Efter ti minutter var de første gåsebiller fløjet op i fadet i TV 2 Fyns forsøg med gammelt trick. Fotograf: Sune Jørgensen

Simpelt trick: Sådan undgår du dødt græs i haven

Ved at følge dette enkle trick og være opmærksom på gåsebillerne nu, kan du bevare din græsplæne i en flot og velplejet stand hele sommeren.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Sommeren er på vej, og det er nu, du skal tage affære for at undgå dødt græs og store huller i din græsplæne senere på sommeren.

Et gammelt trick kan hjælpe dig med at bekæmpe en ubuden gæst i din have og bevare din græsplæne i god stand. Det skriver TV2 Fyn.

Sidste år oplevede mange haveejere problemer med deres græsplæner på grund af en uvelkommen gæst i haven – gåsebillen.

Det skal du gøre

Gåsebillen lægger æg i starten af juni og er derfor særligt aktiv i disse dage, især om formiddagen, når solen skinner.

Et simpelt trick er at placere en hvid skål med vand på græsplænen. Billerne kravler eller flyver op i skålen og drukner. Det er vigtigt, at skålen har en lav kant.

Biolog Hans Peter Ravn, seniorforsker i zoologi på Københavns Universitet, forklarer, at det er vigtigt at være opmærksom netop nu i din have.

Gåsebillerne flyver normalt kun i de første 14 dage af juni, og de er mest aktive i solskin og om formiddagen.

Billen og dens larver

Tørken i maj har skabt gunstige betingelser for gåsebillerne, der ikke lægger æg på fugtige græsplæner. En god måde at forebygge dem på er derfor at sørge for, at sprinkleren kommer i brug under tørre perioder.

Ødelæggelsen af græsplæner skyldes både billen og dens larver, der lever af græsrødder.

Sidste sommer resulterede dette i græsplæner med store huller og visne pletter, især omkring Odense. Det skyldtes ikke kun den historisk tørre sommer, men også larverne under græstæppet.

Så er det for sent

Du kan allerede nu få en indikation af, om din have vil blive angrebet af gåsebillelarverne i år.

Når larverne dukker op senere på sommeren, vil de begynde at æde græsplænen, hvilket fører til dødt græs og visne pletter. Hvis dette sker, er det for sent at redde græsplænen, og vanding vil ikke længere være effektivt.

Ud over larverne kan fugle også forårsage skade på græsplænen, da de spiser larverne og hakker i græstæppet. Dette efterlader store huller i græsset.

Først publiceret: onsdag 7. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:15

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.