/eller slår ihjel. Det er endnu meget sjældent, men demens er en sygdom i stigning, og kan udgøre en alvorlig trussel om vold eller drab mod ældre partnere. Psykisk syge voksne børn er også en gruppe, der optræder i statistikken med mord på forældrene.

Kilde: bogen “En forudsigelig forbrydelse” kan købes HER

Først publiceret: torsdag 13. oktober 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:26

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.