Det bliver formentlig med tilbagevirkende kraft fra 1. januar i år, at reglen om modregning af egen arbejdsindtægt i pensionen bliver fjernet. Men først skal det vedtages i Folketinget.

Folkepension: Hvornår fjernes modregning af egen arbejdsindtægt?

Før folketingsvalget var den daværende regering langt med at forberede et lovforslag om at gøre det mere fordelagtigt for folkepensionister at arbejde, og det kan træde i kraft med tilbagevirkende kraft fra 1. januar i år

Senest opdateret: fredag 2. juni 2023

Opdatering: Loven er vedtaget 1. juni 2023. Den træder i kraft 1. januar 2024 med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2024.

Folkepensionister kan formentlig snart gå på arbejde uden at bekymre sig over, om deres indtægt medfører, at de får mindre i folkepension. Nye regler er på vej.

En række partier indgik for et år siden en aftale om at fjerne modregning i folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg af egen arbejdsindtægt. Et lovforslag om det var også på vej i efteråret fra Beskæftigelsesministeriet. Men så kom folketingsvalget og satte al lovgivning i stå.

I december tiltrådte en ny beskæftigelsesminister. Og Beskæftigelsesministeriet oplyser nu til Faglige Seniorers nyhedsbrev:

”Lovforslaget vil fortsatte kunne træde i kraft med tilbagevirkning fra 1. januar 2023, hvis regeringen og Folketinget ønsker det.”

Væk med anden modregning

Der er allerede vedtaget en lov, som fjerner modregning i folkepension, førtidspension og seniorpension som følge af en partners arbejdsindtægt. Den regel trådte i kraft her ved nytår.

Den betyder, at rigtig mange fremover får udbetalt mere i pensionsydelse. Det vil de opleve første gang her i slutningen af januar.

Aftalen fra i fjor omfattede både at fjerne modregning af partners arbejdsindtægt og af egen arbejdsindtægt. Nu skal den anden del med egen indtægt på plads.

”Der udestår høring og fremsættelse af lovforslaget,” meddeler Beskæftigelsesministeriet.

Fra nytår, punktum!

Politikerne var allerede i januar i fjor usikre på, om det kunne nås at fjerne modregning af egen indtægt inden 1. januar 2023. Derfor skrev de i aftalen:

”Tiltaget træder i udgangspunkt i kraft med virkning pr. 1. januar 2023. Såfremt implementering ikke kan afsluttes inden denne dato, vil tiltaget få virkning med tilbagevirkende kraft.”

Denne aftaletekst står stadig på skrift.

Læs aftalen her: En ny reformpakke for dansk økonomi

Andre partier bakker op

Det var den daværende socialdemokratiske regering, der indgik aftalen i januar i fjor sammen med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Kristendemokraterne. Siden har der været valg, og både Dansk Folkeparti og Radikale Venstre mistede mange mandater.

Men andre partier fastslog under valgkampen, at de bakker op om at fjerne modregning i folkepension af egen arbejdsindtægt. Flere af dem sagde endda, at det var noget af det første, som en ny regering skulle sætte i værk.

Det viste en rundspørge, som Faglige Seniorers nyhedsbrev foretog blandt partiernes beskæftigelsesordførere under valgkampen.

Først publiceret: tirsdag 3. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 2. juni 2023 kl. 08:20

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.