Dans har flere gavnlige effekter for ældre - især salsa og moderne dans.

Her er de danse, der styrker dit seniorliv

En ny undersøgelse fra Aalborg Universitet afslører, at salsa og moderne dans ikke kun styrker ældres livskvalitet, men også potentielt kan reducere risikoen for fald.

Senest opdateret: tirsdag 5. december 2023

I kølvandet på Covid-19-pandemien har forskere ved Aalborg Universitet rettet deres opmærksomhed mod at forstå, hvordan samfundet kan modvirke forringelser af ældres mentale og fysiske helbred som følge af isolation og inaktivitet.

Seneste forskningsresultater viser en spændende opdagelse: salsa og moderne dans kan ikke blot forbedre ældres selvopfattede livskvalitet, men også potentielt mindske risikoen for fald.

I et samarbejde mellem eksperter inden for idræt og psykologi, Aalborg Kommune og kommunale kulturinstitutioner, blev et træningsprogram udviklet specifikt til ældre over 65 år.

Programmet omfattede online dansetræning, og i løbet af en 12-ugers undersøgelse deltog 45 ældre borgere, der dansede to gange om ugen enten derhjemme eller på det lokale ældrecenter via en fælles skærm.

Færre fald, mere livsglæde

Statistikker viser, at én ud af tre personer over 65 år falder mindst én gang om året.

Efter 12 uger viste undersøgelsen imidlertid markante forbedringer i deltagernes fysiske sundhed. Smidigheden blev forbedret, og der var en bemærkelsesværdig stigning på 7-11 procent i ganghastighed, kredsløbskondition og styrke.

Postdoc ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, Rasmus Kopp Hansen, fortæller:

“Noget af det mest bemærkelsesværdige var, at de ældre også øgede deres balance med knap seks procent på bare 12 uger. Det lyder muligvis ikke af meget, men det er alligevel af en størrelse, der kan udgøre en klinisk betydende ændring, da forbedret balance er en stærk indikator for en reduceret risiko for at falde.”

Men fordelene begrænsede sig ikke kun til det fysiske velbefindende. Deltagerne rapporterede også en betydelig forbedring i deres selvopfattede livskvalitet, psykiske velvære og tro på egne evner. De følte sig mere frie, lettere og bedre i stand til at udføre daglige aktiviteter.

Først publiceret: onsdag 29. november 2023
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 5. december 2023 kl. 11:02

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.