Sødetabletter, som dem man kan købe til f.eks. at tilsætte kaffen, er ofte sammensat af flere forskellige sødestoffer.

Disse sødestoffer påvirker dit blodsukker

Selvom sødestoffer kan være et godt alternativ til sukker, skal man som diabetiker være opmærksom på, at nogle sødestoffer påvirker blodsukkeret.

Senest opdateret: tirsdag 3. januar 2023

Er du en af dem, der tyr til sødetabletter til kaffen, er du ikke den eneste.

Mange mennesker bruger ofte sødestoffer som en kaloriefattig erstatning for sukker, da de i modsætning til sukker indeholder enten ingen eller kun få kalorier.

Sødestoffer bruges også som tilsætnings­stoffer i en lang række føde- og drikke­varer.

Oftest kaldes produkter, hvor søde­stoffer er brugt som tilsætnings­stof, for light-produkter, fordi de indeholder færre kalorier. Det kan f.eks. være soda­vand, tyggegummi, yoghurt, slik og færdige desserter.

Sødestoffer, der påvirker blodsukkeret

Hvis du har diabetes, er det dog vigtigt at holde øje med den gruppe af sødestoffer, som påvirker blodsukkeret.

  • Sorbitol, sorbitolsirup (E 420)
  • Mannitol (E 421)
  • Maltitol, maltitolsirup (E 965)
  • Isomalt (E 953)
  • Lactitol (E 966)
  • Xylitol (E 967)

Sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret

  • Acesulfam K/acesulfamkalium (E 950)
  • Aspartam (E 951)
  • Cyklamat eller natriumcyklamat (E 952)
  • Sakkarin/saccharin eller natriumsakkarin/natriumsaccharin (E 954)
  • Sucralose/sukralose (E 955)
  • Thaumatin (E 957)
  • Neohesperidin DC (DC=dihydrochalcon) (E 959)
  • Steviol Glycosid (E 960)
  • Erythritol (E 968)

Kilde: Videnscenter for Diabetes

Først publiceret: tirsdag 3. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 3. januar 2023 kl. 11:11

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.