Den øgede forekomst af demens gælder også hos kvinder, der kun i kort tid omkring overgangsalderen fik hormoner, viser studie.

Forskere kobler hormoner i overgangsalderen med demens

Demens rammer flere kvinder end mænd. Hormoner i overgangsalderen kan være en forklaring.

Senest opdateret: torsdag 3. august 2023

Kvinder i overgangsalderen kan være så plagede af hedeture, dårlig nattesøvn og humørsvingninger, at de ikke ser anden udvej end at blive behandlet med det kvindelige kønshormon østrogen.

Hormonet hjælper de fleste af med generne. Men det er også kendt, at det øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og brystkræft.

Forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet har undersøgt endnu en potentiel risiko.

Demensvenligt Danmark

13 organisationer - her i blandt Faglige Seniorer - er gået sammen for at skabe et mere inkluderende, åbent og trygt Danmark for mennesker med demens.

  • Over 85.000 danskere lever i dag med demens.
  • 400.000 er nære pårørende til en person med demens.
  • 200 forskellige demens-sygdomme er registreret - Alzheimers er den mest udbredte.
  • To tredjedele af alle beboere på plejehjem har demens.
  • Hver femte dødsfald skyldes demens.
  • Over 140.000 forventes at lide af en demens-sygdom i 2040.

Læs mere om Folkebevægelsen for et demensvenligt Danmark på bevægelsens hjemmeside.

I et nyt studie konkluderer de, at kvinder, der tager hormoner i overgangsalderen, har en øget forekomst af demens på cirka 20 procent i forhold til kvinder, der kommer igennem uden.

Vigtig ny viden

Den viden håber læge og forsker bag studiet Nelsan Pourhadi fremover vil indgå i overvejelserne for og imod hormoner.

Særligt fordi den øgede forekomst af demens også gælder hos kvinder, der kun i kort tid omkring overgangsalderen fik hormoner.

“Det er vigtig og ny viden, der forhåbentlig kan medvirke til, at kvinder kan træffe et valg på et mere oplyst grundlag,” siger Nelsan Pourhadi.

Han arbejder til daglig på Rigshospitalet og er desuden gæsteforsker for Kræftens Bekæmpelse.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The BMJ. Det omfatter godt 60.000 danske kvinder. Heraf cirka 5600 med demens.

Nærliggende sammenhæng

Om den øgede forekomst skyldes hormoner, kan forskerne ikke konkludere endeligt. Det skyldes, at årsagen til sygdommen ikke er undersøgt i studiet, siger Nelsan Pourhadi. Arvelighed og livsstil kan også spille ind.

Men da der er en tydelig forekomst af demens hos kvinder, der har fået hormoner, er en sammenhæng nærliggende.

Tænke sig godt om

Også undersøgelser i udlandet har peget på en sammenhæng. Og det bør alt i alt få kvinder til at tænke sig godt om, før de beslutter at tage hormoner i overgangsalderen.

Det siger Ellen Løkkegaard, der er professor og gynækolog på Nordsjællands Hospital.

“Et hormontilskud betyder for de fleste, at de igen kan sove om natten, og at deres humør bliver bedre. – Men der er en regning at betale. Og derfor bør man kun tage hormoner, hvis generne er så voldsomme, at det er svært at få ens liv til at hænge sammen,” siger Ellen Løkkegaard.

Hun har gennem 20 år forsket i hormoner og har stået bag Sundhedsstyrelsens guidelines til hormonbehandling af kvinder i overgangsalderen.

Flere kvinder bliver ramt

Studiet skal ses i lyset af, at kvinder tegner sig for 60 procent af de registrerede demenstilfælde. Det skyldes især, at kvinders middellevetid er højere end mænds.

Men det er ikke hele forklaringen, siger forsker og læge Nelsan Pourhadi. Han peger på, at Alzheimers sygdom, der er den mest almindelige årsag til demens, er dobbelt så hyppig hos kvinder.

Han er enig i, at der er brug for flere undersøgelser, før det endeligt kan konkluderes, om hormonbehandling øger risikoen.

Del denne viden

Du kan hjælpe med at viderebringe den nye viden om årsager til demens ved at dele artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Hormoner og demens

Et studie foretaget af forskere fra Kræftens Bekæmpelse og Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet har vist, at der kan være en sammenhæng mellem hormoner og demens.

* Forskerne konkluderer, at kvinder, der tager hormoner i overgangsalderen, har en øget forekomst af demens på cirka 20 procent i forhold til kvinder, der kommer igennem uden.

* 55.890 kvinder uden demens og 5589 kvinder med demens indgår i undersøgelsen.

* Undersøgelsen dækker årene fra 2000 til 2018.

* Også kvinder, der tager hormoner i kort tid, har en forøget risiko. Men det er særligt ved langvarig brug, at risikoen stiger.

* Studiet viser således, at antallet af demenstilfælde forhøjes med omkring 70 procent ved behandling i over 12 år.

* Forskerne kan ikke fastslå, om kvinderne udviklede demens på grund af hormoner, eller om andet, for eksempel arvelighed, spillede ind. Det skal andre undersøgelser se nærmere på.

Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Nationalt Videnscenter for Demens.

Først publiceret: mandag 24. juli 2023
Artiklen er sidst opdateret torsdag 3. august 2023 kl. 14:09

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.