"Er du født med lukket næse, så får du i højere grad en høj gane og åben mund. Det påvirker også væksten og positionen af tænderne i kæben," fortæller professor og overlæge på Rigshospitalet Christian von Buchwald. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Bør du trække vejret gennem næsen eller munden? Her er svaret

Trækker du vejret gennem munden til hverdag? Så gør du det forkert. Næsen ilter kroppens celler bedre og mindsker risikoen for lungeinfektioner, siger overlæge.

Senest opdateret: mandag 2. oktober 2023

Du har måske lagt mærke til, at det er muligt at købe mundtape, som skal stoppe én fra at trække vejret gennem munden om natten.

Men er der egentlig forskel på, om luften bliver trukket ind gennem næsen eller munden?

Der er faktisk gode grunde til, at luften skal igennem næsen, lyder det fra professor og overlæge i øre-næse-hals-kirurgi på Rigshospitalet Christian von Buchwald.

En af de første grunde er, at din næse er med til at sortere skadelige partikler væk, så de ikke kommer ned i dine lunger.

“Næsehårene virker som et filter, og vores slimhinder i næsen og bihulerne fungerer lidt ligesom et rensningsanlæg, der fanger allergener som græspollen, bakterier, virus og så videre,” fortæller overlægen og fortsætter:

“Vil du gerne hjælpe dine næseslimhinder, kan du skylle næsen med saltvand med en næseskyller. Den er meget anvendt i storbyer med meget forurening.”

Næsen har stor betydning for smagsoplevelsen

* Lugtesansen har stor betydning for, hvordan alt den mad, vi spiser, smager.

* Det virker stimulerende, når lugte- og duftmolekyler løber gennem næsen. Mennesker kan skelne mellem 30.000 duftmolekyler.

* Er du forkølet, så næsen er stoppet, smager maden typisk ikke af så meget.

Kilde: Christian von Buchwald, overlæge og professor i øre-næse-hals-kirurgi ved Rigshospitalet.

Det er lettere

En anden god grund er, at næsen er bedre til at overføre ilten til din krop, end munden er, lyder det fra Christian von Buchwald.

“Vi trækker vejret med op til 20.000 liter luft på en dag. Gennem næsen opnår man, at luften kommer ned i lungerne i den rette temperatur og luftfugtighed. Og det faciliterer den bedste overførsel af ilt,” forklarer professoren.

Næsens strukturer og slimhinder hjælper også luften med at opnå den rette strømning, så luften ikke “slår cirkler”. Det gør det lettere at trække vejret gennem næsen.

Flere sportsudøvere bruger en næseanordning, der ofte er en form for plaster, som hjælper med at trække vejret mere frit gennem næsen.

“Det gør, at de i så lang tid som muligt kan trække vejret langt ned gennem næsen,” påpeger Christian von Buchwald.

Men når der skal præsteres mere fysisk under krævende sport, hvor man bliver forpustet, begynder munden at tage over – og det skal den også.

“Det er bare ikke en fordel i længden, når vi laver vores daglige gøremål,” siger overlægen.

Betyder noget for smagsoplevelsen

Du har muligvis også set billeder på nettet eller sociale medier af, at ansigtsformen kan ændre sig, alt efter om du er vant til at trække vejret med næsen eller munden.

Og det er der ifølge Christian von Buchwald evidens bag.

“Er du født med en lukket næse, får du i højere grad en høj gane og en åben mund. Det påvirker også væksten og positionen af tænderne i kæben,” siger han.

Ud over at have stor betydning vores sundhed har næsen også meget at sige, når det kommer til vores smagsoplevelse.

“Lugt- og duftmolekyler stimulerer os gennem næsen, og vi kan skelne mellem omkring 30.000 af dem,” fortæller overlæge Christian von Buchwald.

“Vi kender det, når vi er forkølede – så smager maden stort set af ingenting.”

Først publiceret: mandag 2. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 2. oktober 2023 kl. 14:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.