16 procent af voksne danskere svarer i en ny befolkningsundersøgelse, at de har oplevet at miste kontakten med en i deres nærmeste familie eller omgangskreds som følge af alkohol.

Det er skyld i, at hver sjette mister kontakten til venner og familie

En bestemt vane ødelægger relationer i sådan en grad, at en del danskere har oplevet at miste kontakten til venner og familie.

Senest opdateret: mandag 12. august 2024

For meget alkohol ødelægger ikke kun helbredet, men også de nære relationer. 

Faktisk har hver sjette dansker oplevet at miste kontakten med en i deres nærmeste familie eller omgangskreds som følge af alkohol. Enten på grund af deres eget forbrug eller en andens.  

Det viser en ny undersøgelse fra Alkohol og Samfund, skriver dr.dk.

Har du brug for hjælp?

  • Send en sms med ordet ‘alkohol’ til 1231. Så vil en rådgiver fra Alkolinjen snarest muligt ringe dig op. Sundhedsstyrelsen og Alkohol & Samfund driver Alkolinjen.
  • Du kan også ringe til Alkolinjen på 80 200 500. Rådgivningen tilbyder hjælp til personer, der drikker for meget, samt til pårørende.

Stort tabu

Bjarne Stenger Elholm, der er leder af Alkolinjen i Alkohol og Samfund, begrunder det bekymrende tal med, at alkoholproblemer er noget, der er rigtig svært at tale om. 

“Der er meget tabu omkring det. Derfor er det svært at gå ind i en dialog, før det er meget alvorligt,” siger han til DR. 

Alkolinjen er et rådgivningstilbud til folk, der drikker for meget og for pårørende til en med et alkoholproblem.

Svært at være i relationen

Men hvorfor er der nogle pårørende, der vælger at afbryde kontakten til deres familiemedlem eller ven, når et alkoholmisbrug sætter ind?

Det har Kirsten Søndergaard Frederiksen, adjunkt på Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet, et godt bud på. 

Alkoholmisbruget går nemlig ikke kun ud over den, der døjer med problemet, forklarer hun, men også den pårørende.

Det kan både være udfordringer i form af angst, depression og koncentrationsbesvær, ligesom der også kan være tale om manglende appetit og søvnproblemer.

“Når man har en oplevelse af de her forskellige problemer, kan det være svært at være i relationen, og nogle vælger måske at bryde kontakten, for det er det, de bedst kan være i,” siger Kirsten Søndergaard Frederiksen. 

Først publiceret: mandag 2. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.