Undgå overraskelser hvis forsikringen ikke dækker. Læs policen før uheldet er ude.

Her dækker din indboforsikring ikke

En indboforsikring kan give ro i maven, fordi man er dækket, hvis uheldet skulle være ude. Men den dækker ikke alle skader.

Senest opdateret: tirsdag 26. september 2023

De fleste har en indboforsikring, som dækker, hvis uheldet er ude. Men har du overblikket over, præcis hvilken dækning din forsikring har?

En indboforsikring vil for eksempel typisk udbetale en erstatning, hvis din cykel bliver stjålet. Men har du en elcykel, kan situationen være en anden.

For hurtige elcykler kaldet speed pedelec med en hastighed op til 45 kilometer i timen skal have en knallertforsikring.

Det forklarer Anne Garde Slothuus, der er forsikringsekspert hos Forsikringsoplysningen.

“Det skyldes, at en speed pedelec betragtes som en knallert. Der er også særlige regler for elløbehjul, der kan køre hurtigere end 20 kilometer i timen,” siger hun.

Simpelt tyveri

Du bør også være opmærksom på dækningen, hvis du opbevarer såkaldte tyvetækkelige ting i dit hjem.

Det kan være guld og smykker, som er særligt attraktive for tyve, fordi de har en høj værdi og er nemme at sælge videre.

“Hvis vinduer og døre ikke er helt lukkede og aflåste, betragtes et indbrud typisk som simpelt tyveri. Det betyder, at guld og smykker ikke er dækket,” siger hun.

Hvad er simpelt tyveri?
  • Ved simpelt tyveri har forsikringsselskaberne typisk begrænset dækning. Og nogle ting som penge, smykker og guld er slet ikke dækket.
  • Simpelt tyveri er for eksempel, når en tyv kravler ind ad et åbent vindue eller et vindue, der står på klem.
  • Det er også simpelt tyveri, hvis en tyv bryder ind i en aflåst bil og stjæler en taske eller elektronik som et kamera.
  • Andre eksempler er cykeltyveri og lommetyveri.

Undtagelser

Der er altså undtagelser, selv om indboforsikringen som standard dækker mange genstande, lyder det fra privatdirektør i Alm. Brand Group Hjalte Laursen.

“Hvis årsagen til en skade for eksempel er sjældent forekommende, vil det i nogle tilfælde ikke være dækket, mens man i andre tilfælde vil kunne tegne en tillægsforsikring,” siger han i en skriftlig kommentar.

Derfor anbefaler han også, at du jævnligt får lavet et forsikringstjek for at sikre, at du har den nødvendige dækning.

Men det er ikke alt, der kan tegnes en tillægsforsikring til.

“Hvis hunden har været alene hjemme og har haft ondt i maven, og robotstøvsugeren har fordelt “gaven” pænt i hele huset, er det for eksempel ikke dækket,” siger han.

Kæledyr

Hvis du selv har en hund eller passer en andens hund, som ødelægger sofaen i dit hjem, vil din indboforsikring normalt ikke dække skaderne.

Og det vil hundens lovpligtige ansvarsforsikring typisk heller ikke, fortæller Anne Garde Slothuus fra Forsikringsoplysningen.

Der er dog også situationer, hvor din indboforsikring dækker, som du måske ikke er klar over, tilføjer hun.

“Det kan for eksempel være, hvis tøjet bliver ødelagt i vaskemaskinen, eller hvis dit kæledyr bliver stjålet. Og så dækker en indboforsikring ofte udeboende børn op til en vis alder,” forklarer hun.

Selv om dækningerne på indboforsikringer kan ligne hinanden, bør du altid spørge dit eget forsikringsselskab, hvordan din forsikring dækker.

Så har du også mulighed for at foretage eventuelle justeringer, hvis du skulle have brug for yderligere dækning.

Først publiceret: mandag 25. september 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 26. september 2023 kl. 20:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.