Du kan deltage i forskningsprojektet uanset, hvor du bor i landet.

Hjælp forskerne: Undersøgelse af højdosis influenzavaccine

Hospitalslæger og vaccineeksperter forener kræfter om influenzaforskning. Målet er at undersøge, om højdosis influenzavaccinen kan beskytte seniorer mod farer som influenza, lungebetændelse og hjerte-kar-sygdomme. Få mere information om at deltage i undersøgelsen her.

Senest opdateret: mandag 11. december 2023

Hospitalslæger og vaccineeksperter går sammen om influenzaforskning.

I samarbejde med forskningsenheden på Afdeling for Hjertesygdomme, Herlev og Gentofte Hospital hjælper Danske Lægers Vaccinations Service med at lave et forskningsprojekt.

Målet er at afdække om den potente højdosis influenzavaccine kan være nøglen til at redde ældre fra faldgruber som influenza, lungebetændelse og hjerte-kar-sygdomme.

Hidtidige undersøgelser har vist, at højdosisvaccinen reducerer risikoen for influenzainfektion med ca. 25% hos personer over 65 år sammenlignet med standarddosis, men der er endnu ikke udført et stort lodtrækningsforsøg til undersøgelse af effekterne på indlæggelser og dødsfald.

Holdet af forskere er gået på jagt efter svar og har udvalgt alle dem, der har rundet 65 år som målgruppe.

Halvdelen af deltagerne i forskningsprojektet får en højdosis influenzavaccine, og den anden halvdel får en standarddosis influenzavaccine.

Du kan deltage i undersøgelsen ved at trykke her.

Efter din tilmelding er registreret kan du booke tid til vaccinationen et sted tæt på dig.

Sådan kommer det til at forløbe

Du har chancen for at deltage i vaccinationsarrangementerne over hele Danmark i influenza-sæsonerne 2023/2024 og 2024/2025.

Du kan deltage i undersøgelsen ved at trykke her.

Hvis du beslutter dig for at være med, bliver der ved selve vaccinationen trukket lod mellem standardvaccinen og højdosisvaccinen, for forsøget er et såkaldt randomiseret forsøg.

Halvdelen af deltagerne i forskningsprojektet får en højdosis influenzavaccine, og den anden halvdel får en standarddosis influenzavaccine.

Du får at vide, hvilken af de to vacciner du vil modtage.

Du kan finde svar på en række generelle spørgsmål om forskningsprojektet på denne side.

Hvis du ikke kan finde de svar, du leder efter, kan du ringe til Danske Lægers Vaccinations Service på 88 30 01 02.

Det vil også være muligt at blive vaccineret imod COVID-19 til alle arrangementer.

Giver det mening med højdosis influenzavaccine?

Influenza har potentiale til at udløse en betydeligt alvorlig sygdomsforløb, især blandt individer over 65 år.

I løbet af influenzasæsonen 2021/2022 blev en højdosis influenzavaccine tilbudt til alle personer, der var ældre end 82 år.

Det er dog blevet påvist gennem forskning, at personer fra 65 år og opad også kunne drage fordel af en højdosis influenzavaccine.

Faktisk peger resultaterne i retning af, at en højdosis influenzavaccine kan mindske risikoen for at blive smittet med influenza yderligere med 25 % sammenlignet med dem, der modtog en standarddosis.

Ligeledes indikerer undersøgelser, at brugen af højdosisvaccinen ikke er forbundet med en øget forekomst af alvorlige bivirkninger sammenlignet med standarddosen.

I videoen nedenfor giver den projektsansvarlige læge, professor Tor Biering-Sørensen, yderligere information om projektet.

 

Først publiceret: mandag 14. august 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 11. december 2023 kl. 21:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.