Mange ældre er afhængige af at sende og modtage breve, fordi de ikke kan anvende digitale løsninger.

Faglige Seniorer: Ældre er taberne i ny postaftale

Regeringen vil sætte markedet frit med ny postaftale. Det går udover ældre og yderområder, advarer Faglige Seniorer.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Artiklen er opdateret 28. juni

Det bliver de ældre og yderområderne der kommer til at stå med håret i postkassen med en ny postaftale.

Aftalen er indgået mellem regeringen (Socialdedemokratiet, Venstre og Moderaterne), Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Alternativet og Nye Borgerlige.

Ifølge aftalen fjernes den såkaldte befordringspligt, der forpligter PostNord til at bringe breve og pakker ud til modtagerne – uanset hvor i landet de bor.

I følge aftalen skal postmarkedet i stedet sættes fri. Dermed vil det være markedet, der skal stå for postudbringningen.

”Det kommer til at ramme yderområderne, hvor der bor mange ældre. Det gælder både i landdistrikterne, de små byer og sommerhusområderne, hvor også mange ældre bor i deres sommerhuse. Det er himmelråbende naivt at tro, at ”markedet” – private firmaer – vil sørge for postudbringningen, hvis der ikke er penge i det,” siger Palle Smed der er direktør i Danmarks næststørste ældreorganisation, Faglige Seniorer.

Vil ikke betale prisen

Palle Smed mener, at det er “et fatamorgana”, når regeringen – med transportminister Thomas Danielsen (M) i spidsen – ser et marked for brevpost i landområder og sommerhuse.

“Men politikerne vil ikke betale prisen for et Danmark, der hænger sammen. Konsekvens? Utryghed, ingen eller møgdyr post i Udkantsdanmark,” lyder det fra Faglige Seniorers direktør.

Støtte til PostNord fjernes

Når markedet sendes i udbud, fremgår af det af aftalen, at aftaleparterne er enige om at følge udviklingen nøje, og vil sikre mulighed for, at staten kan gribe ind, hvis der “mod forventning skulle opstå udfordringer med postleveringen i for eksempel landdistrikterne.”

Trafikstyrelsen skal – i følge aftalen – med jævne mellemrum gennemføre undersøgelser af markedet med henblik på at vurdere, om det frie marked kan levere landsdækkende posttjenester til ensartede priser uanset geografisk placering.

Med ophævelsen af befordringspligten fjernes den årlige millionstøtte til PostNord.

Livsvigtige breve

Omkring 900.000 danskere bor i det, der betegnes som landdistrikter og  byer med under 500 indbygere.

“Ældre, som i forvejen har begænset mobilitet, vil blive yderligere hæmmet, hvis de ikke kan få breve fra det offentlige. Det gælder for eksempel indkaldelse til undersøgelse eller operation på sygehuset. Mange er ikke digitale og her er det livsvigtigt, at der bringes breve ud,” siger Palle Smed.

 

Især ældre vil have post

Ifølge loven har staten en forpligtelse til, at alle borgere i Danmark kan få bragt breve og pakker ud.

I praksis har det været PostNord, som ejes af den danske og svenske stat, der står for opgaven. Og det koster hvert år staten et trecifret millionbeløb.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

En opgørelse fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at det især er ældre, der er fritaget for digital post – og dermed er afhængig af, at der kommer fysiske breve fra for eksempel sygehus og kommunne.

Opgørelsen viser, at op mod 10 procent af de ældre i yderområder som for eksempel Nordjylland og Lolland-Falster er fritaget for digital post.

“Vi kan ikke leve med en udvikling, hvor borgere i landdistrikterne får en både ringere og dyrere postservice. Derfor vil vi naturligvis holde forligspartierne op på, om alle borgere i landdistrikterne får deres post, og at prisen er den samme på land og i by,” siger Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

I følge aftalen fjernes retten til at få omdelt post til privatadressen i sommerhusområder.

Postkassen skal fremover skal placeres længere væk fra boligen end de nuværende 50 meter. I stedet skal der etableres brevkasseanlæg, der placeres “centralt”.

Tidsplan fra efteråret

Partierne bag den nye postaftale vil mødes i efteråret for at drøfte en nærmere tidsplan og vilkårerne for de planlagte udbud.

Ændringerne i postloven træder i kraft 1. januar 2024.

“For at sikre, at der vil være tilstrækkelig tid til at få de nye udbud på plads, vil der blive iværksat overgangsordninger på de relevante områder,” fremgår det af aftalen.

Samtidig er en æra slut: Danmark har haft et offentligt postvæsen siden 1624, hvor det blev indstiftet af Christian 4.

Se aftalen her.

Hvad mener du?

Er det godt eller skidt, at markedet for postomdeling nu gives frit? Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Fakta om postaftalen

Befordringspligten ophæves

Befordringspligten ophæves for blandt andet pakker og breve. Det overlades dermed som udgangspunkt til markedet at levere landsdækkende postbetjening.

Staten sikrer løsning af ø-samfund, blindepost og udlandspost

Staten sikrer gennem udbud, at der etableres en fælles infrastruktur for distribution til de mindre ø-samfund. Infrastrukturen kan eksempelvis bestå af brevkasseanlæg, postkasser og pakkebokse/nærbokse på øerne.

Staten sikrer gennem udbud, at der fortsat er portofri befordring af post til og fra blinde. Det samme gælder breve og pakker på tværs af landegrænser.

Oprettelse af sikkerhedsnet

Når det overlades til markedet at sikre landsdækkende posttjenester til borgere og virksomheder, vil staten skulle følge op på, om markedet rent faktisk leverer disse tjenester.

Det sker ved, at Trafikstyrelsen med jævne mellemrum gennemfører undersøgelser af markedet.

Hvis det mod forventning konstateres, at markedet ikke leverer, vil transportministeren kunne gribe ind og udpege en virksomhed til at håndtere den konkrete problemstilling. Hvis problemet er vedvarende, vil der kunne afholdes udbud om opgaven.

Vilkår for udbud

Udbud vil som udgangspunkt blive tilrettelagt således, at de er baseret på, at de enkelte postvirksomheder byder ind med egne medarbejdere og eget produktionsapparat.

Virkninger ved ophævelse af befordringspligt

Som følge af ophævelsen af befordringspligten bortfalder den såkaldte 50-meter-regel i landzoner. Brevkasser vil på landet således skulle opsættes ved indkørslen fra offentlig vej eller privat fællesvej.

I sommerhusområder vil reglen om omdeling til det enkelte sommerhus i områder udstykket før 1973 bortfalde. I stedet skal der etableres centralt placeret brevkasseanlæg.

Overgangsperiode og finansiering

Regeringen vil forsøge at indgå en aftale med PostNord om at varetage de tre områder, der planlægges udbudt, indtil opgaven er overtaget af den vindende operatør.

PostNord kan deltage i udbudsprocessen på lige fod med andre postvirksomheder.

Opfølgning på aftalen

Parterne er enige om at mødes i efteråret med henblik på at drøfte en nærmere tidsplan og vilkår for de planlagte udbud vedrørende betjening af ø-samfund, blindepost og udlandspost.

Kilde: Ritzau og Transportministeriet.

 

 

 

Først publiceret: fredag 23. juni 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:02

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.