Igen har telefonsvindel ramt en ældre kvinde.

Politiet: Sådan lyder det, når en svindler ringer

Særligt ældre kvinder bliver kontaktet af kriminelle, der svindler dem for store pengebeløb. Politiet har nu udgivet lydklip med eksempler på, hvordan svindlen finder sted. Hør lydfilerne her.

Senest opdateret: fredag 20. januar 2023

Professionelle svindlere ringer til Gerda, Else, Olga eller Grethe og bruger adskillige timer på at skabe tillid til den ældre dame i røret.

Formålet er at lokke dem til at udlevere deres personlige bankoplysninger.

Smæk røret på

* Vær på vagt - det er svindel, hvis nogen ringer og beder dig overføre penge eller beder dig aflevere kreditkort og koder.

* Oplys aldrig bankoplysninger, koder eller andre følsomme personoplysninger over telefonen -  udlever dem heller ikke til andre.

* Banken eller myndigheder vil aldrig sende et bud for at tage imod dit kreditkort og koder.

* Smæk røret på - hellere et nej for meget!

* Hvis du er i tvivl, så ring til banken, politiet (på 114) eller en nærtstående, der kan hjælpe dig.

Kilde: Politiet

“Vi vil gerne opfordre alle til at hjælpe med at advare mod denne type af svindel, som vi desværre ser rigtig mange tilfælde af,” siger vicepolitiinspektør Peter Høholt fra Københavns Polit

“De kriminelle går målrettet efter ældre kvinder, og i telefonen virker de både høflige og troværdige, men i virkeligheden er de kolde og kyniske og svindler de ældre for meget store beløb,” siger Peter Høholt.

Siger de er fra banken eller politiet

Svindlerne udgiver sig ofte fra at være fra banken eller politiet og ved at tale længe og tålmodigt med borgeren får de langsomt opbygget en tillid der gør, at de ældre til sidst bliver lokket til at udlevere deres Nem-id, Mit-id, kortoplysninger og pinkoder.

Går især ud over ældre

I 2022 er mange, primært ældre, borgere blevet svindlet eller forsøgt svindlet for næsten 100 mio. kroner ved kontaktbedrageri over telefonen, og antallet af sager er stigende.

I nogle tilfælde er ældre blevet svindlet for op til 800.000 kroner.

Fra 2021 til 2022 har der været en stigning på 55 procent i de sager, hvor de forurettede er over 65 år. Der har været 1.845 anmeldelser i 2022, hvor anmelderen var over 65 år.

Kilde: Politiet

Svindlerne anvender nogle gange en teknik, der får det til at se ud som om, at de ringer fra et nummer, der tilhører for eksempel politiet.

Tag en snak med ældre pårørende

Politiet opfordrer alle til at hjælpe med at forebygge denne svindel

Det kan ske ved at tage en snak med ældre pårørende, venner og bekendte.

”Ring til din mormor og tal med din nabo. Advar dem igen og igen og forklar dem, hvad de skal gøre, hvis de bliver ringet op. Tilbyd dem eventuelt at de kan ringe og få råd hos dig, hvis de er i tvivl,” siger Peter Høholt.

Hør hvordan de kriminelle gør

Hør lydklippene som er en rekonstruktion af rigtige optagelser af svindlere, som bruger adskillige timer på at skabe tillid til ældre.

Hør eksempel på svindel her

Hør eksempel på svindel her

Del denne info

Du kan hjælpe amdre mod telefon-svindlere – del artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side.

 

Først publiceret: torsdag 19. januar 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 20. januar 2023 kl. 15:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.