Tømrere og VVS'ere er det mest populære håndværkere blandt dem, der har betalt en håndværker sort inden for de seneste tre år. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix

Derfor er det risikofyldt: Især mænd gør det

Selvom det er ulovligt og forbundet med en stor risiko, så vælger mange danskere at betale håndværkere kontant og uden regning.

Senest opdateret: søndag 27. august 2023

Det kan være dyrt at få en VVS’er til at ordne toilettet, eller få tømreren ud for at reparere gulvet.

Én måde at spare på udgifterne til håndværkere, er ved at få arbejdet udført uden regning, og det er en særdeles populær løsning, især blandt de 30-39-årige danskere.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige.

Derfor skal man undgå det

Hver femte i aldersgruppen svarer nemlig, at de har betalt en håndværker sort inden for de seneste tre år. Men selvom det kan være fristende at spare tusindvis af kroner, så løber man som forbruger en risiko ved at gøre det.

Det forklarer Henrik Sagild, der er direktør i skade i Gjensidige.

“Der er flere grunde til, at man skal undgå sort arbejde. Først og fremmest er det ulovligt bevidst at medvirke til skatteunddragelse, og samtidig får man ikke en garanti, som håndværkeren ellers er forpligtet til at give, når arbejdet udføres med regning,” siger Henrik Sagild.

Især mænd er risikovillige

Mens det samlet set kun er cirka én ud af ti, der har benyttet sig af håndværkere, der er blevet betalt sort, så har hver fjerde mand mellem 30 og 39 år ikke haft noget problem med at klare betalingen uden at få en regning.

Den større risikovillighed blandt mænd overrasker ikke Henrik Sagild, men det gør antallet af folk, der er klar til at få udført håndværksmæssigt arbejde uden regning.

“Jeg har forståelse for, at det kan være fristende at spare penge, men når det handler om ens hjem, bør det ikke være en risiko, man er villig til at løbe.”

Først publiceret: torsdag 24. august 2023
Artiklen er sidst opdateret søndag 27. august 2023 kl. 11:15

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.