En amerikansk undersøgelse har fundet tegn på PFAS i 18 typer kontaktlinser – fra forskellige mærker, der blev undersøgt i et laboratorium. Kontaktlinser, der også bliver solgt i Danmark.

PFAS fundet i danske kontaktlinser

Ingen grund til bekymring i sig selv, vurderer danske forskere. Men studiet understreger, at der er skadelig PFAS i meget, vi omgiver os med.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

PFAS – de såkaldte evighedskemikalier – er fundet i en række kontaktlinser.

En amerikansk undersøgelse har fundet tegn på PFAS i 18 typer kontaktlinser – fra forskellige mærker, der blev undersøgt i et laboratorium. Kontaktlinser, der også bliver solgt i Danmark. Det skriver Videnskab.dk.

“Jeg så godt rapporten fra USA, og jeg var ikke overrasket,” siger Philippe Grandjean, Institut for Sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet, til Videnskab.dk.

Få viden med Videnskab.dk

Faglige Seniorers nyhedsbrev samarbejder med Videnskab.dk, der med 1 million brugere om måneden er Danmarks mest besøgte populærvidenskabelige medie.

Videnskab.dk dækker forskningen bredt – fra kultur og samfund til sundhed, teknologi og naturvidenskab - og guider rundt i videnskabens forunderlige og forbløffende verden. Troværdighed, forståelighed, tilgængelighed og underholdende formidling er værdier, der gennemsyrer alt, Videnskab.dk arbejder med.

Videnskab.dk drives efter publicistiske principper med uafhængig, samfundsoplysende journalistik på et tilstræbt objektivt grundlag.

Driften finansieres af en finanslovsbevilling fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og støtte fra fonde.

“Man bruger – eller har brugt – PFAS også til kosmetik. Stofferne har “nyttige” egenskaber, da de kan hjælpe med at holde fugten ude eller inde,” siger han.

Kontaktlinser er typisk lavet med en kombination af poly(methylmethacrylat), silikone og fluorpolymerer (som normalt er PFAS) for at skabe et blødere materiale.

Materialer, der tillader ilt at passere gennem linsen til øjet.

Heller ikke Jesper Hjortdal, overlæge og klinisk professor ved Aarhus Universitetshospital er overrasket over undersøgelsen.

“Jeg er bekendt med, at noget tyder på, at der er kemiske stoffer fra PFAS-gruppen i visse eller alle kontaktlinser, men måske også i de linser, man implanterer i øjet ved en operation for grå stær,” siger han.

Læs også på Videnskab.dk: Bør jeg sætte filter på vandhanen for at fjerne PFAS?

Optager næppe noget

Undersøgelsen viser ikke, om – eller hvor meget – PFAS udvaskes i kroppen, når man får det direkte ind i øjeæblet.

»Umiddelbart vil man næppe optage noget ved at have linserne på, men lidt opløses måske i tårevæske, som siver gennem tårekanalen og måske optages i mave-tarmkanalen. Men det må være meget lidt,« vurderer Philippe Grandjean.

Det er Jesper Hjortdal umiddelbart enig i.

»Det er ikke velbelyst, hvor høj PFAS-koncentration der er tale om. Det er også uvist, om stofferne overhovedet afgives fra linserne. Men jeg er sikker på, vi ved mere om det på et senere tidspunkt,« siger han.

Derfor mener han heller ikke, at der lige nu er grund til at være bekymret, hvis man bruger kontaktlinser.

“Jeg har aldrig hørt om, at PFAS kan medføre skader på øjet, og jeg tvivler stærkt på, at der kan afgives PFAS fra linser i et omfang, der kan give skader andre steder i organismen,” siger han.

Grund til at være opmærksom

Heller ikke Philippe Grandjean mener, der er grund til bekymring i dette tilfælde, men han påpeger dog, at rapporten er endnu et praj om, at PFAS er overalt i vores samfund – og det er der grund til at være opmærksom på.

»Det viser jo, at PFAS så rent faktisk bruges i en produktion, hvor der sikkert er spild og udslip til opgivelserne, og de brugte linser kan måske også afgive det svært nedbrydelige PFAS til miljøet,« siger han.

Og når det ender i miljøet, kan det – blandt meget andet – for eksempel påvirke mænds sædkvalitet. Et dansk studie viser nemlig, at kombineret eksponering for syv PFAS-stoffer i fosterlivet var forbundet med lavere sædkoncentration og totalt sædtal.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Overlæge: Mænd kan næsten intet gøre ved dårlig sædkvalitet

PFAS-stoffer i fosterstadiet kobles til dårlig sædkvalitet hos danske mænd

Studie: PFAS kan gøre det sværere at få børn

Gode råd og viden om synstab

Faglige Seniorer har samlet relevant viden til seniorer med begyndende synstab på hjemmesiden synstab.dk.

Her kan du få svar på dine spørgsmål om øjensygdomme og symptomer. Du får også masser af information om dine rettigheder i forhold til øjensygdomme samt tips og tricks til at indrette hjemmet, motionere og bruge digitale hjælpemidler.

Synstab er et samarbejde mellem Faglige seniorer og Dansk Folkehjælp og er støttet af Veluxfonden.

 

Først publiceret: mandag 10. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.