Få din have til at dufte fra forår til efterår ved at plante forskellige arter, der blomstrer på skift. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Disse planter får din have til at dufte

Lad dine grønne fingre følge næsen, og fyld din have med et velduftende flor af buske, urter og blomster.

Senest opdateret: onsdag 26. april 2023

Drømmer du om en have, der ikke kun er en fryd for øjet, men også er en fest for næseborene?

Så skal du netop bruge næsen som din trofaste guide.

“Nogle dufte er meget kraftige og kan være ubehagelige for nogle. Derfor skal du gå efter din egen lugtesans og finde ud af, hvad du selv synes, der dufter godt,” siger Louise Møller, som er havefaglig rådgiver hos foreningen Haveselskabet.

Men derfra er det bare om at være kreativ, lyder det fra selvstændig havedesigner Marie Uth, der driver siden naturlighavedesign.dk.

“For at skabe sanselighed i haven så lang tid om året som muligt er det vigtigt at have flere forskellige duftende planter i haven,” fortæller hun og fortsætter:

“Sanselighed er noget, der betyder rigtig meget for mig. Det er det, der gør det dejligt at være ude i haven. De sanselige oplevelser gør, at du fornemmer naturen, og det giver ro og glæde i hverdagen.”

Anbefaling af planter

Selv holder Marie Uth af den løvfældende rododendron azalea. Den blomstrer sidst i maj og spreder en stærk og sød aroma omkring sig.

Derudover foreslår hun busken hyld, urten liljekonval og dens elegante navnesøster liljen.

Liljer fås i et væld af varianter. Du kan for eksempel forsøge dig med turbanlilje eller orientalsk lilje.

“De fleste kender liljeduften. Den er meget parfumeret og virkelig en, som du lægger mærke til,” siger Marie Uth.

En anden plante, der går lige i næsen, er den slyngende og klatrende lian kaprifolie. Den gør sig dog mest bemærket med sin duft, når solen er gået ned.

“Mange duftende planter dufter bedst om aftenen, fordi de gerne vil tiltrække natsommerfugle.”

“Derfor giver det god mening at plante dem ved terrassen, hvor du opholder dig om aftenen, så du kan sidde der og nyde dem,” anbefaler havedesigneren.

Krydderurter er også en mulighed

Du kan fortsætte med at lade din lugtesans lede dine grønne fingre ved at plante krydderurter, lavendler og roser, foreslår Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet.

“Roser dufter meget forskelligt. Nogle er lette i det, mens andre har en mere kraftig og parfumeret duft, som godt kan være for voldsom for nogle,” siger hun og fortsætter:

“Det er som sagt meget personligt, hvordan man har det med dufte, og derfor må du tage på planteskolen og prøve at lugte dig frem til, hvilke roser du bedst kan lide.”

Nogle sorter af den løvfældende, blomstrende busk uægte jasmin, som også kaldes vellugtende pibeved, dufter også, fortæller hun.

“Der findes en, der hedder sort phico. Den har sådan en mild jasminduft, som er behagelig for de fleste uden at være for kraftig,” siger Louise Møller.

Først publiceret: onsdag 26. april 2023
Artiklen er sidst opdateret onsdag 26. april 2023 kl. 16:26

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.