Seniorer skal fortsat have mulighed for at trække sig tilbage tidligere - men nu i en ordning: Arne Plus.

Ny regering: Væk med seniorpension – Arne-ordning udvides

Seniorpension skal lægges sammen med Arne-pension til én ordning med to indgang, lyder det fra ny regering.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Står det til den nye regering, er der ændringer på vej til den meget omtalte ret til tidlig pension – den, der kaldes Arne-pension.

Den skal sammenlægges med seniorpensionen – en ordning til folk tæt på pensionsalderen med nedsat arbejdsevne – til én ny ordning med to indgange. Samtidig skal seniorjobordningen afskaffes.

Det fremgår af regeringsgrundlaget, der  blev præsenteret onsdag på et pressemøde på Marienborg – statsministerens embedsbolig.

“De mennesker, der allerede er omfattet af en ordning, kører videre på den, de er på,” siger fungerende statsminister Mette Frederiksen (S).

Tre år før pensionsalderen

Hun vil ikke sige, hvornår den nye model – som kaldes “Arne plus” – er klar.

Hvad er forskellen?

Hvad er forskellen på Seniorpension og Arne-pension?

Begge ordninger har det til fælles, at der er et krav om mange års tilknytning til arbejdsmarkedet.

”Tidlig Pension, som jo også kaldes Arne-pension, stiller ikke krav om, at du skal være nedslidt, men du skal have været 44 – 42 år på arbejdsmarkedet, siden du fyldte 16 år,” forklarer socialrådgiver Carsten Riis.

”Seniorpension stiller krav om nedsat arbejdsevne. Du skal kun være i stand til at arbejde 15 timer om ugen, og havde været mindst 20 år på arbejdsmarkedet,” forklarer Carsten Riis.

Læs mere om de to ordninger HER.

“Nogle af de større forandringer, vi lægger op til, kommer til at ske i respekt for de menneske, det omhandler,” sagde hun på pressemødet.

Der skal være en rettighedsbaseret model – ligesom nu – og en visitationsmodel til den nye ordning. Begge kan opnås op til tre år før folkepensionsalderen.

Der skal være mulighed for tildeling af pension i halve år og med et månedligt ydelsesniveau på cirka 15.000 kroner. Dermed står den til at stige med cirka 1000 kroner, i forhold til hvad Arne-pension er næste år.

Borgerlig modstand

Arne-pensionen blev vedtaget af Socialdemokratiet, DF, SF og Enhedslisten tilbage i 2020. Den betyder, at man kan trække sig op til tre år tidligere tilbage, hvis man har været op mod 44 år på arbejdsmarkedet.

Få mail med nyheder om seniorpolitik

Du skal ikke vente!

Få nyheden i din mailboks med det samme, når  der er breaking om senior- og ældrepolitik.

Faglige Seniorers redaktion følger med og giver dig besked, når det sker.

Så er du altid opdateret.

Tilmeld dig nyhedsbrevet SeniorPolitik HER - det er gratis.

Det skete trods borgerlig modstand. Siden har Venstre dog meldt ud, at partiet ville frede ordningen.

Seniorpension, som nu altså står til at blive fusioneret ind i Arne-pension, stod en regering under Lars Løkke Rasmussen fader til i 2019. Han har altså nu ført sit nye parti Moderaterne med i regeringen.

Her kan kommunerne visitere nedslidte borgere ud af arbejdsmarkedet, hvis de vurderes kun at kunne arbejde op til 15 timer om ugen. Men nu ser den altså ud til at blive fortid.

Hvad mener du?

Er det en god ide at sammenlægge seniorpension og Arnepension til en ny ordning Arne Plus. Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: onsdag 14. december 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.