Lægens råd: Sådan træner du din balance
Alt for mange ældre har en dårlig balanceevne - men det kan nemme øvelser gøre noget ved, fortæller læge og aldringsforsker Henning Kirk. Han skriver klummer i Faglige Seniorers nyhedsbrev og giver råd om at holde hjernen i topform.
Senest opdateret: søndag 11. september 2022
Mange har hørt, at balanceevnen bliver dårligere med årene. Men det er nødvendigt at tilføje – “især hvis man ikke træner den”.
4 om træning af balancevnen
* Test din balanceevne ved at stå på ét ben med lukkede øjne!
* Træn din balanceevne gennem gymnastik eller dans!
* Tag trapperne i stedet for elevatoren!
* Børst tænder, mens du står på ét ben – for eksempel overmunden på højre fod, undermunden på venstre!
Denne bisætning kan også bruges i forbindelse med mange andre aldersrelaterede ændringer i funktionsevne, men den er særlig vigtig for netop balancevnen.
For alt for mange gråhårede har en dårlig balanceevne. For nogle betyder det øget risiko for at falde og eventuelt brække hoften.
Forbindelser mellem hjerne og muskler
Vores balanceevne er afhængig af millioner af nerveforbindelser mellem hjernens “underetage”, rygmarven og nervereceptorer i benene.
Hertil kommer de mange forbindelser mellem hjernen og musklerne i benene, der gennem fine bevægelser hele tiden skal justere, så vi holder balancen.
Hvis man havde polio som barn, vil man typisk opleve problemer med balancen, når man kommer op i årene. Også diabetes og alkoholmisbrug kan give balanceproblemer.
Henning Kirk
Henning Kirk er læge og aldringsforsker. Har skrevet flere bøger om aldring og hjerne og er en meget benyttet foredragsholder.
Hans nyeste bøger er “Godt nyt om gamle hjerner” (Gyldendal 2020) og "Musik & Alder" (Forlaget clemmerdu 2023).
Test dig selv på et ben
Du kan teste din balanceevne ved for eksempel at stå på ét ben med lukkede øjne. Du vil opleve, at kroppen svajer frem og tilbage, og måske bliver du hurtigt nødt til at støtte på den anden fod – for ikke at falde.
Men med øvelse vil du opleve, at du står mere sikkert.
Gymnastikpædagogen Helle Gotved havde mange gode råd om kroppens bevægelser og effekten af træning. Hun foreslog for eksempel at man nemt kunne træne sin balanceevne ved at børste tænder på ét ben.
Det er for de fleste svært i starten, men efter daglig øvelse vil man opleve, at man står mere sikkert og ikke for brug for at støtte med den anden fod.
Sådan holder du hjernen i topform
Læs læge og aldringsforsker Henning Kirks tidligere klummer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.
Dette organ skal du passe og pleje
Sådan nedsætter du risikoen for demens
Først publiceret: søndag 11. september 2022
Artiklen er sidst opdateret søndag 11. september 2022 kl. 17:13