Det falder ikke i alle seniorers smag, at deres favoritparti Socialdemokratiet er gået i regering med Venstre og Moderaterne. Socialdemokratiets opbakning er faldet dramatisk, ifølge en ny meningsmåling.

Ældre vælgere giver S lussing for regering over midten

Meningsmåling hos seniorer viser fremgang for SF og Enhedslisten – og voldsom tilbagegang i opbakningen til Socialdemokratiet og regeringspartier.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Det koster tilsyneladende opbakning til Socialdemokratiet, at ældre vælgere har svært ved at se den røde farve i den nye SVM-regering.

En meningsmåling blandt Faglige Seniorers medlemmer viser en tilbagegang på næsten 10 procent i forhold til valget, hvor 48,2 af de ældre vælgere oplyser, at de stemte på Socialdemokratiet. Nu vil 38,8 procent sætte deres kryds ud for partiet.

Jeg tror ikke vælgerne vil påskønne forandringer. Heller ikke selv om de synes nødvendige.

Palle Smed, direktør, Faglige Seniorer

Til gengæld er opbakningen til SF og Enhedslisten vokset.

Især ser det ud til, at det er SF, der profiterer på Socialdemokratiets tilbagegang i Faglige Seniorers meningsmåling med en fremgang i forhold til valget på over 5 procent til nu 14,8 procent af de ældre vælgeres stemmer.

Meningsmålingen er foretaget i ugerne efter offentliggørelsen af regeringsgrundlaget. 3.166 seniorer har deltaget.

Kommentator: Bededags-effekt slår igennem

Politisk kommentator hos Faglige Seniorer Peter Lautrup-Larsen siger, at det ser ud til, at Store Bededags-effekten også er slået igennem hos seniorerne.

Det siger seniorerne om regeringen

I forbindelse med opinionsundersøgelsen blandt Faglige Seniorers medlemmer, blev deltagerne bedt om at kommentere på regeringen og regeringsgrundlaget.

3.166 deltog i undersøgelsen og næsten 500 gav udtryk for deres holdning.

”Havde aldrig troet at socialdemokraterne kunne ændre politisk holdning så hurtigt. Er rystet over deres pensions ændringer,” skriver Elsebeth.

”Godt med en bred regering, men utrolig dårlig med afskaffelsen af Store Bededag. Nu handler det om, at regeringen får lavet nogle gode reformer, som holder længere end til næste folketingsvalg,” skriver Lene

”Hvordan kan Socialdemokratiet vælge at samarbejde med to blå partier, når befolkningen har stemt et rødt flertal i Folketinget? Kæmpesvigt!” skriver Doritt.

”Godt at vi fik en flertalsregering hen over midten i Folketinget. Det var modigt og rigtig gjort at Venstre (Jacob Ellemann-Jensen) gik med i regeringen og undlod en advokatundersøgelse af Mette Fredriksens minksag,” skriver Christian.

”Det er uhørt, at man uden videre kan afskaffe en helligdag. Det er en glidebane, for hvad så når vi næste gang mangler penge. Tager man så også bare en helligdag mere?” skriver Hanne.

”Der mangler anerkendelse af pensionister der ikke får ældrecheck, varmehjælp, mediecheck, boligydelse, medicinhjælp og meget mere,” skriver Ida.

”Jeg stemte på Mette. Men det har jeg godt nok fortrudt. Den statsministerpost er godt nok dyrt købt for os almindelige mennesker. Det var bedre med en rød regering,” skriver Bjarne.

”Selv om de strengt taget ikke bliver ramt af forslaget, er det linjen i regeringen, som seniorerne reagerer på: De kan ikke se den røde farve. Og det ses jo også af, at mens socialdemokraterne mister opbakning, vandrer seniorerne mod Enhedslisten og især SF,” siger Peter Lautrup-Larsen.

Han tilføjer, at mange seniorer formentlig heller ikke oplever, at de er tilgodeset i regeringsgrundlaget.

”De kompensationsydelser, der lægges op til, får mange seniorer ikke gavn af. Det gælder for eksempel den ekstra ældrecheck. Til gengæld bakker mange faglige seniorer formentlig op bag fagbevægelsens holdninger om, at regeringens planer om at afskaffe seniorpension er et direkte angreb på retten til at trække sig tidligere ved nedslidning. De har svært ved at se, at der er noget positivt for dem at komme efter i regeringen. Og det reagerer de på, ved at stemme på andre partier,” siger Peter Lautrup-Larsen.

Senior-flertal for regeringen er væk

Ser man på opbakningen til partierne i regeringen, stemte 59,3% af medlemmerne af Faglige Seniorer på enten Socialdemokratiet, Venstre eller Moderaterne.

Dette har i dag ændret sig markant, hvor kun 46,5% af medlemmerne af Faglige Seniorer nu vil stemme på et af regeringspartierne.

”Opslutningen bag regeringen blandt Faglige Seniorers medlemmer er således faldet kraftigt og mange medlemmer, der stemte på SVM ved Folketingsvalget, er i dag i tvivl om deres partivalg. Dette indikerer, at mange medlemmer er udfordret af regeringskonstellationen og politikken. For manges vedkommende sandsynligvis med udgangspunkt i, at man vil foretrække en centrum-venstre regering,” lyder analysen fra Jesper Claus Larsen, der rådgiver om vælgeranalyse, politisk kommunikation og kampagne og er indehaver af analysebureauet Electia.

I følge undersøgelsen stemte medlemmerne af Faglige Seniorer ved Folketingsvalget i november i markant grad på den traditionelle røde blok, der fik 67,9 procent af stemmerne, viser opgørelsen.

Faglige Seniorer ser det som en advarsel

Direktør i Faglige Seniorer Palle Smed ser holdningsskiftet hos de ældre vælgere som en advarsel til regeringen.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

“Dels tror jeg, at vælgerne ikke helt har forstået konsekvenserne af den nye flertalsregering hen over midten. Der er intet klart rødt eller klart blåt, som vi kender det. Det har helt sikkert overrasket vælgerne.

Dels skal regeringen til at levere noget positivt til seniorerne; ikke mindst afskaffelsen af modregning i folkepensionen, som vi stadig venter på,” siger Palle Smed.

“Men forude venter flere vanskelige diskussioner. Regeringens ønske om at forringe Seniorpensionen, men også gennemførelsen af en ny ældrelov, som jeg tror vil sætte nye standarder for offentligt og privat samarbejde. Men også vende rigtigt mange ting på hovedet, blandt andet når der skal arbejdes med selvstyrende teams og medarbejderne selv skal stå for visitationen af borgerne.

Det bliver rigtigt svært, og jeg tror ikke vælgerne vil påskønne forandringer. Heller ikke selv om de synes nødvendige,” siger direktøren i Faglige Seniorer.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

Hvad mener du om SVM-regeringen? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Sådan stemmer seniorerne

Faglige Seniorer har gennemført to meningsmålinger blandt medlemmerne. En måling før valget og en måling i ugerne efter fremlæggelsen af regeringsgrundlaget.

Folketingsvalg 2022
  Hvem vil du stemme på, hvis der var valg i dag (oktober 2022)[1] Hvem stemte du på ved folketingsvalget i november 2022[2] Hvem vil du stemme på, hvis der var valg i dag [3]
% % %
Socialdemokratiet 44,0 48,2 38,8
Radikale 0,6 0,4 0,5
Konservative 6,7 2,9 2,3
Nye Borgerlige 2,1 2,2 2,4
SF, Socialistisk Folkeparti 6,8 9,5 14,8
Grøn Alliance 0,1 0,0 0,0
Liberal Alliance 0,7 1,1 2,1
Kristendemokraterne 0,3 0,3 0,1
Moderaterne 1,7 4,2 3,4
Dansk Folkeparti 1,5 3,8 3,5
Frie Grønne 0,1 0,1 0,1
Venstre 3,0 6,9 4,3
Danmarksdemokraterne 10,1 6,9 6,3
Enhedslisten 6,7 8,0 8,4
Alternativet 0,2 1,8 0,9
Ved ikke 15,6 3,7 12,2

[1] 6.524 svar [2] 3.166 svar [3] 31.66 svar (december/januar 2022-2023)

Først publiceret: søndag 15. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.