Allan blev opereret for grå stær og behøver ikke briller ved computeren længere

Allan blev opereret for grå stær og behøver ikke briller ved computeren længere til stor overraskelse for øjenlægen.

Allan slap for at bruge briller: Få hans råd til før, under og efter operation for grå stær

Hvert år opereres tusinder af seniorer for grå stær. Det var med til at berolige Allan, inden han skulle opereres på begge øjne.

Senest opdateret: mandag 3. april 2023

En følelse af ikke at kunne gnide søvn ud af øjnene fik ved et diabetes-rutinetjek Allan Holms læge til at sende ham videre til en øjenlæge.

Allan skulle ind i systemet for at blive undersøgt for grå stær.

Det var mildt sagt ikke nemt at få en tid. Efter 5 måneders ventetid, hvor Allans syn blev ret forværret, konstaterede øjenlægen, at Allan skulle opereres.

Allan fik en henvisning til Rigshospitalets øjenlæger i Glostrup, der allerede dagen efter henviste ham til et privathospital.

”Mit bedste råd til andre, der oplever bare begyndende problemer med synet, er, at lige så snart man fornemmer, at der er noget – så bestil tid til øjenlægen. For der vil være ventetid, og i mit tilfælde forværrede det synet,” fortæller Allan.

Find ventetider for øjenlæger (åbner i et nyt vindue på sundhed.dk)

Hurtigt overstået – og kun få gener

Hvert år opereres 25.000 – 30.000 danskere for grå stær.

En operation tager ikke lang tid. Fra Allans operation startede, og til begge øjne havde fået nye linser, gik der kun 35 minutter.

Oplevelsen var overvejende positiv, men Allan giver alligevel følgende råd:

Gode råd og viden om synstab

Faglige Seniorer har samlet relevant viden til seniorer med begyndende synstab på hjemmesiden synstab.dk.

Her kan du få svar på dine spørgsmål om øjensygdomme og symptomer. Du får også masser af information om dine rettigheder i forhold til øjensygdomme samt tips og tricks til at indrette hjemmet, motionere og bruge digitale hjælpemidler.

Synstab er et samarbejde mellem Faglige seniorer og Dansk Folkehjælp og er støttet af Veluxfonden.

”Hvis man skal opereres for grå stær, skal man være forberedt på, at operationslyset er voldsomt ubehageligt. Min refleks var at knibe musklerne om øjnene sammen, men det kunne jeg jo ikke. Det var også ret syret at se linserne komme ind i øjnene – de kom ind fra siden, og pludselig kunne jeg se alt klart,” siger Allan.

Læs om grå stær operation på Odense universtetshospitals hjemmeside (åbner i et nyt vindue)

Nu kan Allan arbejde ved computer uden briller

Efter operationen gik der 14 dage, før Allan kunne arbejde igen, og i dag kan han arbejde ved computeren helt uden brug af briller.

Det har faktisk overrasket øjenlægen, der til kontroltjek konstaterede, at linserne sad rigtigt ved at bede Allan knalde albuerne ned i bordet. Allan ser meget bedre efter operationen, men nogle ting er anderledes:

”Farver ser helt anderledes ud, de er meget mere klare og giver alting et helt andet udtryk. Også lys opleves anderledes. Så forbered dig på at skrue ned for lysstyrken – både på lamper og elektronik som på mobil, tablet og computer. Hav altid solbriller på dig. Et andet råd er at vente med at få nye læsebriller til mindst en måned efter operationen for at være helt sikker på, at du får den rigtige læsebrille efter “dit nye syn”, fortæller Allan.

Del erfaringer med andre

Du kan dele Allans erfaringer med operationen for grå stær – og fortælle om dine egne oplevelser.

Del artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 28. marts 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 3. april 2023 kl. 10:38

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.