Du er kun så gammel, som du føler dig. Lyst til livet har intet med alder at gøre. Alligevel er der 17 tegn, der fortæller, at du er ved at nå en af milepælene i dit liv: Alderdommen.

Er du ved at nå alderdommen? Se de 17 tegn her

Har du svært ved at sove, har du mindre appetit og knager det i leddene? Tjek de 17 tegn på, hvornår du er ved at nå alderdommen - og se, hvordan du håndterer det.

Senest opdateret: mandag 26. februar 2024

“Du er så gammel, som du føler dig.” “Alder er bare et tal”.

En 60-årig kan føle sig som et plejehjem. Og en 90-årig på plejehjemmet kan føle sig frisk, rørig og med masser af lyst på livet.

Hvad er alderdom?

Alderdom er en betegnelse for menneskets naturlige fysiologiske ændringer i organismen. På græsk betyder gerontologi; læren om alderdom og er en selvstændig disciplin på medicinstudiet.

  • Alderens indflydelse på forskellige væv og organer varierer fra menneske til menneske, men alle bliver med tiden mere sårbare for sygdom
  • Rygning, alkohol, kost og motion har også stor betydning for, om man fremskynder eller udskyder aldringsprocessen
  • Man har med andre ord selv en betydelig indflydelse på, hvordan man skal se ud som 80-årig.

Vi lever stadig længere, og fremtidsforskerne forudser, at det først og fremmest er antallet af ældre over 80 år, som kan forventes at stige betydeligt de kommende tiår.

Kilder: sundhed.dk og Wikipedia

Alderdom er et relativt begreb.

Eller som Ove Sprogøe sagde: “Hvis man ønsker at blive gammel, må man finde sig i at leve længe.”

Så selv om du måske har bemærket, at du ikke længere føler dig helt som den energiske, uovervindelige person, du engang var. Så ingen panik! Det er bare livets måde at minde os om, at vi bevæger os ind i en ny fase; vi bliver ældre og er nået til – eller nærmer os – alderdommen.

Men hvad betyder det egentlig at være “på vej mod alderdommen”? Hvordan ved du, om du er ved at nå det punkt?

Vi har samlet 17 tegn på alderdom. Og 17 gode tip til, hvordan du håndterer det.

Her er 17 tegn

Uanset om du selv oplever tegn på alderdom – eller du er pårørende til en ældre person – kan kendskab til tegnene være afgørende for, at du sikrer en sund og livskraftig aldring.

1 Faldende fysisk styrke og udholdenhed

Aldrende mennesker kan opleve en gradvis nedgang i muskelmasse og styrke, hvilket gør daglige aktiviteter mere udfordrende.

Eksempel: En person, der tidligere kunne løfte tunge genstande uden besvær, har nu vanskeligere ved at udføre de samme opgaver og kan måske ovenikøbet føle sig træt efter en kort periode med aktivitet.

Forebyggelse: Regelmæssig motion – herunder styrketræning og konditionstræning – kan bidrage til at bevare og forbedre muskelstyrke og udholdenhed.

2 Stivhed og smerter i led og muskler

Leddegigt, slidgigt og andre aldersrelaterede lidelser kan føre til stivhed og smerter i led og muskler – især efter fysisk aktivitet.

Eksempel: En ældre person kan opleve stivhed og smerter i knæene efter at have gået en længere tur eller kan føle smerte i hænder og fingre ved forsøg på at åbne et stramt låg.

Forebyggelse: Øvelser, der fremmer fleksibilitet og styrke i musklerne omkring leddene – såsom strækøvelser og lette vægtøvelser – kan hjælpe med at reducere stivhed og smerte.

3 Hyppigere medicinske behandling og lægebesøg

Alderen giver ofte flere sundhedsmæssige udfordringer, hvilket resulterer i hyppigere lægebesøg og behov for medicinsk behandling.

Eksempel: En ældre person kan ofte have brug at gå til lægen på grund af sundhedsmæssige problemer som højt blodtryk, diabetes eller hjertesygdomme.

Forebyggelse: Regelmæssig sundhedsundersøgelser og opretholdelse af en sund livsstil kan reducere risikoen for kroniske sygdomme og minimere behovet for hyppige lægebesøg.

4 Øget risiko for kroniske sygdomme

Alderen er en risikofaktor for udvikling af kroniske sygdomme som hjertesygdomme, diabetes og hypertension på grund af aldringens indvirkning på kroppens funktioner.

Eksempel: Ældre kan udvikle type 2 diabetes som følge af dårlige kostvaner og nedsat insulinproduktion.

Forebyggelse: En sund livsstil med regelmæssig motion, sund kost, begrænset alkoholforbrug og rygestop kan reducere risikoen for at udvikle kroniske sygdomme.

5 Nedsat syn og hørelse

Øjnene og ørerne gennemgår typisk aldersrelaterede ændringer, hvilket kan medføre syns- og høretab over tid.

Eksempel: Ældre kan have vanskeligt ved at læse avisen eller have problemer med at høre – og gennemføre – samtaler i støjende omgivelser.

Forebyggelse: Regelmæssige øjen- og øreundersøgelser kan opdage eventuelle problemer tidligt, og brug af korrektionslinser eller høreapparater kan hjælpe med at forbedre synet og hørelsen.

6 Tab af hukommelse og mental skarphed

Aldring kan påvirke kognitive funktioner – herunder hukommelse, opmærksomhed og evnen til at løse problemer.

Eksempel: Ældre kan begynde at glemme enkle ting som for eksempel hvor de lagde deres nøgler eller kan have svært ved at huske navnet på en bekendt.

Forebyggelse: Mentale øvelser – som krydsord, puslespil og læsning -samt socialt samvær og sund kost  kan bidrage til at bevare hukommelse og mentale færdigheder.

7 Hyppigere træthed og behov for hvile

Aldring kan medføre mindre energi og øget træthed, hvilket kan føre til behov for mere hvile og pauser i løbet af dagen.

Eksempel: Når man bliver ældre. kan man føle sig udmattet efter at have udført enkle opgaver som for eksempel at handle eller lave mad.

Forebyggelse: En sund livsstil med tilstrækkelig søvn, regelmæssig motion og afbalanceret kost kan bidrage til at bekæmpe træthed og øge energiniveauet.

8 Øget skrøbelighed og risiko for skader

Aldrende mennesker kan blive mere skrøbelige og dermed mere tilbøjelige til at få skader som følge af fald eller andre uheld.

Eksempel: En ældre person, der falder, kan få et brud på hoften eller armen, hvilket kræver længere tid at komme sig over.

Forebyggelse: Øvelser, der fokuserer på balance og styrketræning, kan bidrage til at reducere risikoen for fald og skader. Derudover kan fjernelse af potentielle farer i hjemmet, såsom løse tæpper eller ujævne gulve, bidrage til at skabe et sikkert miljø.

9 Ændringer i søvnvaner

Ældre mennesker kan opleve ændringer i søvnmønstre, herunder hyppigere opvågninger om natten eller have svært ved at falde i søvn.

Eksempel: Selv om man går sent i seng, kan der være mange opvågninger i løbet af natten og alligevel vågner man tidligt næste morgen.

Forebyggelse: At holde en regelmæssig søvnplan og skabe et behageligt sovemiljø kan hjælpe med at forbedre søvnkvaliteten og reducere hyppige opvågninger om natten.

10 Ændringer i appetit og fordøjelsessystemet

Aldring kan påvirke appetitten og fordøjelsessystemet, hvilket kan resultere i mindre appetit eller fordøjelsesproblemer.

Eksempel: Ældre kan opleve at måtte levne selv små portioner og helt miste lysten til mad. Konsekvensen er vægttab, der kan true helbredet.

Forebyggelse: At spise en sund og afbalanceret kost, der er rig på frugt, grøntsager, fuldkorn og magre proteiner, kan hjælpe med at opretholde en sund appetit og fordøjelse.

11 Øget sensitivitet over for temperaturer

Aldring kan påvirke kroppens evne til at regulere temperaturen, hvilket kan resultere i øget følsomhed over for varme eller kulde.

Eksempel: En ældre person kan føle sig mere utilpas ved både ekstrem varme og kulde sammenlignet med tidligere.

Forebyggelse: At tage flere lag tøj på og sørge for rigeligt med væske ved høje temperaturer kan hjælpe til at regulere kropstemperaturen og minimere ubehag.

12 Langsommere helingsproces

Aldring kan forsinke kroppens helingsproces, hvilket betyder, at sår og skader tager længere tid at hele.

Eksempel: En ældre person kan opleve, at et lille sår på hånden tager længere tid til at hele sammenlignet med tidligere.

Forebyggelse: At opretholde en sund livsstil med tilstrækkelig hvile, masser af væske og sund kost kan støtte kroppens helingsproces og reducere helingstiden for sår og skader.

13 Hyppigere behov for medicin og kosttilskud

Aldrende mennesker kan have behov for flere medicin- og kosttilskud for at håndtere aldersrelaterede sundhedsproblemer.

Eksempel: Som ældre kan man blive ordineret medicin mod flere forskellige sundhedsmæssige problemer som højt blodtryk, kolesteroltal eller ledsmerter.

Forebyggelse: Det er altid vigtigt at følge lægens anvisninger om medicinering og kosttilskud samt at opretholde en sund livsstil. Det bidrager til at minimere behovet for medicin og høje doseringer.

14 Øget behov for hjælpemidler

Aldrende mennesker kan have behov for hjælpemidler som briller, høreapparater, stokke eller kørestole for at lette daglige aktiviteter.

Eksempel: En ældre person kan begynde at bruge en stok eller en rollator for at bevæge sig rundt mere sikkert.

Forebyggelse: At bruge passende hjælpemidler og sikkerhedsudstyr, såsom stok, rollator eller håndgreb, kan hjælpe med at bevare uafhængighed og sikkerhed i de daglige aktiviteter.

15 Ændringer i hudens elasticitet og udseende

Aldring kan medføre tab af hudens elasticitet, hvilket resulterer i rynker, pigmentforandringer og andre ændringer i hudens udseende.

Eksempel: En ældre person udvikler dybere rynker, pigmenter i huden ænder sig og bliver tydeligere og huden bliver tyndere.

Forebyggelse: Brug solbeskyttelse, drik rigeligt med vand og anvend fugtgivende cremer. Det hjælper til at bevare hudens elasticitet og reducerer rynker og pigmentforandringer.

16 Ændringer i hårvækst og farve

Aldring kan medføre ændringer i hårvækst og farve, såsom gråt hår og hårtab, på grund af ændringer i hormonniveauer

Eksempel: En ældre person kan få gråt hår eller opleve hårtab som følge af aldring.

Forebyggelse: Mens aldersrelaterede ændringer i hårvækst og farve ikke kan forhindres, kan en sund kost og korrekt hårpleje bidrage til at opretholde hårets sundhed og udseende.

17 Øget refleksion over livet og dets formål

Aldrende mennesker kan bruge mere tid på at reflektere over deres liv og dets formål, samt over deres livsvalg og erfaringer, da de nærmer sig livets afslutning.

Eksempel: En ældre person kan bruge mere tid på at tale om gamle dage og reflektere over livsvalg, oplevelser og relationer.

Forebyggelse: At engagere sig i aktiviteter, der bringer glæde og mening, såsom frivilligt arbejde, hobbies eller sociale aktiviteter kan hjælpe med at fremme følelsen af et formål med livet og give tilfredshed i alderdommen.

Kilder: Sundhed.dk med flere

Hvad gør du?

Hvilke tegn oplever du på, at du bliver ældre – og hvad gør du ved det/accepterer det?

Dine oplevelser og holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side. Du kan også skrive til Brian og Susanne på bp@fagligsenior.dk

Først publiceret: mandag 19. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 26. februar 2024 kl. 09:50

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.