
Disse sødestoffer påvirker dit blodsukker
Selvom sødestoffer kan være et godt alternativ til sukker, skal man som diabetiker være opmærksom på, at nogle sødestoffer påvirker blodsukkeret.
Senest opdateret: tirsdag 3. januar 2023
Er du en af dem, der tyr til sødetabletter til kaffen, er du ikke den eneste.
Mange mennesker bruger ofte sødestoffer som en kaloriefattig erstatning for sukker, da de i modsætning til sukker indeholder enten ingen eller kun få kalorier.
Sødestoffer bruges også som tilsætningsstoffer i en lang række føde- og drikkevarer.
Oftest kaldes produkter, hvor sødestoffer er brugt som tilsætningsstof, for light-produkter, fordi de indeholder færre kalorier. Det kan f.eks. være sodavand, tyggegummi, yoghurt, slik og færdige desserter.

Sødestoffer, der påvirker blodsukkeret
Hvis du har diabetes, er det dog vigtigt at holde øje med den gruppe af sødestoffer, som påvirker blodsukkeret.
- Sorbitol, sorbitolsirup (E 420)
- Mannitol (E 421)
- Maltitol, maltitolsirup (E 965)
- Isomalt (E 953)
- Lactitol (E 966)
- Xylitol (E 967)
Sødestoffer, der ikke påvirker blodsukkeret
- Acesulfam K/acesulfamkalium (E 950)
- Aspartam (E 951)
- Cyklamat eller natriumcyklamat (E 952)
- Sakkarin/saccharin eller natriumsakkarin/natriumsaccharin (E 954)
- Sucralose/sukralose (E 955)
- Thaumatin (E 957)
- Neohesperidin DC (DC=dihydrochalcon) (E 959)
- Steviol Glycosid (E 960)
- Erythritol (E 968)
Kilde: Videnscenter for Diabetes
Først publiceret: tirsdag 3. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 3. januar 2023 kl. 11:11