Ældre ove 65 år kan blive vaccineret gratis mod influenza. Men de får ikke den mest effektive vaccine - den er for dyr.

Ældre ove 65 år kan blive vaccineret gratis mod influenza. Men de får ikke den mest effektive vaccine - den er for dyr.

Ældre tilbydes mindre effektiv influenzavaccine

Brugen af dyr influenzavaccine til ældre kunne forhindre op mod 12.000 indlæggelser årligt, siger professor.

Senest opdateret: fredag 27. oktober 2023

Når ældre borgere over 65 år træder ind på landets apoteker for at blive vaccineret mod influenza, kommer de ikke til at modtage den mest effektive vaccine mod sygdommen.

Den såkaldte højdosis-influenzavaccine er nemlig “forbundet med en væsentlig merudgift i forhold til andre vaccinetyper”.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i et skriftligt svar til TV 2.

Højdosis at foretrække

“Såfremt indkøb af højdosis-influenzavacciner ikke var forbundet med en væsentlig merudgift i forhold til andre vaccinetyper, var vaccination med en højdosisinfluenzavaccine at foretrække til personer på 65 år og derover, oplyser styrelsen.”

“Det skyldes, at højdosis-influenzavacciner “formentlig er en smule mere effektive over for influenzatilfælde og hospitalsindlæggelser,” lyder det.

Kunne undgå indlæggelser

Ifølge Sundhedsstyrelsens eget estimat kan den bedre vaccine potentielt forhindre op mod 26 indlæggelser per 1000 personer i forbindelse med “en hård influenzasæson”.

Det betyder, at der potentielt er op mod 12.000 indlæggelser, som vil kunne undgås. Det siger Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet, til TV 2.

Han melder sig i koret af sundhedsfaglige eksperter, der kritiserer den danske vaccinestrategi.

En del af strategien handler om, at man tilbyder børn mellem to og seks år at blive vaccineret for at holde smitten i resten af samfundet nede.

Hvis det skal have den effekt, skal man ifølge internationale studier op på 80 procents tilslutning, skriver TV 2

Men i Danmark var det blot 19 procent af børn i den aldersgruppe, der sidste år blev vaccineret mod influenza.

I en sundhedsøkonomisk analyse lavet af Sundhedsstyrelsen fremgår det, at højdosis-influenzavaccinen er blevet fravalgt, fordi “udgifterne ikke rent sundhedsøkonomisk står mål med gevinsten på samfundsniveau”.

Men Eskild Petersen mener, at det vigtige – rent samfundsøkonomisk – netop består i, at man kan begrænse antallet af indlæggelser med højdosisvaccinen.

Der kan nemlig være en besparelse i at undgå unødvendige indlæggelser, siger han til TV 2.

Det er gratis for alle danskere over 65 år at blive vaccineret mod influenza.

Hvad mener du?

Er det OK at ældre ikke vaccineres med en mere effektiv – en også dyrere – influenza? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

5 gode råd der lindrer

  1. Drik meget væske: Imens du har influenza, bør du drikke meget vand, så du undgår at blive dehydreret. Man taber nemlig meget væske, når man har feber, som er et af sygdommens typiske symptomer.
  2. Lad være med at drikke alkohol og ryge: Det kan forlænge perioden, hvor du er syg.
  3. Ro: Mens du er syg, bør du holde dig i ro, og gerne i sengen. Bliv inden døre. På den måde undgår du også at smitte andre.
  4. Smertestillende: Tag medicin der nedsætter feber og og smertestillende medicin som for eksempel hovedpinepiller. Det kan lindre de ubehagelige symptomer. Følg altid anvisningerne i indlægssedlen.
  5. Søvn: Sørg for at sove meget, da søvn styrker vores immunforsvar. Hvis du hoster meget, og derfor ikke kan sove, kan du tage hostemedicin.

(Fra netdoktor.dk)

Først publiceret: søndag 22. oktober 2023
Artiklen er sidst opdateret fredag 27. oktober 2023 kl. 08:59

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.