Ældreminister Mette Kierkgaard har inviteret alle Folketingets partier til såkaldt sættemøde i Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

Forhandlinger om ældrereform igang

Ældreminister Mette Kierkgaard (M) holder det første møde med Folketingets partier om den længe ventede ældrelov.

Senest opdateret: mandag 26. februar 2024

Ældreminister Mette Kierkgaard (M)  indleder forhandlingerne om en reform af ældreplejen tirsdag 6. januar.

Det oplyser ministeriet.

Forhandlingerne går i gang, efter at regeringen i sidste uge med statsminister Mette Frederiksen (S) i front præsenterede et udspil til en reform af ældreplejen.

Udspillet “Regeringens ældrereform – Du bliver aldrig for gammel til at have det godt” står i følge regeringen på tre klare værdier: Værdi om selvbestemmelse for den ældre, værdi om tillid til medarbejdere og ledelse samt værdi om tæt samspil med de pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund.

Reformen har været varslet af flere omgange og senest i statsministerens nytårstale 2022.

Vigtig og gennemgribende

Mette Kierkgaard kalder det en “nødvendig og gennemgribende reform.”.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

“Det allervigtigste er pleje og omsorg. Alle borgere skal kunne have tillid til, at både de selv og deres nærmeste får den pleje og omsorg, de har behov for. Men det handler også om meget mere end det. Selvbestemmelse, frihed og livskvalitet,” siger hun.

“Fremtidens ældrepleje skal imødekomme, at ældre mennesker er lige så forskellige som os andre med egne ønsker og behov. Jeg håber, at Folketingets partier vil bakke op om de ambitioner.”

Ekstra milliard

Sammen med reformen vil afsætte en ekstra milliard kroner årligt til ældreområdet, når reformen er fuldt indfaset i 2027. “.

Faglige Seniorer er grundlæggende positive overfor regeringens reform af ældreplejen.

“Det er en umådelig vanskelig opgave, men der er mange gode elementer i udspillet,” siger Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer.

Det er regeringens mål, at en ældrereform træder i kraft 1. juli 2025.

Se udspillet til ældrereform her (pdf).

Ældrelov: Det vil regeringen

Det er regeringens mål, at en ældrereform træder i kraft 1. juli 2025.

Loven skal ifølge regeringen bygge på de de tre værdier “selvbestemmelse”, “tillid” og “lokale fællesskaber”. Blandt initiativerne er følgende tiltag:

Nyt tværkommunalt ældretilsyn

Regeringen vil erstatte de 98 kommunale ældretilsyn samt det statslige ældretilsyn med en ny model, hvor alle tilsyn som udgangspunkt afvikles samme dag.

Kvalitetsløft af ældreplejen

Der afsættes en milliard kroner årligt til et kvalitetsløft af ældreplejen i kommunerne årligt fra 2027 og frem. Det indfases langsomt fra 2024 begyndende med 0,3 milliarder kroner.

Helhedspleje

Et princip om “helhedspleje” skal give de ældre større og bedre mulighed for selv at bestemme, hvad de vil have hjælp til.

Statslige kvalitetsstandarder og lovkrav om værdighedspolitikker i kommunerne skal fjernes, så der kan flyttes medarbejdere ud i ældreplejen.

Kendte ansigter i hjemmet

Hjemmehjælp skal som udgangspunkt gives af små faste hold.

Udvidet frit valg

Det frie valg skal udvides, så ældre får mulighed for at vælge, om det er kommunen eller det private, der skal stå for genoptræning og rehabilitering.

Lokalplejehjem

Regeringen vil gøre det muligt for kommuner at oprette lokalplejehjem. De vil være kommunalt ejede, men skal være lige så frisatte som private friplejehjem.

Mindre dokumentation

Der skal ikke stilles krav til medarbejdernes dokumentation af udførelse af personlig pleje og omsorg. Desuden vil regeringen med ældreloven sanere i dokumentationskrav, så tiden kan bruges til borgernær omsorg og nærvær.

Positivliste for hjælpemidler

Der skal oprettes en positivliste over hjælpemidler, eksempelvis en rollator, som en ældre kan få med det samme uden visitation.

Civilsamfundets rolle

Civilsamfundet skal spille en større rolle i ældreplejen, blandt andet i form af flere frivillige.

Bedre vilkår til private leverandører

Private leverandører skal have “fair vilkår”, når de byder på velfærdsopgaver i ældreplejen. Det skal ske gennem en ny model for afregning med en ensartet sats i alle kommuner og ved at oprette en central enhed, der sikrer, at afregningen foregår korrekt.

Det endelig udspil til en ældrelov forventes fremsat i februar.

Kilde: Regeringens udspil

Først publiceret: tirsdag 6. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 26. februar 2024 kl. 10:20

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.