"Jeg mente godt, at jeg selv kunne klare mit eget problem. Jeg var jo en voksen mand i 50’erne. Men det kunne jeg jo ikke. Det er der ingen, der kan," fortæller Tonny Erichsen. Privatfoto.

Flasken eller familien? Tonny blev reddet af sin søster

Tonny Erichsens søster gav ham et ultimatum: Det er flasken eller familien. Heldigvis valgte han familien - og samtidig fik han en stor ny familie af andre med tidligere alkoholproblemer.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Den første aften, Tonny Erichsen var på Antabus, fandt han to små flasker Underberg, som han drak.

“Min søster havde ellers taget alt, hvad jeg havde af penge og også mit Dankort fra mig, så jeg ikke kunne gå ud og købe noget alkohol. Hun havde købt rugbrød og mælk og den slags, så jeg lige kunne overleve uden penge. Men jeg havde gemt et par flasker i lejligheden,” fortæller Tonny Erichsen, 59 år.

Viden og info om alkoholproblemer

Faglige Seniorer samarbejder med Alkohol & Samfund om at viderebringe information om alkohol og alkoholforbrug.

Alkohol & Samfund er en interesseorganisation, som arbejder for, at færre bliver syge af alkohol i Danmark.

Alkohol & Samfunds mission er at forandre alkoholkulturen, så færre mennesker får alkoholrelaterede skader og flere med alkoholproblemer får kvalificeret hjælp. Visionen er et Danmark uden alkoholskader.

Alkohol & Samfund arbejder på et sundhedsvidenskabeligt og socialfagligt grundlag og er uafhængige af partipolitiske, religiøse og erhvervsinteresser.

Læs mere her.

I dag ved han, at man i princippet kan dø af at drikke alkohol, når man er på Antabus. Det vidste han ikke den aften, men hans krop fortalte ham meget tydeligt, at det er en dårlig ide at blande Antabus med alkohol.

“Da jeg havde drukket de der to Underberg, begyndte mit hjerte at banke. Det bankede så meget, at man kunne se det. Så jeg troede faktisk, at jeg skulle dø og gik rundt i lejligheden hele natten, indtil jeg kunne mærke, at alkoholen kom ud af blodet, og min hjerterytme faldt til ro,” fortæller Tonny om den aften i januar for syv år siden, hvor han drak alkohol for sidste gang.

I årene op til den aften drak han gerne en hel flaske Rød Aalborg i kaffen i løbet af dagen og Underberg og Boonekamp om aftenen og i weekenderne.

“Når Aldi åbnede lørdag morgen, stod jeg klar med næsen mod vinduet, så jeg kunne komme ind og købe de små flasker Boonekamp. Jeg købte fem-seks pakker med fem flasker i hver. En pakke kostede kun 17 kroner, så det var billigere end Underberg,” fortæller Tonny.

Tonny skjulte brændevin i kaffen

Tonny Erichsen har i 34 år arbejdet i ”malersjakket” i Frederiksberg Kommune, som maler vejstriber og cykelstier på kommunens veje. Der var før i tiden en hel del alkohol i sjakket, men i dag er der nultolerance overfor alkohol i hele kommunen. Og det synes Tonny er fantastisk.

I dag er Tonny formand for foreningen Lænkens lokalafdeling i Hvidovre – og er ikke tavs om sit alkoholmisbrug længere.

“Når der ingen alkoholpolitik var på arbejdspladsen, så var det nemt lige at sidde der i bilen med en kop kaffe med brændevin i. Men til sidst var der så meget i kaffen, at folk kunne lugte det. Alle vidste på en eller anden måde, at jeg drak. Men det var der en del andre, der også gjorde. Så det var ikke noget, jeg skjulte og der var ingen, der sagde noget til det,” fortæller Tonny Erichsen, som ved at sidde på passagersædet undgik at køre spirituskørsel og stadig kunne passe sit arbejde.

Han syntes egentlig ikke, at han havde det store problem med alkohol. De tre børn opdagede ikke noget. De boede på Falster og han i Hvidovre, og når de tre børn var hos ham hver anden weekend, lod han være med at drikke, så de ikke opdagede noget. Men Tonnys søster kunne ikke undgå at opdage det.

“Jeg ringede og forstyrrede hende og hendes familie om natten i min ”koger”. Det påstod jeg godt nok, at jeg ikke gjorde, men vi kunne jo se på telefonerne, at hun havde ret,” fortæller Tonny, som også nogle gange mødte fuld op til familiefester.

Ultimatum: Flasken eller familien?

Det var kærestesorger og ensomhed, der fik Tonny til at drikke for meget. Misbruget varede cirka to år, før hans søster gik til ham.

“Hun gav mig to valgmuligheder: Familien eller flasken. Og jeg er heldig, at hun ramte mig på en klar dag, for jeg valgte familien, og jeg valgte mine børn frem for flasken,” fortæller Tonny, som kom i ambulant behandling for sit misbrug hos Novaví, som hans søster havde fundet frem til.

Hvis ikke søsteren havde skubbet til ham, var det muligvis aldrig sket:

“Jeg mente godt, at jeg selv kunne klare mit eget problem. Jeg var jo en voksen mand i 50’erne. Men det kunne jeg jo ikke. Det er der ingen, der kan,” erindrer Tonny, som i begyndelsen var flov og tavs, når han var til behandling hos Novaví.

Hjælper andre mennesker med alkoholproblemer

I dag er han slet ikke tavs om sit misbrug længere. Han er blevet formand for foreningen Lænkens lokalafdeling i Hvidovre, hvor han mindst fire dage om ugen er med til at hjælpe andre med at komme ud af misbruget.

“Foreningen Lænken er mit nye liv. Det er nærmest blevet en familie. Med de andre frivillige har jeg et dejligt og hyggeligt fællesskab, hvor ingen har noget at skjule. Vi taler faktisk ikke så meget om vores tidligere misbrug, men meget om mad, hvilket man også godt kan se på en del af os,” griner Tonny, som også holder foredrag og rejser landet rundt til andre lokalafdelinger, hvis de for eksempel har brug for en ordstyrer til en generalforsamling.

Uden sin søsters ultimatum er han sikker på, at hans liv havde set fuldstændig anderledes ud:

“Jeg elsker min søster, og jeg er meget taknemmelig for, hvad hun gjorde. Ellers ville jeg måske være død i dag. Jeg kunne også have haft et liv, hvor jeg ikke længere så mine børn, og hvor jeg havde solgt min andelslejlighed for at få råd til alkoholen. Hvor jeg ville være Hus Forbi-sælger og sove på Mændene hjem. Men det er kun et gæt, så jeg ved jo ikke, om det var endt sådan. Heldigvis.”

Sådan får du hjælp

Ring til Alkolinjen på 80 200 500. Det er gratis og du er anonym. Du kan ringe eller chatte med en rådgiver alle hverdage. Mandag fra klokken 09-17 og tirsdag til fredag fra klokken 11-17.

Du kan også sende en SMS til 1231 med teksten Alkohol, så vil du blive ringet op af en rådgiver.

Chat med en rådgiver - HER

Tag alkoholtesten - HER

Download AlkoLog gratis og få overblik over, hvor meget du drikker og tips til, hvordan du kan skære ned. Hent app her ​

 

Først publiceret: tirsdag 3. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.