Det stadig er uvist, om den øgede risiko for slagtilfælde kan tilskrives migrænen eller migrænemedicinen.

Migræne kobles til lille øget risiko for slagtilfælde hos kvinder

Hvis du lider af migræne, er der dog ingen grund til panik, siger forsker bag undersøgelse, der viser en lille øget risiko for blodpropper hos kvinder.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Migræne rammer hundredtusindvis af danskere hvert år. Især kvinder bliver ramt af den voldsomme hovedpine, og nu tyder ny forskning på, at lidelsen har en ekstra kønnet slagside.

I et nyt dansk studie, der har kigget på hele den danske befolkning, konkluderes det, at kvinder, der lider af migræne, også er i øget risiko for at blive ramt af blodpropper i hjertet. Det skriver Videnskab.dk.

“En del internationale studier har vist, at migræne generelt er forbundet med øget risiko for blodpropper i hjernen, hjertet og hjerneblødning,« fortæller førsteforfatter til det nye studie, Cecilia Hvitfeldt Fuglsang,” til Videnskab.dk.

Få viden med Videnskab.dk

Faglige Seniorers nyhedsbrev samarbejder med Videnskab.dk, der med 1 million brugere om måneden er Danmarks mest besøgte populærvidenskabelige medie.

Videnskab.dk dækker forskningen bredt – fra kultur og samfund til sundhed, teknologi og naturvidenskab - og guider rundt i videnskabens forunderlige og forbløffende verden. Troværdighed, forståelighed, tilgængelighed og underholdende formidling er værdier, der gennemsyrer alt, Videnskab.dk arbejder med.

Videnskab.dk drives efter publicistiske principper med uafhængig, samfundsoplysende journalistik på et tilstræbt objektivt grundlag.

Driften finansieres af en finanslovsbevilling fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og støtte fra fonde.

“Nogle studier har desuden vist, at den øgede risiko for blodprop i hjernen især findes hos kvinder. Vi ville se, om vi kunne genfinde de fund i data fra Danmark,” siger Cecilia Hvitfeldt Fuglsang, der er ph.d.-studerende i klinisk epidemiologi ved Aarhus Universitet.

I forskningen, der er publiceret i tidsskriftet PLOS Medicine, finder de ingen tegn på, at blodpropper i hjernen er mere hyppigt blandt migræneramte kvinder end hos mænd.

Til gengæld finder de altså, at det er tilfældet med blodpropper i hjertet og hjerneblødning.

Læs også på Videnskab.dk: Migræne: Det ved forskerne om sygdommen i dag

Ingen grund til panik

Professor og migræneforsker Jes Olesen, der ikke har været involveret i studiet, kalder overfor Videnskab.dk forskernes arbejde for et “flot studie”. Jes Olesen har forsket i migræne siden 1970’erne og grundlagt Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital.

Hvis du som migræneramt kvinde får bange anelser, når du læser artiklen her, er der ingen grund til at gå i panik over et muligt slagtilfælde, fastslår Cecilia Hvitfeldt Fuglsang.

“Ligesom med så mange andre ting, kan man forebygge slagtilfælde ved at holde sig sund og rask. At motionere og lade være med at ryge kan gøre rigtig meget for at mindske risikoen,” fortæller AU-forskeren.

Derudover er den øgede risiko for blodpropper i hjertet og hjerneblødning blandt migræneramte kvinder, som forskerne fandt, stadig beskeden:

Kvinder med migræne havde en 18 procent større risiko for en blodprop i hjertet sammenlignet med kvinder uden migræne.

Kvinder med migræne havde ligeledes 9 procent større risiko for en hjerneblødning sammenlignet med kvinder uden migræne.

Læs også på Videnskab.dk: Dansk studie: Migræne kan i sjældne tilfælde være tegn på hjerneskade

Årsag: Migrænen eller medicinen?

Men, tilføjer Cecilia Hvitfeldt Fuglsang, reelt set dækker det kun over få ekstra tilfælde, når man gør det op i absolutte termer.

Forskerne har ikke regnet på, præcis hvor mange ekstra tilfælde, der er tale om, men Cecilia Hvitfeldt Fuglsang forsikrer, at der kun er tale om en »lidt øget risiko« blandt kvinderne.

Selvom effekterne er små, “må de mane til eftertanke”, tilføjer hjerne- og migræneforsker Jes Olesen, der er tilknyttet Rigshospitalet og Københavns Universitet.

Han påpeger dog, at det stadig er uvist, om den øgede risiko for slagtilfælde kan tilskrives migrænen eller migrænemedicinen. Forskerne har i studiet udvalgt migræneramte, ud fra om folk havde fået udskrevet migrænemedicin.

“Derfor kan man spørge om det er en effekt af medicinen eller af at have migræne. Det er spørgsmålet, som er vigtigt, fordi fundet kan skræmme mange med migræne. Det mener jeg ikke at studiet berettiger, men det bør følges op af mere forskning,” siger Jes Olesen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Afgørende ny viden om årsagen til migræne

Tidligere troede man, migræne skyldtes kvindeligt hysteri

Ti myter om migræne og hovedpiner

Først publiceret: onsdag 14. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:04

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.