1. april får de statslige ansattes løn et løft på 5,9 procent. Derudover kan seniorerne glæde sig over flere ting i forliget i staten.

Forlig i staten giver også løft til seniorer

Opsparingsordning og særlig fastholdelsesbonus er fordele for seniorer i forlig i staten. ”Der er fokus på ældre kolleger,” lyder det fra fagforening.

Senest opdateret: onsdag 14. februar 2024

Der er udsigt til både flere penge på lønkontoen og goder for seniorer i det overenskomstforlig, som de statsansattes organisationer og Finansministeriet netop har indgået for 190.000 medarbejdere i staten.

På den store bane har forhandlerne på det statslige område aftalt en økonomisk ramme de næste to år på 8,8 procent.

Og allerede 1. april får de statslige ansattes løn et løft på 5,9 procent.

Fortsætter i jobbet

Men aftalen indeholder også elementer, der specielt kommer seniorer til gavn, oplyser John Hatting, politisk konsulent i Serviceforbundet, som deltager i forhandlingerne på vegne af Kriminalforsorgsforeningen, der er med i Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU).

”Forliget betyder, at offentligt ansatte vil få råd til mere i de kommende år, og der bliver plads til reallønsfremgang. Seniorerne får naturligvis som alle andre de lønstigninger, der er aftalt i forliget. Men i forliget har vi også haft fokus på seniorerne, den sidste del af arbejdslivet og på mulighederne for at fortsætte i jobbet,” siger John Hatting til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Pauser i arbejdslivet

John Hatting peger på, at aftalen betyder, at de ansatte nu får ret til at opspare op til 15 dages frihed fra blandt andet afspadsering, overarbejde og den 6. ferieuge.

Ordningen kan bruges til at tage fri i enkeltdage eller perioder. For eksempel til længere ferierejser, indkøring af børn i daginstitution –  eller pasning af syge forældre.

Som noget nyt er der aftalt en opsparingsordning, der betyder, at pensionsbidrag, der overstiger 15 procent, kan veksles til løn eller indbetales til opsparing, der kan bruges til at betale pauser i arbejdslivet.

“Alt sammen noget, der ikke kun er møntet på seniorer – men som seniorer har en klar interesse i at bruge,” siger John Hatting.

Seniorordninger med bonus

Samtidig cementerer aftalen overenskomstens seniorordninger, hvor der ydes en særlig fastholdelsesbonus til seniorer over 62 år, der vælger at udskyde sin fratræden.

Disse ordninger aftales mellem den enkelte ansatte og arbejdsgiveren.

John Hatting mener, at den nye aftale i staten vil betyde, at der kommer endnu større fokus på mulighederne for de ansatte for at fortsætte i jobbet som senior.

”Allerede når ansatte fylder 55 år, har vi i staten såkaldte seniorudviklingssamtale med henblik på senkarrieren for den enkelte,” oplyser han.

Afstemning

Overenskomstresultatet i staten sendes til afstemning hos de faglige organisationer. Hvis det godkendes, vil overenskomsten gælde fra 1. april 2024 til 31. marts 2026.

Forliget på statens område sætter den økonomiske ramme for overenskomstforhandlingerne for både ansatte i kommunerne og i regionerne. Disse forhandlinger er ikke afsluttet.

Se forliget i staten HER

Seniorklar? Se her

Er du seniorklar? Læs mere om, hvordan du forbereder dig til overgangen til tilværelsen som folkepensionist  – og hvilke muligheder du har, inden du træffer valget.

Læs mere HER

Du kan også få gode råd og vejledning på hjemmesiden Seniorklar

Først publiceret: mandag 12. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 14. februar 2024 kl. 08:25

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.