Er du i tvivl om et opkald er reelt, så kontakt den bank eller myndighed på deres hovednummer, så du kan sikre dig at det ikke er snyd, lyder rådet fra politiet.

Politiet advarer: Byge af telefonsvindel mod ældre

Senest opdateret: mandag 27. februar 2023

Flere ældre er i løbet af weekenden blevet snydt af falske bank- og politifolk, som ringede og sagde, at deres konto var blevet hacket.

En 82-årige fik franarret sit dankort mens hjemmeplejen var i hjemmet, og en 85-årig blev snydt til at overføre et større pengebeløb. En 69-årig fattede mistanke lige efter at have overført sin formue og fik standset overførslen hos sin bank, oplyser politiet.

82-årig snydt mens hjemmehjælper var i huset

Fredag anmeldte pårørende til en 82-årig kvinde fra Ringsted, at hun omkring kl. 14.00 var blevet ringet op af en mand, der sagde han var fra Sparekassen Djursland.

Manden i telefonen sagde, at der var forsøgt hævet 23.000 kroner fra den 82-åriges konto, men at banken mente, at der var tale om snyd. En falske bankmand overtalte den 82-årige til at udlevere sit dankort og pinkode, til en mand, der mødte op på kvindens adresse. Hjemmeplejen var hos den 82-årige imens, men den falske bankmand havde sagt til den 82-årige, at hun ikke måtte fortælle noget til hjemmeplejen, da oplysningerne kunne misbruges.

Efter den falske bankmand havde forladt stedet fattede den 82-åriges mistanke om kontaktede sin familie, som fik spærret kortet.

Manden der dukkede op på den 82-åriges bopæl beskrives som: Mand, 175 cm, Kropsbygning: Spinkel, Hudfarve: Hvid, Talte: Dansk, Iført: Mørk kasket

85-årig overførte 90.000 kroner

Søndag kl. 16.45 blev en 85-årig kvinde fra Holbæk udsat for bedrageri, da hun blev ringet op af en mand, der kaldte sig Kasper Juul Petersen, som udgav sig for at være fra politiets it-afdeling.

Den 85-årige fik af vide, at politiet havde oplysninger om, at der var forsøgt optaget et lån på 75.000 kr i hendes navn. Men at hendes formue kunne overføres til en sikker konto, så ikke pengene gik tabt. Hun blev kort efter ringet op af en bankmedarbejder fra Nordea, som oplyste et konto nummer til en sikkerhedskonto.

Den 85-årige overførte nu 90.000 kr til dette kontonummer, men fattede senere mistanke og anmeldte kort før midnat sagen til politiet.

69-årig fattede mistanke

Søndag klokken 23.46 anmeldte en 69-årig mand fra Holbæk, at han også var blevet kontaktet af denne ”Kasper Juul Petersen” fra politiets it-afdeling, som sammen med en falsk bankmedarbejder overtalte ham til at overføre 75.001 kr til en sikker konto hos Nordea.

Lige efter overførslen fattede den 69-årige mistanke og fik standset overførslen hos sin bank.

Politiet efterforsker nu anmeldelserne om bedrageri, og vil følge pengestrømmen fra ofrenes konto til svindlerne.

“Udspekulerede kriminelle står bag de mange bedragerier mod ældre, som desværre er en udbredt kriminalitetsform,” lyder det fra politiet.

Opfordring fra politiet

Tal med dine ældre pårørende om risikoen for falske opringninger fra bedragere.

Ingen banker eller myndigheder beder borgerne om at overføre penge eller udlevere kreditkort.

Er du i tvivl om et opkald er reelt, så kontakt den bank eller myndighed på deres hovednummer, så du kan sikre dig at det ikke er snyd.

Ring til politiet på tlelefon 114, hvis du har fået opkald fra svindlere, også selvom du ikke er blevet franarret penge. På den måde er det muligt for politiet at se omfanget og følge med i de metoder svindlerne bruger.

Hjælp med at advare andre

Du kan hjælpe med at advare andre ved at dele artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 27. februar 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 27. februar 2023 kl. 15:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.